Στον ελληνικό κινηματογράφο έχει μείνει στην ιστορία η ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου «Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Απ’ ό,τι μαθαίνω, αυτή η… ωραία ατμόσφαιρα έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό και την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι η φθορά της εξουσίας που βγαίνουν τα μαχαίρια. Πολλοί ήδη λένε “ο σώζων εαυτόν σωθήτω’’» μου έλεγε τις προάλλες βουλευτής, και μάλιστα κυβερνητικός. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Πολλοί υπουργοί είναι στα κάγκελα και οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει σκηνικό εμφυλίου.{ARX}

■■■

Πρώτο «καυτό» ζευγάρι είναι ο Νίκος Παππάς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτογραφία). Ο πρώτος φέρεται να έχει επανακάμψει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και να διεκδικεί τη θέση του νούμερο 2 που κάποια στιγμή είχε χάσει από τον Τζανακόπουλο. Μέσα στην κυβέρνηση λένε ότι το δημοσίευμα-μαχαιριά κυριακάτικης κυβερνητικής εφημερίδας για τον Ορέστη Τσακαλώτο ήταν ξεκάθαρο μήνυμα στον… εξάδελφο υπουργό Ευκλείδη. Και το «χρεώνουν» στον Νίκο Παππά που βρίσκεται απέναντι με την ομάδα των «53+». Από πού πήρε άραγε έγκριση για τέτοια επίθεση; λένε.

Η εκδίκηση Παππά

Αλλά ο Νίκος Παππάς εξακολουθεί να εκδικείται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Να σκεφθείτε ότι έδωσε τη… θεαματικότητα από τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ. Μόλις 5%, είπε. Και κάτι ακόμα: δεν είναι λίγοι (ας τους πούμε «προεδρικούς») στον ΣΥΡΙΖΑ που στοιχηματίζουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα είναι στο Επικρατείας, αλλά με σταυρό είτε στην Αττική είτε στην Πρέβεζα.

■■■

Φυσικά η «ομάδα του Ευκλείδη» δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση. Ο… θεοσεβούμενος Νίκος Φίλης δεν υπολόγισε ούτε τον… Παππά και έριξε κατά βούληση βολές για το χάος στην ΕΡΤ, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Αν και εσχάτως έχει παραδώσει την ευθύνη στον «κολλητό» του, Λ. Κρέτσο. Βεβαίως, όπως μου λένε, ο Τσακαλώτος ετοιμάζει και τη δική του απάντηση, αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα Κοτζιά – Καμμένου

Το δεύτερο «καυτό» δίδυμο είναι αυτό των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου, με απειλές μάλιστα ενώπιον του Πρωθυπουργού του στυλ «ή αυτός ή εγώ». Η εξέλιξη στο Μακεδονικό στάθηκε αφορμή να αναζωπυρωθεί η κόντρα και όπως λέει κι ο λαός «όταν παλεύουν τα… βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

■■■

Και η… ωραία ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται με ένα «καρφί» στα πλευρά ενός πρωτοκλασάτου υπουργού. Πρόκειται, μου λένε, για έναν φάκελο που έφτασε στο Μαξίμου και αφορά σκάνδαλο με τις χορηγήσεις βίζας. Και κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται: Από ποιον υπουργό προήλθε ο φάκελος και για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Καταρρέει η… Alekos Bank

Με το που ανέλαβε ο Αλέκος Φλαμπουράρης την εποπτεία των τραπεζών, οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν στο Χρηματιστήριο. Μιλάμε για «Μαύρη Τετάρτη των τραπεζών», αφού το σκηνικό κατάρρευσης στις τράπεζες έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στον γενικό δείκτη. Η αγορά χτυπιόταν αλύπητα από μαζικές πωλήσεις και κανένας δεν γνώριζε πού έχει πάτο. Αναζητούνται ευθύνες και – το σημαντικότερο – οι εμπλεκόμενοι στο τραπεζικό σύστημα και στην τραπεζική εποπτεία άρχισαν να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Και τι δεν έχει ακουστεί έως τώρα για την κατάρρευση των μετοχών των τραπεζών. Σας μεταφέρω ορισμένες… εκδοχές.

■■■

Κατά μία εκδοχή φταίνε οι διοικήσεις των τραπεζών που δεν έχουν ενεργήσει όσο αποφασιστικά θα έπρεπε έως σήμερα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κατά μία άλλη εκδοχή φταίει η Ιταλία και κατά μία τρίτη εκδοχή φταίει η κυβέρνηση που δεν ακολούθησε την πιστοληπτική γραμμή.

■■■

Τώρα νομίζω πως καταλάβατε περίπου ποιοι διακινούν την τρίτη εκδοχή. Το πρόβλημα με τις τράπεζες, λένε, δημιουργήθηκε επειδή η χώρα δεν μπόρεσε να βγει στις αγορές και επιμένουν ότι εάν υπήρχε η προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα μπορούσε εύκολα η χώρα να δανειστεί.

■■■

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η απόλυτη σιγή που υπήρξε από πλευράς του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος να θυμίσω ότι θεσμικά έχει την ευθύνη της εποπτείας των τραπεζών. Και ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι ομόλογοί του παντού στον κόσμο σπεύδουν να τοποθετηθούν και να καθησυχάσουν. Μαθαίνω ότι δεν έκανε καμία κίνηση, ούτε βεβαίως δήλωση όταν οι μετοχές των τραπεζών κατέρρεαν στο Χρηματιστήριο και πολλοί επιχείρησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες. Αλλωστε ορισμένοι έσπευσαν να βγάλουν από το κάδρο των ευθυνών την Τράπεζα της Ελλάδος λέγοντας ότι έχει την εποπτεία (άρα και την ευθύνη) μόνον εάν υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας (εάν δηλαδή έφευγαν χρήματα από τις τράπεζες) ή κεφαλαιακής επάρκειας και όχι επειδή βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, που λέει και ο σοφός λαός.

Η εισβολή στον Ευκλείδη

Ενταση επικράτησε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών όταν μέλη της ΑΔΕΔΥ σήκωσαν τα ρολά που βρίσκονται στην πλαϊνή είσοδο του κτιρίου, με στόχο να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η Αστυνομία αντέδρασε για να αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο, ωστόσο 30 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στο υπουργείο και να φτάσουν στο γραφείο του υπουργού.

Ο σκύλος του Βαρουφάκηκαι ο Καψής

Μια απρόοπτη συνάντηση είχε ο Παντελής Καψής κατά τη διάρκεια του πρωινού τρεξίματος στον Λυκαβηττό, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη (πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην… asset της πρώτης κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα) αφού προηγουμένως ο λυτός σκύλος του έτρεξε κατά πάνω του. Ο Παντελής Καψής υποστηρίζει ότι έκανε τις απαραίτητες συστάσεις στον πρώην υπουργό Οικονομικών για να βάλει λουρί στον σκύλο του, για να πάρει την απάντηση «πώς αλλιώς θα μάθει;». Σε ένα σημείο της ανάρτησής του ο κ. Καψής γράφει για τον κ. Βαρουφάκη και τον σκύλο του: «Προφανώς εκτός από την αγένεια δεν έχει και ιδέα από σκύλους. Θα μου πείτε όταν δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, ο σκύλος είναι πταίσμα».

Ο Αγιος Διονύσιοςκαι ο Σταύρος

Εκνευρίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον Αγιο Διονύσιο (μεγάλη η χάρη Του). Στην πραγματικότητα εκνευρίστηκε με τη λιτανεία του Αγίου και έγραψε στο Twitter: «Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο. Κλειστή η Σκουφά και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον Αγιο Διονύσιο. Ο λόγος; Γιατί – όπως με ενημέρωσαν οι τροχονόμοι – σε τρεις ώρες (αριθμός 3) θα αρχίσει η λιτανεία του Αγίου Διονυσίου! Αθήνα το μεγαλείο σου». Εδώ και χρόνια γίνεται (κάθε 3 Οκτωβρίου) αυτή η διαδικασία με τη λιτανεία του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου των Αθηνών, και εφέτος εκνεύρισε τον κ. Θεοδωράκη ή μήπως εξοργίστηκε γιατί έκλεισαν τους δρόμους στο Κολωνάκι τρεις ώρες προτού αρχίσει η λιτανεία;

Στο μικροσκόπιο της OLAF χορηγία 52 εκατ. ευρώ στο Αμυνας

Μετά τον έλεγχο που έγινε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για ατασθαλίες όσον αφορά τα κονδύλια για τις ευρωεκλογές η OLAF έπιασε δουλειά και για το Μεταναστευτικό. Ερευνά τη χορηγία ύψους 52 εκατ. ευρώ στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η χορηγία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου ευρωπαϊκών θεμάτων «New Europe», αφορά έργο σίτισης από εταιρείες κέτερινγκ σε hotspots και αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι έχουν ήδη διεξαχθεί δύο αυτοψίες, στο τέλος του 2016 και στα μέσα του 2017. Καλά ξεμπερδέματα…

Η ΝΔ γίνεται 44 ετών

Η ΝΔ έχει γενέθλια (γίνεται 44 ετών – όπως και ο Αλέξης Τσίπρας) και το… γιορτάζει. Διοργανώνει εκδήλωση στο Ιδρυμα Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, αλλά όχι με ελεύθερη είσοδο. Μόνο κατόπιν προσκλήσεων. Μου λένε ότι το μεγαλύτερο ρουσφέτι είναι να αποκτήσεις τέτοια πρόσκληση, αλλά δεν το πολυπιστεύω, αφού η αίθουσα έχει χωρητικότητα 350 ατόμων. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να παραστούν και οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί ή επικεφαλής του κόμματος.