ΠΟΛΥ ΜΕΛΑΝΙ χύθηκε (για να θυμηθούμε, έστω και σχηματικά, την παλιά δημοφιλή στον χώρο της δημοσιότητας έκφραση) αυτόν τον καιρό, μουντιαλικής κοπής, για την κυριαρχία της μαύρης φυλής στα κατάμεστα ρωσικά γήπεδα. Για όσους έδειξαν κάποια έκπληξη αλλά και θαυμασμό, ήταν κάτι το αναμενόμενο, φυσιολογικό θα λέγαμε. Οι κάπως ενήμεροι για τη δομή και λειτουργία των μεγάλων (αλλά και μικρότερων κατηγοριών) ποδοσφαιρικών ομάδων στη Δυτική Ευρώπη κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν.
ΦΥΣΙΚΑ, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δούλεψαν αφειδώς οι αριθμοί, οι στατιστικές και τα σχετικά συμπεράσματα. Από κάποιον φίλο άκουσα ότι υπάρχει σε εξέλιξη στον ευρωπαϊκό χώρο το ποδοσφαιρικό ΝΒΑ… Υπερβολή, αλλά ο δείκτης είναι σαφής. Αλλωστε η παρουσία των εκπροσώπων της μαύρης φυλής και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά πολύ πέραν, στο μπάσκετ και στον στίβο, είναι αισθητή και σε χώρες-κάστρα με ρατσιστικό παρελθόν. Κάποια αθλήματα κυρίως του νερού κρατούν ακόμη μακριά τον δυναμισμό της μαύρης δύναμης.
ΟΣΟΙ παρακολουθούν τα περιώνυμα και κερδοφόρα (αλλά πλούσια και ως θέαμα) επεισόδια της σειράς για τα «Διαμάντια του Στίβου», όσο και αν είναι ενήμεροι, εντυπωσιάζονται από τον πολλαπλασιασμό (σε γεωμετρική αύξηση) αθλητών και αθλητριών της μαύρης φυλής. Ακόμα και σε ποσοστό 100% εβένινων αθλητών και αθλητριών σε αρκετά αγωνίσματα. Αφετέρου η επεκτεινόμενη διεκδίκηση των πρωτείων και από χώρες που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.
ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ τι θα συμβεί, π.χ., με τη Νιγηρία της τεράστιας ανθρωποδεξαμενής των 100 εκατομμυρίων και βάλε κατοίκων σε προοπτική χρόνου. Από την περιοχή της Καραϊβικής, ήταν εδώ και καιρό σε πολύ υψηλό τόνο η παρουσία της Τζαμάικα και της Κούβας. Στα τελευταία χρόνια, και πολλά άλλα νησιά, κράτη και κρατίδια. Χρόνο με τον χρόνο η μαύρη φυλή θα διευρύνει την ισχύ της στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα, καθώς τα κοιτάσματα σε ανεκμετάλλευτο έμψυχο υλικό είναι τεράστια.
ΠΡΟΣΦΑΤΟ λίαν χαρακτηριστικό δείγμα: Στη σύνθεση των αποστολών των τεσσάρων πρώτων χωρών του πίνακα των μεταλλίων (ΗΠΑ, Κένυα, Τζαμάικα, Αιθιοπία) το 90% (σύνολο μεταλλίων 50) αφορούσε εκπροσώπους της μαύρης φυλής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου αθλητών και αθλητριών κάτω των 20 ετών (οι αγώνες έγιναν στη γνωστή πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας). Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου (Βερολίνο) είδαμε την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού αθλητών και αθλητριών της μαύρης φυλής που συμμετείχαν στις εθνικές ομάδες 12 χωρών της Ευρώπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ