Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το βασικό βήμα παρουσίασης εθνικού οράματος από τους πολιτικούς. Αν και κάποιοι, όπως ο Πρωθυπουργός – αντιγράφοντας πιστά μια σειρά δημαγωγικών πολιτικών από την Μεταπολίτευση- το χρησιμοποιούν ως βήμα διχασμού, βολικών ψεμάτων και ωραίων αλλά ανεφάρμοστων ευκολιών, κάποιοι άλλοι, όπως ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα ανάδειξης μιας εθνικής στρατηγικής για τους πολίτες και όχι για τις κομματικές πελατείες.

Με ιδεολογικό πρόσημο που συμπεριλαμβάνει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με ξεκάθαρες θέσεις και πεποίθηση ότι ο ρεαλισμός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα των Μνημονίων που αφορά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο αυτούς που περιχαρακώνουν τα παλιά κόμματα ή και τα νεοφανή όπως ο Σύριζα.

Με αναφορά σε σαφείς πυλώνες – όπως η Παιδεία, ο Δημόσιος Τομέας, οι Επενδύσεις και η Ασφάλεια- έθεσε έναν μοναδικό πίνακα αντιστοίχισης των κοινωνικών αναγκών με τις αναγκαίες πολιτικές. Ποιος Έλληνας δεν θέλει να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη; Ποιος Έλληνας δεν θέλει το δικαίωμα στην κοινωνική κινητικότητα, δηλαδή επιτέλους το Greek Dream, η δυνατότητα απόδοσης της προσπάθειας του καθενός πέραν από κάθε άλλο παράγοντα; Εν τέλει, ποιος δεν θέλει να ξεφύγουμε από τις επώδυνες λογικές της Μεταπολίτευσης που από την δεκαετία του 80 ταλανίζουν την χώρα κάνοντας τον λαϊκισμό, τον κομματισμό και την ήσσονα προσπάθεια άλλοθι των πολιτικών για να «ζαλίσουν» και να εκμαυλίσουν τους ψηφοφόρους;

Οι Έλληνες έχουμε μάθει από τα λάθη μας και διεκδικούμε το δικαίωμα να ξαναφέρουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει. Εκεί που οι άριστοι θα προωθούνται, εκεί που ο νόμος θα εφαρμόζεται, εκεί που η Δικαιοσύνη θα είναι όντως ανεξάρτητη και εκεί που ο δημιουργικός πατριωτισμός θα είναι η μεγαλύτερη επιτομή της προσωπικής μας ευθύνης.

Στην Ελλάδα της Ευρώπης δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις. Δεν χωράνε Μαυρογιαλούροι. Δεν χωράνε τα τσιτάτα του χθες και οι λαθραίοι ιδεολογικοί διαχωρισμοί. Ο μοναδικός διαχωρισμός που είναι όντως υπαρκτός είναι ο λαϊκισμός και ο ρεαλισμός. Η δυτική δημοκρατία που είναι ελληνική εφεύρεση και ο σκοταδισμός των ακραίων, των ιδεολογούντων για το τίποτα. Άλλωστε, στον ρεαλισμό απέναντι είναι και οι Ρουβίκωνες, και οι νεοναζί και οι αμετανόητοι κρατιστές. Στο ίδιο καζάνι βράζουν. Στο χέρι μας είναι να τους στείλουμε στο χθες για το καλό της χώρας και της κοινωνίας. Μπορούμε.

*Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.