Οσοι γνωρίζουν από παλιά, αλλά και πρόσφατα, τον Πάνο Καμμένο (στη φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό), λένε ότι δεν θέλει και πολύ να εκνευριστεί. Και αυτά που τον εκνευρίζουν είναι πολλά. Από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει διάθεση και ο εκνευρισμός του μπορεί να εξελιχθεί σε… μήνυση ή αγωγή ή ακόμη και σε απειλές για μηνύσεις. Το κάνει συχνά, τόσο που η ΝΔ (διά του τομεάρχη Δικαιοσύνης) έκανε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθει πόσες… μηνύσεις και αγωγές έχει κάνει έως τώρα ο Πάνος Καμμένος και σε ποιους (και για ποιον λόγο), πλην όμως ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε: «Πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνης» απάντησαν αρμοδίως.
■■■
Κι αν ο Πάνος Καμμένος εκνευριστεί με αντιπάλους του ή με δημοσιογράφους που αυτά που γράφουν δεν του αρέσουν, ξέρουμε πώς ενεργεί. Αν όμως εκνευριστεί με κάποιον από τη συγκυβέρνηση; Σε αυτή την περίπτωση πηγαίνει κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου για διατύπωση παραπόνων και για μια συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Οπως μου είπε άνθρωπος από το Μαξίμου (δεν πρόκειται να δώσω περισσότερα στοιχεία για εκείνον για να μη βρει τον μπελά του), ο κ. Καμμένος μπορεί να έρχεται εκνευρισμένος στο Μαξίμου, αλλά πάντοτε φεύγει χαμογελαστός: «Εχουν μια παράξενη χημεία φιλίας με τον Τσίπρα» μου είπε. Κάτι παρόμοιο συνέβη την περασμένη εβδομάδα όταν βγήκαν δημοσκοπήσεις σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες («Documento» και «Εφημερίδα των Συντακτών») που εμφάνιζαν τους ΑΝΕΛ κάπως… εξαερωμένους. Ούτε ένα τοις εκατό δεν έπαιρναν. Ε, λοιπόν, αυτά εκνευρίζουν τον υπουργό Πάνο, για όσους δεν τον ξέρουν.

Θύμωσε με τους «συμμάχους»

Ανέκαθεν τον εκνεύριζαν οι δημοσκοπήσεις όταν τον εμφάνιζαν ότι δεν έμπαινε στη Βουλή. Δυο-τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων τις είχε βάλει στο στόχαστρο και είχε απειλήσει με μηνύσεις γιατί προεκλογικά τον εμφάνιζαν κάτω του 3%. Αυτή τη φορά όμως ο εκνευρισμός του ήταν μεγάλος. Διότι είχαν προηγηθεί και κάποιες δηλώσεις κορυφαίων Συριζαίων (Φίλης, Σκουρλέτης και λοιποί) για τη στάση του στο Μακεδονικό και για το πότε σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση που καθόλου δεν άρεσαν στον υπουργό Αμυνας. Είναι, βλέπετε, και οι σχέσεις του με τον Νίκο Κοτζιά (και μια αψιμαχία που είχαν στο Διαδίκτυο) που δεν είναι και τόσο θερμές. Ε, άκουσε και τον (δικό του) Τέρενς Κουίκ να κάνει δηλώσεις υπέρ του κ. Κοτζιά και αποφάσισε να πάει στο Μαξίμου.
■■■
Αλλωστε κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, να σου την προηγούμενη ημέρα στο Μαξίμου και ο υπουργός Αμυνας. Συζητούν για τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις και όχι μόνον. Το θυμάστε, έτσι; Και την αναβάθμιση των F-16 θα πρέπει να τη θυμάστε… Την προηγούμενη φορά, λίγες ημέρες προτού πάει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ έδωσαν ένα flight jacket στον κ. Τσίπρα, τον έβαλαν σε ένα F-16 και πέταξε μαζί τον αρχηγό ΓΕΑ στο Αιγαίο προκειμένου να έχει ιδίαν αντίληψη για το μαχητικό.
■■■
Ετσι, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Καμμένος πήρε την απόφαση να κατηφορίσει προς Μαξίμου μεριά. Κατά μία εκδοχή εισήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο σαν ταύρος εν υαλοπωλείο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είπε στον κ. Τσίπρα (καθότι έμειναν μόνοι τους), ούτε εάν υπήρξαν ή όχι παράπονα για τη μη στήριξή του όσον αφορά τις επιθέσεις που δέχεται (και για τις δημοσκοπήσεις) από τους Τζανακόπουλο και Καρτερό. Εκείνο για το οποίο με διαβεβαιώνει ο συνομιλητής μου είναι τούτο: «Δεν έχει σημασία πώς μπήκε ο Καμμένος στο Μαξίμου, αλλά πώς βγήκε. Και βγήκαν χαμογελαστοί μαζί με τον Τσίπρα. Η χημεία που σας έλεγα»… Ο συνομιλητής μου όμως μου είπε και κάτι άλλο…
■■■
«Μη νομίζεις ότι στο Μαξίμου αδιαφορούν για τον κ. Καμμένο. Αντιθέτως προσέχουν και τι κάνει και τι λέει και πώς συμπεριφέρονται οι βουλευτές του. Κάθε φορά που οξύνει τους τόνους, οξύνεται και η υπόθεση της συγκυβέρνησης». Παρά ταύτα, στο Μαξίμου δεν πιστεύουν ότι ο κ. Καμμένος, όσα νεύρα ή παράπονα κι αν έχει, μπορεί να ρίξει, σε αυτή τη φάση, την κυβέρνηση. Είναι, λένε, περίπου εγκλωβισμένος σε αυτό που λέγεται συγκυβέρνηση και έτσι θα πάει, όσο πάει. Και θυμίζουν την περίπτωση… Κουβέλη, «που έριξε την κυβέρνηση και εν συνεχεία εξαερώθηκε» (έτσι ακριβώς μου το είπαν). Ασχετα εάν τον «περιμάζωξε» στο τέλος ο κ. Τσίπρας και τον έκανε αναπληρωτή του κ. Καμμένου και κατόπιν υπουργό Ναυτιλίας.

Το μυστικό του Μητσοτάκη

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε πόσες… προπονήσεις κάνει κάθε εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένοντας να γίνει Πρωθυπουργός. Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται για τρέξιμο. Θα φορέσει τα αθλητικά του και θα τρέξει ίσως και 5 χιλιόμετρα (και για καλό σκοπό) από το Ζάππειο, στο Greece Race for the Cure. Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τρέχει κάθε ημέρα, πέραν της γυμναστικής που κάνει. Παίρνει τα βουνά και τα λαγκάδια. Δύο φορές την εβδομάδα παίζει μπάσκετ με φίλους του σε ένα γήπεδο του Ψυχικού, μία φορά την εβδομάδα κάνει ποδήλατο μαζί με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, ενώ στο μεσοδιαστήματα παίζει και ποδόσφαιρο. Και όλα αυτά, όπως μου λένε οι συνεργάτες του, δεν θέλει να τα διατυμπανίζει, για λόγους που δεν γνωρίζω.
■■■
Πάντως αυτή την εβδομάδα θέλει να ξεφύγει λίγο από το αθλητικό του πρόγραμμα, αφού θα έχει σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Σάμο, όπου θα κάνει δηλώσεις για το Μεταναστευτικό. Και κάτι ακόμα. Το καθημερινό τρέξιμο το κάνει πριν από τον «πρωινό καφέ», την πρωινή σύσκεψη δηλαδή στο κόμμα. Αυτό έκανε και την Τετάρτη το πρωί όταν ζήτησε από τους συνεργάτες του να μάθει ποιες άλλες επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (και όχι με τραπεζικούς οίκους) είχε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη, πλην του Ταγίπ Ερντογάν: «Εκατοντάδες ηγέτες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, με ποιους συναντήθηκε;» ρώτησε. Και οι συνεργάτες του πέταξαν την κακία τους: «Και με τον πρόεδρο της Βολιβίας» είπαν, για να προσθέσουν: «Μάλλον θα είναι το τελευταίο ταξιδάκι που κάνει ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη». Εβαλαν όλοι τα γέλια και η συζήτηση περί Νέας Υόρκης έκλεισε εκεί.

Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν, η ΜΙΤ και ο Παππάς

Πολλοί το είδαν, λίγοι το πρόσεξαν. Στη συνάντηση των κκ. Τσίπρα και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη παρευρισκόταν και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) της Τουρκίας Χασάν Φιντόν. Προφανώς θα πείτε τι γύρευε σε μια τέτοια συνάντηση και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών; Ουδείς γνωρίζει. Εκείνο που οι περισσότεροι ξέρουν είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος (από την εποχή του πραξικοπήματος) έχει δίπλα του μάλλον για τη δική του ασφάλεια σε κάθε συνάντηση που έχει με ξένους ηγέτες και τον αρχηγό της ΜΙΤ. Πολύ περισσότερο αφού επρόκειτο να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό και πάλι για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ρώτησα πάντως έναν διπλωμάτη να μου σχολιάσει αυτή την συνήθεια του Τούρκου Προέδρου να κουβαλάει δηλαδή μαζί του τον αρχηγό της ΜΙΤ, αλλά πήρα απάντηση υπό τη μορφή ερωτήματος: «Γιατί ο Νίκος Παππάς με ποια αρμοδιότητα ήταν στη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν» και έκλεισε τη συζήτηση εκεί.