HSBC: Δυο νέα αμοιβαία κεφάλαια με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Δύο νέα αμοιβαία κεφάλαια χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που διαχειρίζεται η HSBC Global Asset Management προσφέρει στην ελληνική αγορά η HSBC.

Ο λόγος γίνεται για το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Equity Fund και το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Bond Fund, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη των ιδιωτών επενδυτών να θωρακίσουν το χαρτοφυλάκιό τους, απέναντι στο ρίσκο της κλιματικής αλλαγής.

Τα νέα αμοιβαία κεφάλαια ακολουθούν τη δοκιμασμένη επενδυτική φιλοσοφία της HSBC Global Asset Management.

Είναι σχεδιασμένα ώστε να περιορίζουν την έκθεση σε επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές άνθρακα, να μειώνουν σημαντικά τους χρηματο-οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να προετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιο για τις μελλοντικές τάσεις, καθώς κινούμαστε προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την HSBC, όσο η τάση για ενίσχυση των «περιβαλλοντικών» επενδύσεων συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις επηρεάζονται είτε άμεσα από την κλιματική αλλαγή είτε έμμεσα εξαιτίας των κανονιστικών αλλαγών, οι επενδυτές συνειδητοποιούν τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών των «βιώσιμων» επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα αμοιβαία κεφάλαια αποσκοπούν να περιορίσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Χάρη στα αξιόπιστα και σύνθετα δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια έχουν χαμηλότερo ενεργειακό αποτύπωμα από τα αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια αναφοράς, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την κυρία Sandra Carlisle, Director, Senior Responsible Investment Specialist της HSBC Global Asset Management, «η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά και ένα πραγματικό επενδυτικό θέμα, καθώς δημιουργεί τόσο κινδύνους όσο και επενδυτικές ευκαιρίες».

Η ίδια εξήγησε πως «με απλά λόγια, οι οργανισμοί που διεξάγουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τηρώντας υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και εταιρικής υπευθυνότητας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν υπεραξίες μακροπρόθεσμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε σχετικά, «τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια επιτρέπουν στους πελάτες να επενδύουν σε εταιρείες οι οποίες αξιολογούνται όχι μόνο σε παράγοντες που αφορούν την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και το ενεργειακό τους αποτύπωμα».

Αναφερόμενη στην επενδυτική προσέγγιση, τόνισε ότι «εστιάζει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και έχει σχεδιαστεί ώστε το χαρτοφυλάκιο των πελατών μας να είναι περισσότερο ‘ανθεκτικό’ απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής αλλά και να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας, υποστήριξε ότι «οι ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα συνειδητοποιούν πλέον τους επενδυτικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «συμπεραίνουμε, έχοντας συζητήσει με τους πελάτες μας, ότι αντιλαμβάνονται πλέον πως τα εταιρικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αναδυόμενη ανάγκη, είμαστε οι πρώτοι που προσφέρουμε στην Ελλάδα αυτά τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της HSBC Global Asset Management».

Τα χαρακτηριστικά των δύο Α/Κ

Το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Equity Fund επενδύει πρωτίστως σε παγκόσμιες μετοχές αναπτυγμένων αγορών.

Προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση σε μετοχές επιχειρήσεων με υψηλές εκπομπές άνθρακα, το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε χαρτοφυλακίου αξιολογείται πριν την αγορά και στη συνέχεια σε τακτική βάση.

Το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Bond Fund επενδύει κυρίως σε εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης εκδοθέντα σε Δολάριο ΗΠΑ, Ευρώ και Λίρα Αγγλίας, με ευκαιριακή έκθεση σε «πράσινα» ομόλογα και ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο υιοθετεί δυναμική επενδυτική προσέγγιση επιλογής τίτλων, χρησιμοποιώντας δεδομένα έντασης άνθρακα για να εξετάσει τον αντίκτυπο που έχουν μεμονωμένοι κλάδοι και εκδότες ομολόγων στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός του χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk