Με την παρουσία περισσότερων από 150 εκπροσώπων των πιο σημαντικών εταιριών στην Ελλάδα και των πιο ελπιδοφόρων στους τομείς της Πληροφορικής και Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα ( Alliance For Digital Employability – AFDEmp) για την επέτειο των δύο ετών προσφοράς της σε νέους και ανέργους με τα προγράμματα επανειδίκευσης στον Προγραμματισμό, τα Coding Bootcamps.

Η AFDEmp είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία του Προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS), κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, διακεκριμένων ακαδημαϊκών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Γιώργου Δουκίδη, Διομήδη Σπινέλλη, Κατερίνας Πραματάρη, Πάνου Λουρίδα, του προέδρου της HePIS, κ. Νίκου Φαλδαμή, της διευθύντριας της HePIS, κ. Ελένης Νικολαΐδου, και άνω των 200 εταιριών και επιχειρηματικών φορέων. Στόχος της είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και να βοηθήσει όσους επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα μέσω της ταχύρρυθμης εκπαίδευσής τους σε ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου. Στην έμπνευση της πρωτοβουλίας συνέβαλε ουσιαστικά μελέτη που εκπονήθηκε – υπό την αιγίδα της CΕPIS – από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ALBA και τη HePIS, σύμφωνα με την οποία η ανεργία των νέων αλλά και το χάσμα ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση για τεχνολογικές δεξιότητες μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της επανειδίκευσης.

Σήμερα, μέσα από τις δράσεις της AFDEmp, περισσότεροι από 200 άνεργοι πτυχιούχοι με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (από μαθηματικούς και φυσικούς μέχρι θεολόγους και νοσηλευτές) έχουν επανειδικευτεί σε δεξιότητες πληροφορικής που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και έχουν προσληφθεί ως καλά αμειβόμενοι προγραμματιστές σε σημαντικές ελληνικές εταιρίες, οι οποίες από την αρχή «αγκάλιασαν» το πρόγραμμα.

Η AFDEmp βράβευσε τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ως έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής τους σε αυτή την προσπάθεια, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics Νικ. Ροδόπουλος, η Πρόεδρος του GRECA Κατερίνα Φραιδάκη, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, Γιάννης Γιανναράκης, ο Γενικός Γραμματέας του CIO Forum, Μιχάλης Μωραϊτης κ.α.

Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι εταιρειών και απόφοιτοι των Coding bootcamps παραβρέθηκαν στην εκδήλωση

Βύρων Νικολαΐδης: Η ιδιωτική πρωτοβουλία να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας

«Μια ευρωπαϊκή ανάγκη, μια ελληνική ευκαιρία πήρε σάρκα κι οστά χάρη στη σύμπραξη των Ευρωπαίων Πληροφορικών, των Ελλήνων συναδέλφων τους, πανεπιστημιακών και των πλέον σημαντικών ελληνικών εταιριών. Είναι πλέον απαραίτητο για μια επιχείρηση να μπορεί να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες κι εμείς μέσω της AFDEmp εκπαιδεύουμε τους νέους επαγγελματίες ενθαρρύνοντάς τους να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες. Είμαι ειλικρινά υπερήφανος για όσα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι βάζουμε κι εμείς ως ιδιωτική πρωτοβουλία ένα λιθαράκι για να διαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα στη χώρα αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της ανεργίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Προέδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) και CEO της PeopleCert, κ. Βύρων Νικολαΐδης.

Για τις δράσεις της HePIS μίλησε ο Πρόεδρός της, κ. Νίκος Φαλδαμής, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη φιλοσοφία δημιουργίας της AFDEmp αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με την AFDEmp δημιουργούμε έναν θεσμό με τον οποίο ανατρέπουμε την υπάρχουσα πορεία και μετατρέπουμε τις ψηφιακές δεξιότητες σε σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης κι απασχόλησης του νέου εργατικού δυναμικού».

Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Δουκίδης, επισήμανε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν: πρώτον, στην προτροπή νέων να τολμήσουν αλλαγή του επαγγελματικού τους πεδίου επιλέγοντας σύγχρονους τομείς, όπως η Πληροφορική και ο Προγραμματισμός, ώστε να απασχολούνται με καλές αμοιβές στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Και, δεύτερον, στην ενθάρρυνση των εταιριών και επιχειρήσεων να επενδύουν στη νέα γενιά προσλαμβάνοντας ανέργους που έχουν αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες».

Εικονίζονται από αριστερά ο πρόεδρος της ΗePIS Ν. Φαλδαμής, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικων Βύρων Νικολαΐδης και ο ακαδημαϊκος Γ. Δουκίδης , ιδρυτικά μέλη της ΑFDemp

Οι 32 εταιρίες που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο PeopleCert Innovation & Excellence Centre, είναι: Accenture, ATCOM, CANDI, Cognity, Connectline, Cosmos Business Systems, Data Communication, Epsilon Net, Eurobank, EY, Generation Y, iKnowHow, Intralot, INTRASOFT International , iteam, JR Technologies, Mellon Group of Companies, Novibet, Omilia, PeopleCert, Printec, Prisma Electronics, Profile Software, Programize, QIVOS, Retail Link, SIEBEN, SingularLogic, SoftOne Technologies, Ulysses Systems, Uni Systems, Upstream.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα του Coding Bootcamp 6 αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου 2018,

Υπεύθυνη της δράσης και ιδρυτικό μέλος της ΑFDEmp είναι η κ. Ελένη Νικολαΐδου (για την AFDEmp ενημερωθείτε εδώ)