ΔΕΝ είναι λίγοι αυτοί που πληροφορήθηκαν ότι μια εθνική ομάδα Ελληνίδων αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πρόκειται για την εθνική ομάδα γυναικών χειροσφαίρισης στην άμμο και το γεγονός συνέβη στο μακρινό Καζάν της Ρωσίας, γνωστό όμως από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Η επιτυχία της ομάδας αυτής είναι εκτός των τειχών της ευρείας δημοσιότητας. Ωστόσο σηματοδοτεί, και άλλων αθλημάτων, όχι ευρείας επικοινωνιακής κατανάλωσης, διεθνή παρουσία. Η αφετηρία του Μπιτς Χάντμπολ ανάγεται πριν από είκοσι περίπου χρόνια, όταν το 1996 (ήδη π.χ. το Μπιτς Βόλεϊ ήταν αρκετά γνωστό και δημοφιλές) έγινε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών.
ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ στην άμμο καλλιεργείται κυρίως από συλλόγους της Μακεδονίας αλλά διακρίνεται και ο κοντινός σύλλογος του Ασπροπύργου και από τη Θράκη. Η αναφορά δεν έχει αξιολογική έννοια, Σπάρτακος Θεσσαλονίκης, Καστοριά (οι δύο σύλλογοι αποτελούν και τον άξονα της πρωταθλήτριας κόσμου ομάδας γυναικών). Επίσης: Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης, ΓΑΣ Κιλκίς, Απόλλωνας Καλαμαριάς, Δράμα κ.ά. Ο ΓΣΣ Κιλκίς έχει στο ενεργητικό του (ανδρών) χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στη διοργάνωση συλλόγων.
Η ΟΜΑΔΑ αθλητριών χρειάστηκε οκτώ χρόνια επίμονης και επίπονης προσπάθειας για να πατήσει στην κορυφή! Απαρτίζεται από αθλήτριες ηλικίας μεταξύ 45 και 16 ετών… Στη ροή αυτής της οκταετίας κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Το 2015 κατετάγη δεύτερη στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες (αναφέρονται και ως «Παραλίας»), ενώ το 2017 ήταν –έκτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ασφαλώς δεν ήταν πρόσημο –για εκείνους που δεν γνώριζαν την πραγματική αξία της για τον θρίαμβο στο Καζάν.
ΑΞΙΖΕΙ ασφαλώς η αναφορά στη σύνθεση της ομάδας (την προπονητική ευθύνη της οποίας έχουν η Μαρία Καραντώνη και η Σοφία Δημητρίου): Βάσω Σκάρα (45 ετών, αναδείχθηκε ως η καλύτερη πλεϊμέικερ της διοργάνωσης στο Καζάν), Μάγδα Κεπεσίδου (η καλύτερη τερματοφύλακας), Ελένη Κερλίδη, Ελ. Ποιμενίδου, Αννα Καλοειδή, Ελ. Μούρνου, Απ. Δημητρίου, Ελ. Μάστακα και η «Βενιαμίν» της συντροφιάς η Νικ. Κεπεσίδου (16 ετών) και η Ευγ. Σαμολαδά (18). Το Μπιτς Χάντμπολ παίζεται σε αμμώδες γήπεδο διαστάσεων 18 Χ 33 μ. ενώ στην κλειστή αίθουσα 40 Χ 20 μ. Στην ομάδα μετέχουν δέκα αθλητές ή αθλήτριες αλλά στον αγώνα εναλλάσσονται τέσσερις.
ΤΟ ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο ως «επίδειξη» ενώ φυσικά θα είναι εξέχον άθλημα στους Παράκτιους Μεσογειακούς στην Πάτρα το 2019.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ