Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, είτε τον Γενάρη (το λεγόμενο «σενάριο της γαλοπούλας») είτε τον Φεβρουάριο (το σενάριο Συριζαίων καρατομηθέντων υπουργών) είτε τον Μάιο (σενάριο των λεγόμενων προεδρικών), άρχισαν και πάλι να φουντώνουν. Για τους πλέον ανυποψίαστους, το μη κόψιμο ή το κόψιμο των συντάξεων θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για εκλογές τον Γενάρη (σε συνδυασμό με το Μακεδονικό). Λένε δηλαδή ότι εάν κοπούν οι συντάξεις ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) μπορεί να προκηρύξει εκλογές προβάλλοντας τη ρήξη με τους δανειστές ή εάν τελικά δεν κοπούν οι συντάξεις (όπως πιστεύεται ότι θα συμβεί) τότε θα προκηρύξει εκλογές ως… νικητής, ότι κατάφερε δηλαδή το… ακατόρθωτο. Να μην κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος συμφώνησε να κοπούν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
nnn
Εάν συνομιλήσεις με… υποψιασμένους Συριζαίους, απ’ αυτούς δηλαδή που δεν πολυβγαίνουν στα κανάλια, θα σου πουν ότι οι συντάξεις (το κόψιμό τους ή το μη κόψιμό τους) είναι απλώς επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου του και σε κανέναν δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν δεν κοπούν. Εάν πάλι κοπούν, δεν θα είναι έκπληξη από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε την περικοπή τους. Αλλο ωστόσο είναι το θέμα που μπορεί να πυροδοτήσει τις πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι αυτό; Η τιμή του πετρελαίου. Αποτελεί τον σοβαρότερο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου, που καθημερινώς παρακολουθεί τις τιμές. Στους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου καθόλου δεν άρεσε η άρνηση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να πέσουν οι τιμές. Αλλωστε το διεθνές κλίμα για το πετρέλαιο δεν είναι και το καλύτερο.
nnn
Εάν λοιπόν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν, θα υπάρξει αυτομάτως πρόβλημα με το επίδομα θέρμανσης (κυρίως εάν έχουμε βαρύ χειμώνα), με τις τιμές των σουπερμάρκετ αλλά και ευρύτερα με τις τιμές όλων των προϊόντων. Αυξήσεις δηλαδή που θα χτυπήσουν κυρίως τη μεσαία τάξη. Οι πιο υποψιασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ελάχιστα περιθώρια θα έχουν για να συγκρατήσουν τις τιμές. Το μη κόψιμο των συντάξεων δεν θα ισοφαρίσει τη ζημιά που θα υποστούν οι συνταξιούχοι από τις αναμενόμενες λόγω πετρελαίου αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά. Αυτός είναι ο λόγος που λένε με αρκετή δόση χιούμορ: «Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε κάνει εκλογές την περασμένη Κυριακή, για να φορτώσουμε τα προβλήματα του πετρελαίου, των συντάξεων, αλλά και του Μακεδονικού στον Μητσοτάκη». Αυτά λέγονται τούτες τις ημέρες από Συριζαίους και σας τα μετέφερα όπως ακριβώς μου τα είπαν.
nnn
Μου είπαν όμως και κάτι άλλο, ότι στο Μαξίμου άρχισε ήδη ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές και απλώς ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να βρει τον κατάλληλο χρόνο για να τις προκηρύξει. Ρώτησα εάν παίζει (ακόμη) το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν η ίδια: «Εάν θέλαμε να υπάρξει δεξιά παρένθεση, οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει την περασμένη Κυριακή».

Ο Φίλης και οι εκλογές

Ακόμα και ο Νίκος Φίλης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 είπε: «Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο του 2019. Δεν αποκλείω να γίνουν νωρίτερα. Εξαρτάται από το ξεδίπλωμα ενός προγραμματισμού της κυβέρνησης που αφορά την ενίσχυση των μεσαίων τάξεων».

Κάπου 15.000 προεκλογικές προσλήψεις

Και επειδή όταν πλησιάζουν οι εκλογές ένα πράγμα είναι βέβαιο, οι προσλήψεις, δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξήγγειλε προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών για τα επόμενα τρία χρόνια. Απλώς σημειώνω ότι οι προσλήψεις στην εκπαίδευση είχαν παγώσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στο υπόλοιπο Δημόσιο προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε που αποχωρούν σε σύνταξη. Η τυπική έξοδος από το Μνημόνιο όμως επιτρέπει πλέον προεκλογικές ανακοινώσεις, όπως αυτές που έκανε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας.

Πηγαδάκι… καρατομηθέντων

Πρώτη εμφάνιση στη Βουλή των δύο καρατομηθέντων του πρόσφατου ανασχηματισμού: Νίκος Τόσκας και Σταύρος Κοντονής αντάμωσαν στο Κοινοβούλιο (ακόμη λειτουργεί με θερινά τμήματα) και σχημάτισαν ένα «πηγαδάκι» στο καφενείο (θέση μη καπνιζόντων), μακριά όμως από περίεργα ώτα. Ο κ. Τόσκας έδειχνε ανήσυχος ίσως γιατί δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρξε τελευταίως και ρήξη στις σχέσεις του με τον Νίκο Κοτζιά (του «Πράττω»), τότε είτε θα δυσκολευτεί να εισέλθει εκ νέου στη Βουλή είτε δεν θα θέσει καθόλου υποψηφιότητα.

Ο Κόρμπιν, ο Τσίπρας και η λιτότητα

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει κάποιο κόλλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι το 2016 έκανε σύμβουλό του τον Γιάνη Βαρουφάκη και τώρα επιζητεί την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση; Υπήρξε μάλιστα και πάνελ συζήτησης στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών (στο Λίβερπουλ) και συμμετείχε σε αυτό ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι Εργατικοί και ο κ. Κόρμπιν θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις με αυτές που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν καταφέρουν και έλθουν στην εξουσία. Είπε μάλιστα ότι Εργατικοί και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις βασικές… δυνάμεις που έχουν μέτωπο στη λιτότητα της Ευρώπης.