Τι νομίζετε ότι ενδιέφερε περισσότερο τα στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών της Wall Street (Bank of America, Merrill Lynch και Morgan Stanley) στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) στη Νέα Υόρκη; Εάν έχουν αρθεί ή όχι τα capital controls; Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων; Εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις και αν θα μειωθεί ή όχι το αφορολόγητο; Ή εάν θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το πλεόνασμα; Σας πληροφορώ, τίποτα απ’ όλα αυτά. Το πρώτο πράγμα που ρώτησαν τον Πρωθυπουργό είναι πόσο σταθερή είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πότε κατά τη γνώμη του θα διεξαχθούν οι εκλογές. Και αυτές οι ερωτήσεις έγιναν λόγω της πολιτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι, αλλά και με τη συμφωνία των Πρεσπών…
■■■
Ειδικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, τόσο το στέλεχος της Morgan Stanley όσο και τα στελέχη της Bank of America επέμειναν και ρωτούσαν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά και η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Είπαν τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον Γιώργο Χουλιαράκη ότι θέλουν να καταστήσουν την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη επενδυτική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, φτάνει να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας είπε τις γνωστές θέσεις του τόσο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών, αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για τα καμώματα Καμμένου πάνω στο Μακεδονικό. Τα στελέχη όμως των αμερικανικών τραπεζών επέμειναν και σ’ ένα τρίτο ζήτημα…
■■■
Στο ζήτημα της… Δικαιοσύνης! Και συγκεκριμένα γιατί στην Ελλάδα καθυστερεί τόσο πολύ η απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό αιφνιδίασε την ελληνική αντιπροσωπεία διότι οι ξένοι επενδυτές δεν ρωτούσαν τι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη για να πληροφορηθούν μόνο για τις υποθέσεις διαφθοράς, αλλά γιατί επεμβαίνει η Δικαιοσύνη στα μεγάλα έργα και τα καθυστερεί. Κυβερνητικός παράγοντας μου εξήγησε αργότερα ότι οι ερωτήσεις για τη Δικαιοσύνη έγιναν κυρίως για την υπόθεση του Ελληνικού.

Οι σέλφι της Περιστέρας στη Νέα Υόρκη

Σας έχω νέα και από τη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόξενος της Ελλάδας προς τιμήν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της συντρόφου του Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα, η οποία, όπως μου είπαν, ήταν ευδιάθετη και χαμογελαστή, φορώντας ένα εξαιρετικό λευκό φόρεμα με μαύρες ρίγες (το ίδιο που φορούσε όταν υποδέχτηκε τον Καρόλο και την Καμίλα), και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους ομογενείς. Αλλά και προς τιμήν των υπουργών Νίκου Παππά (απαραίτητου πλέον στα ταξίδια του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ), Χουλιαράκη, Λιάκου και… Θεανώς Φωτίου. Τώρα, θα πείτε, τι σχέση έχει η κυρία Φωτίου με τα Ηνωμένα Εθνη; Καμία απολύτως, απλώς βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για ένα άλλο συνέδριο και είπε να πάει και στη δεξίωση του προξένου, όπου βρισκόταν και ο Πρωθυπουργός. Πάντως η παρουσία της αιφνιδίασε και τον κ. Τσίπρα, που μόλις την είδε την… ασπάστηκε. Κατά τα άλλα, εντύπωση έκανε πόσοι Ελληνοαμερικανοί συνωστίζονταν για να χαιρετήσουν την κυρία Μπαζιάνα και πόσοι άλλοι ήθελαν μια σέλφι μαζί της ή με τον Πρωθυπουργό.

Ψήφος δυσπιστίας και εκλογές

Στην κλειστή σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη έμαθα ότι συζητήθηκε το θέμα της κατάθεσης νέας πρότασης μομφής με αφορμή το Μακεδονικό. Δηλαδή εάν ο κ. Καμμένος δεν κάνει μια από τις γνωστές κωλοτούμπες του και επιμείνει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, τότε η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ευελπιστούσα ότι σε αυτή την περίπτωση θα την ψηφίσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που στη ΝΔ τον υπολογίζουν ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αλλά δεν θα τον ακολουθήσουν οι περισσότεροι των βουλευτών του.
■■■
Εμαθα επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές πριν από την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, καθώς μετά, όπως ειπώθηκε, θα είναι δύσκολο να γίνουν εκ νέου αλλαγές, υπονοώντας ότι αυτό είναι το ισχυρότερο τετελεσμένο πριν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα πρέπει, μέσω των εκλογών, να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα όπου η κυβέρνηση παραχωρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια. Πάντως ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος είχε προβλέψει ότι στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το «Ναι».

Παραστατίδης εναντίον… Παραστατίδη

Οταν ο πατέρας «παραστρατεί» προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά, τότε ο γιος έρχεται σε πλήρη σύγκρουση μαζί του. Ιδού, λοιπόν, μια παράξενη αλλά πλήρως πολιτική ιστορία ενός πατέρα και ενός γιου με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Τι διαφορετικές δηλαδή, αφού ο γιος «κατηγορεί» τον πασοκογενή πατέρα του ότι δεν έμεινε σταθερός και προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με αυτόν που παρέμεινε στο ΠαΣοΚ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
■■■
Η πολιτική πορεία του 40άρη γιατρού και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής Στέφανου Παραστατίδη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τη δεκαετία του 2000 ήταν πίσω από την υποψηφιότητα του πατέρα του και νυν βουλευτή Θεόδωρου, την οποία σχεδίασε και οργάνωσε μέχρι την τελική του εκλογή με το ΠαΣοΚ το 2009. Τα επόμενα χρόνια δημιούργησε μια ομάδα πολιτικών φίλων στο Διαδίκτυο και έστησε ένα δημοφιλές πολιτικό blog, μέσω του οποίου στήριξε την προσπάθεια του ΠαΣοΚ στα χρόνια της κρίσης. Και εκεί ήταν ο άνθρωπος πίσω από τις κουρτίνες.
■■■
Το 2015 αρνήθηκε να ακολουθήσει τη μετακίνηση του πατέρα του στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι φήμες λένε ότι του προτάθηκε ακόμη και η θέση του βουλευτή. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε εκτός κομμάτων στα κανάλια του Διαδικτύου, με πανελλαδικό δίκτυο φίλων, πάνω σε νέες ιδέες για τη σοσιαλδημοκρατία. Το 2017 ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Γιώργου Καμίνη να αναλάβει την οργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Ο Στέφανος φαίνεται να είναι πλέον διατεθειμένος να τραβήξει τις κουρτίνες και να εμφανιστεί στην πολιτική στηρίζοντας για πρώτη φορά τον εαυτό του. Η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο Κιλκίς (κόντρα στον πατέρα του) θα δημιουργήσει, όπως λένε, ανατρεπτικά δεδομένα για το Κίνημα Αλλαγής στην περιοχή. Για να δούμε…

Νόμιζε ότι την έκαναν υπουργό

Δεν ήξερε τι να υποθέσει γνωστή πολιτικός (που αυτή την περίοδο βρίσκεται εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής) όταν είδε στον χώρο όπου εργάζεται και διαμένει «φουσκωτούς» (με τα μαύρα), μοτοσικλετιστές, ακόμα και περιπολικά (με συμβατικές πινακίδες). Ούτε όταν ήταν υπουργός δεν είχε τόση προστασία. Προς στιγμήν, μου είπε με αρκετή δόση χιούμορ, νόμιζε ότι την έκαναν και πάλι υπουργό (παρά τη θέλησή της) βλέποντας την κρατική ασφάλεια (και τους «φουσκωτούς») έξω από την πόρτα της. Τελικά το μυστήριο λύθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι τα αστυνομικά μέτρα προορίζονταν για σύζυγο πρωτοκλασάτου πολιτικού που έχει το γραφείο της κοντά στο δικό της. «Ε, τώρα να φρουρούμε και τις συζύγους;» διερωτήθηκε.