Πιτσιλής: Μείωση της υπέρογκης φορολογίας

Την αναγκαιότητα μείωσης της υπέρογκης σε κάποιες περιπτώσεις φορολογίας αναγνωρίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αυτό.

Την αναγκαιότητα μείωσης της υπέρογκης σε κάποιες περιπτώσεις φορολογίας αναγνωρίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αυτό.

Αναφερόμενος σε κακές νοοτροπίες εκφράζει την πεποίθηση ότι οι έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε, προσθέτοντας ότι ήδη αυτό έχει αρχίσει να γίνεται και θα ενισχύεται όσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολίτη, που θα βλέπει ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο.

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή τονίζει ότι το κράτος έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό όσων των φοροδιαφεύγουν και στην συλλογή των φόρων, αν και όπως αναγνωρίζει υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρεί ότι πολλοί Ελληνες έχουν πλέον κατανοήσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουν για τους φόρους και να καταβάλλουν ένα τμήμα από αυτό που τους αντιστοιχεί διότι θεωρούν ότι είναι υπερβολικοί, ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι πολλοί Ελληνες έχουν χάσει πολλά στην κρίση και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να αποπληρώσουν παρελθόντα χρέη.

Dηλώνει επίσης ότι το ίδιο το κράτος έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό όσων των φοροδιαφεύγουν και στην συλλογή των φόρων. «Φυσικά, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, όπως η βελτίωση της υποδομής των εφοριών-για παράδειγμα σε επίπεδο υπολογιστών και δικτύων».

Αναφερόμενος στην απόσταση και την καχυποψία ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά ότι πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη.

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα λογικό, δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε διαφάνεια ως προς τη χρήση των φόρων τους. Αλλά οι πολίτες πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει οτιδήποτε χωρίς φορολογικά έσοδα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των πολιτών που επιμένουν στα δικαιώματά τους και είναι επιλεκτικοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αποφασίζουν τι πληρώνουν και τι όχι».

Ο Γιώργος Πιτσιλής δηλώνει απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους και στους ίδιους τους Έλληνες ότι η συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να αλλάξει.

«Ακόμη και σε μένα πολλοί άνθρωποι λένε, «εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι Βαλκάνια». Πιστεύω ότι κάνουν λάθος».

Και τι απαντά στους ανθρώπους αυτούς;

«Το μετρό της Αθήνας. Τους λέω: πηγαίνετε στο μετρό, Εκεί μπορείτε να δείτε ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εάν θεσπισθούν κανόνες λογικοί, αιτιολογημένοι και ελεγχόμενοι. Το μετρό είναι ένα από τα καθαρότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μία πόλη που δεν θεωρούνταν ότι ανήκει στις τακτικότερες. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αμφιλεγόμενη σχέση με το κράτος και μπορεί να φοροδιαφεύγουν, τηρούν τους κανόνες του μετρό και δεν πετάνε σκουπίδια. τελικά, η αλλαγή είναι εφικτή».

Στις επίμονες ερωτήσεις της Bild σχετικά με το τελείως παράλογο φορολογικό σύστημα που οδηγεί σε φορολογικές επιβαρύνσεις 60% έως 75% και αναγκάζει μικρές επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν για λόγους αυτοάμυνας, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά: «Πραγματικά, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν γρήγορα κατά την κρίση. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδεχθεί την υπερφορολόγηση και υπάρχουν συζητήσεις γι΄αυτό. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το θέμα».

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα θέσπισης ενός τελείως νέου φορολογικού συστήματος και βελτίωσης του μηχανισμού προσφυγών:

«…ως υπηρεσία οφείλουμε να μάθουμε να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Για τον λόγο αυτόν επιμείναμε στην αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά βεβαιώσεων φόρου. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς αυτό- αλλά υπάρχει ακόμη φυσικά περιθώριο προόδου. Μετά το πρόγραμμα στήριξης, μπορούμε πλέον να πάρουμε μία ανάσα και να θεσπίσουμε ανθεκτικές και δικαιότερες φορολογικές διαδικασίες».

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ δηλώνει ότι τα στοιχεία που περιλάμβανε αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2005-2007 και παραδόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έδωσαν εντολές έρευνας στις εφορίες.

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί για το 46% της λίστας, καθώς περισσότερο δεν ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους (παραγραφής), ενώ σε 776 περιπτώσεις δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία πλην απλών ονομάτων.

«Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι οι προσπάθειές μας κατά της φοροδιαφυγής δεν επικεντρώνονται απλώς σε μία λίστα ή δύο οικονομικά έτη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγαλύτερες και ανησυχούμε για σημερινά και μελλοντικά σχήματα φορολογικής απάτης. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και να εισαγάγουμε τις πρακτικές εκείνες που θα μας κάνουν περισσότερο αποτελεσματικούς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk