Βελτίωση στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων και σε αυτό της ρευστότητας βλέπει η Goldman Sachsσε ανάλυση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η Goldman Sachs δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και ουδέτερη σύσταση για τις Eurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως τα προ φόρων κέρδη των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων παρά τις πιέσεις στα έσοδα.

Τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να μειώνονται σε τριμηνιαία βάση, αν και σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς (-0,3% σε τριμηνιαία, -10% σε ετήσια βάση) στο σημερινό περιβάλλον της απομόχλευσης, της αναδιάρθρωσης δανείων και της συμπίεσης των spreads του ενεργητικού, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Συνολικά, όπως αναφέρει, οι περισσότερες τράπεζες επεσήμαναν τη συνέχιση της τάσης αυτής στο β΄ εξάμηνο.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων εξέπληξαν ανοδικά ωστόσο, (+ 16% έναντι των εκτιμήσεων της Goldman Sachs), λόγω μείωσης της τάξης των 23 μονάδων βάσης του κόστους κινδύνου (CoR), οδηγούμενα από τον μικρότερο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) για τον κλάδο, όπως προσθέτει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα καθαρά έσοδα του κλάδου τα οποία είναι αρνητικά, και έναντι των εκτιμήσεων της αμερικάνικης τράπεζας, λόγω των ζημιών της Τράπεζας Πειραιώς που οφείλονται στις διακοπτόμενες δραστηριότητες.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υποστηρίζεται από τον καλύτερο σχηματισμό στις τάσεις και στις διαθέσεις assets. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είδαν καλύτερη δυναμική του σχηματισμού NPLs το β’ τρίμηνο επηρεαζόμενες από το χαρτοφυλάκιο πωλήσεων και τις χαμηλότερες αθετήσεις πληρωμών στους κλάδους των καταναλωτικών και των επιχειρηματικών δανείων. Από την άλλη πλευρά, ο σχηματισμός τείνει να είναι σχετικά ασθενέστερος στα στεγαστικά δάνεια. Και οι τέσσερις τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους του SSM για το 2018-19, και η Eurobank ανέφερε ότι σύντομα θα υποβάλει ένα νέο σχέδιο με νέο στόχο για τα NPEs στην περιοχή του 15% περίπου. (mid-teens).

H Goldman Sachs επισημαίνει επίσης πως η ρευστότητα συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι τράπεζες σημείωσαν σταδιακές εισροές καταθέσεων (περίπου 2 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (- 8 δισ. ευρώ) στο β’ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει πλήρως απεμπλακεί από την ELA από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.