Εναν ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (φωτογραφία), σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στον πόλεμο (όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει) που δέχεται από την κυβέρνηση και τα… παπαγαλάκια της. Ο υπερασπιστής της δεν είναι άλλος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος επιτέθηκε με σκληρά λόγια, και μάλιστα παρουσία υπουργού της κυβέρνησης, σε όσους πετούν λάσπη στη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ.
Το «ξέσπασμα» του κ. Καμίνη έγινε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Friedrich Ebert (του think tank του SPD) σε συνεργασία με την Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας πράος άνθρωπος και σπανίως ανεβάζει τους τόνους, αλλά αυτή τη φορά εμφανίστηκε λάβρος κατά της κυβέρνησης. Και τι δεν είπε…
Είπε ότι εδώ και τριάμισι χρόνια η Δημοκρατία υφίσταται επίθεση, όπως επίθεση υφίστανται και οι θεσμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι είναι αντίπαλοι των κυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρούνται  «γερμανοτσολιάδες», ότι οι κυβερνώντες επιχείρησαν χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, διάλυση της Παιδείας με τραμπούκους και της Αυτοδιοίκησης με τον «Κλεισθένη». Και θυμήθηκε τις επιθέσεις που δέχεται η Μαρέβα.
«Είναι απαράδεκτες οι προσωπικές επιθέσεις που γίνονται κατ’ επανάληψη στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Προτού σας περιγράψω πώς αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι, μαθαίνω ότι υπήρχε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στην πολιτική τους αντιπαράθεση αφήνουν έξω τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τήρησε αυτή τη συμφωνία και ως πρόεδρος της ΝΔ δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Αντιθέτως, λένε οι συνεργάτες του, δεν την τήρησε ο κ. Τσίπρας που είχε επιτεθεί ο ίδιος καθώς και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη Μαρέβα για το σπίτι της στο Παρίσι, για την offshore κ.τ.λ.
Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δεν αντέδρασε. Δεν θα αντιδρούσε και η Λούκα Κατσέλη εάν δεν της είχε επιτεθεί φραστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου που τη ρώτησε: «Ως υπεύθυνη του προγράμματος του ΠαΣοΚ που ήσουν το 2009, πώς γίνεται να λέγαμε όλα αυτά προεκλογικά και μετά να τρέχαμε στο ΔΝΤ; Δεν έβλεπες τι συνέβαινε;». Η κυρία Κατσέλη απάντησε πως όντως δεν είχε προβλέψει το μέγεθος του προβλήματος, ούτε τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα οι Σπύρος Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς, Ι. Μανιάτης, Κ. Μπαργιώτας, Αθ. Θεοχαρόπουλος, Μίλτος Κύρκος, Νίκος Αλιβιζάτος, Μαριλένα Κοππά, Παναγιώτης Ιωακειμίδης κ.ά.

Ο Γλέζος δίπλα στη Μάγδα Φύσσα

Στη συνεδρίαση του Εφετείου Αθηνών, όπου συνεχίστηκε η δίκη του εθνικιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, εισήλθε ο Μανώλης Γλέζος. Χαιρέτησε τη Μάγδα Φύσσα και έκατσε δίπλα της. Οπως αναφέρει το blog του Μανώλη Γλέζου «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες», το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μία ημέρα μετά την επέτειο μνήμης της δολοφονίας του Παύλου, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί σε αυτό το δικαστήριο, σε αυτή τη δίκη, να είναι μόνη της κάθε μέρα…
Τον Μανώλη Γλέζο τον συνάντησα προσφάτως στη Βουλή. Τον ρώτησα πώς βλέπει την κατάσταση και απάντησε: «Χάλια, πολύ χάλια». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Να προσέξει η Αριστερά να μην πατήσει την πεπονόφλουδα. Την έχει πατήσει πολλές φορές από τη εποχή του Μεταξά». Αυτά είπε, δεν θέλησε να δώσει άλλες εξηγήσεις και απομακρύνθηκε.

Κλείδωσαν οι γαλάζιοι περιφερειάρχες

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψήφιων περιφερειαρχών που θα στηρίξει στις εκλογές του Μαΐου του 2019 εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία, με τα λεγόμενα «χρίσματα» να αναμένεται να δοθούν έως το τέλος του μήνα. Ηδη η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τους νυν περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας (Απόστολος Τζιτζικώστας), Θεσσαλίας (Κώστας Αγοραστός), Ηπείρου (Αλέξανδρος Καχριμάνης) και Νοτίου Αιγαίου (Γιώργος Χατζημάρκος). Στόχος της ΝΔ είναι να μην υπάρξει καμία περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πελοπόννησο φέρεται να κλείδωσε η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Στο Ιόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος με τη γαλάζια παράταξη θα είναι ο γεωπόνος Κώστας Καρβούνης. Τον Οκτώβριο αναμένεται να ανακοινωθεί και το όνομα του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων.

Is the Pope catholic?

Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά ένας από τους οπαδούς του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τόσο που ίσως να είναι ο μοναδικός στην κυβέρνηση που παρακαλεί (όποιον Θεό κι αν πιστεύει) να μη… φύγει από την αρχηγία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του λέει ότι εάν περνούσε από το χέρι του θα εκτύπωνε αυτοκόλλητα και θα τα κολλούσε στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων με σύνθημα… «save Mitsotakis». Τόσο φαν του είναι. Αλλοι αγαπημένοι του κ. Τσακαλώτου είναι ως γνωστόν η Σκάρλετ Τζοχάνσον (μέχρι και t-shirt έφτιαξε για χάρη της), η φυματική… σαρανταποδαρούσα και από προχθές ο… Πάπας! Σε συνέντευξη που παραχώρησε ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον και απάντησε με τη… χαριτωμενιά: «Is the Pope catholic;» θέλοντας να δείξει πόσο αισιόδοξος είναι. Πάντως παραδέχεται αδυναμία και συμβιβασμό το 2015, αλλά όπως είπε δεν είχε άλλη επιλογή. Ποιον άραγε εννοούσε; Τότε στο τιμόνι της χώρας ήταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης… Η άλλη εμμονή του κ. Τσακαλώτου έχει να κάνει με τα «μέτρα ανακούφισης», τα οποία χαρακτήρισε «αριστερά» αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η 22α Σεπτεμβρίου και το ΚΚΕ

Μεγάλη ημέρα για το ΚΚΕ η 22α Σεπτεμβρίου και δεν είναι… φυσικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο συμπίπτει με τα 100 χρόνια του ΚΚΕ αλλά και τα 50 χρόνια της Νεολαίας. Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μάλιστα ο Περισσός κατάφερε να… άρει ακόμη και την απαγόρευση εξόδου που είχε επιβάλει το Ισραήλ σε μια παλαιστίνια αγωνίστρια. Πρόκειται για τη 17χρονη Αχεντ Ταμίμι, η οποία – αν και νεαρή στην ηλικία – είναι σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα. Θα βρεθεί με την οικογένειά της στην Αθήνα και θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.