Ολοι θα θέλαμε η 20ή Αυγούστου να είναι όντως μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Ομως για την πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και της αγοράς δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς.
Παρότι μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων η οικονομία έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά, η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι εύθραυστη και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες παραμένουν.
Τα μνημόνια της λιτότητας μπορεί να τελείωσαν, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη, αλλά η «οδύσσεια» δεν έχει ολοκληρωθεί. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με τις φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις που δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα. Οι «νέες μάχες» –και οι πιο σημαντικές ίσως –«είναι τώρα μπροστά μας» είπε ο Πρωθυπουργός. Κι αυτό είναι η αλήθεια. Η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται αδύναμος κρίκος και πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Βγαίνει (;) από την κρίση με μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων που απειλεί να την παγιδεύσει σε μια περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη την ημέρα του διαγγέλματος το ΧΑ κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Για να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί και έτσι να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων απαιτούνται άμεσες δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με μελέτες, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, χρειάζονται για επενδύσεις 210 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα 2018-2022. Ωστόσο οι προβλεπόμενες ροές για την ίδια περίοδο περιορίζονται στα 100 δισ. αποκαλύπτοντας κενό των 110 δισ. ευρώ.
Για να καλυφθεί όμως αυτό χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας που θα αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα την επανατοποθετήσει αποτελεσματικά στον επενδυτικό χάρτη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, λιγότερη γραφειοκρατία και χωρίς τις παλινωδίες και τις εκπλήξεις που επιφύλασσε κάθε τόσο το Δημόσιο στους επενδυτές. Η χώρα μας με σχέδιο και στρατηγική μπορεί να αναδειχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και αυτός πρέπει πλέον να είναι ο βασικός στόχος. Μόνο έτσι θα μπορέσει η οικονομία να ανοίξει βηματισμό, να επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να βελτιώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Αυτός πλέον πρέπει να είναι ο στόχος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ολα τα άλλα είναι… κούφια λόγια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ