Στον έλεγχο του Τιτάνα η κοινοπραξία Adocim

Σε αύξηση της συμμετοχής του από το 50% στο 75% στη θυγατρική του στην Τουρκία Adocim προχώρησε ο Τιτάνας

Σε αύξηση της συμμετοχής του από το 50% στο 75% στη θυγατρική του στην Τουρκία Adocim προχώρησε ο Τιτάνας. Η κοινοπραξία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S., η οποία ανήκει κατά 50% στον Ομιλο Cem Sak και κατά 50% στον Τιτάνα από το 2008, διατηρεί σήμερα ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγικής δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων τσιμέντου, μια μονάδα άλεσης δυναμικότητας 0,6 εκατ. τόνων τσιμέντου, καθώς και 3 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος.
Με στόχο τη στήριξη της Adocim στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και με γνώμονα τις μακροχρόνιες προοπτικές της, ο ελληνικός όμιλος προχώρησε σε συμφωνία η οποία προβλέπει την απόκτηση από τον Τιτάνα επιπλέον ποσοστού 25% της εταιρείας και, συγχρόνως, τη διάθεση του ποσοστού 50% που διατηρεί στη μονάδα άλεσης.
Το 2017 η Adocim πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 236,3 εκατ. τουρκικών λιρών (€57 εκατ.), λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 44,7 εκατ. τουρκικών λιρών (€10,8 εκατ.) και καθαρά κέρδη 4,1 εκατ. τουρκικών λιρών (€1 εκατ.).

Προληπτικές κινήσεις

H θυγατρική τσιμεντοβιομηχανία του Τιτάνα δεν υποχρεώθηκε σε ζημία κατά το πρώτο εφετινό εξάμηνο, ωστόσο οι μέτοχοί της προχωρούν σε προληπτικές κινήσεις, καθώς λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονική χώρα, αναμένεται να αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, ενώ πιθανώς θα επηρεαστεί και η ζήτηση. Η ανωτέρω συμφωνία υπόκειται σε εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018.
Να σημειωθεί ότι ο Ομιλος Τιτάν κατέγραψε μείωση πωλήσεων αλλά βελτίωση κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ειδικότερα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €712,5 εκατ., παρουσιάζοντας κάμψη κατά €61,3 εκατ. (8%), εκ των οποίων €57,2 εκατ. λόγω εξασθένισης ξένων νομισμάτων έναντι του ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €122,2 εκατ. χαμηλότερα κατά 14%.
Η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 επηρέασαν αρνητικά τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, κατά €10 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017 και ανήλθαν σε €24,8 εκατ., από €13,9 εκατ. κέρδη το 1ο εξάμηνο του 2017 (αύξηση 78%).

Η αγορά των ΗΠΑ

Η αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε η σημαντικότερη πηγή κερδοφορίας του Ομίλου, μολονότι ο συνδυασμός ιδιαίτερα βροχερού καιρού και παρατεταμένης συντήρησης παραγωγικών μονάδων δεν επέτρεψε τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το α’ εξάμηνο του 2018.
Στον αντίποδα, δύσκολες παρέμειναν οι συνθήκες στην Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίασαν μείωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το 2ο τρίμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 5% και ανήλθε σε €390 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €78,7 εκατ., χαμηλότερα κατά 13,5%. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε €23,9 εκατ., κατά 34% υψηλότερα έναντι του 2ου τριμήνου του 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk