Στουρνάρας : Οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

«Αναμφισβήτητη» χαρακτήρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα «οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν».

«Αναμφισβήτητη» χαρακτήρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα «οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν».

«Η βασική δομή της οικονομίας θεωρώ ότι έχει αρχίσει να αλλάζει, να γίνεται πιο ανταγωνιστική, με τα εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες να κερδίζουν μερίδιο εις βάρος των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών», τόνισε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» συμπλήρωσε όμως ότι «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη».
«Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από το 2010 μέχρι σήμερα», εξήγησε, «παραμένουν ακόμη σημαντικά προβλήματα όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο επενδυτικό κενό. Παράλληλα, η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής τελειώνει, ενώ σημειώνονται εξωτερικές αναταράξεις, όπως π.χ. στην Ιταλία και αλλά και στην Τουρκία, που επηρεάζουν σοβαρά τα ελληνικά ομόλογα».
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν από ελληνικής πλευράς τα όσα έχουν συμφωνηθεί. «Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους», προειδοποίησε.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα «κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής», και ότι τα μνημόνια «ήταν, με όλα τα λαθη και τις αστοχίες τους, μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Τέλος, ερωτώμενος για την πορεία της οικονομίας κατά το διάστημα 2014-15, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η διαφορά των δύο πλευρών –δανειστών και Ελλάδας– το φθινόπωρο του 2014 ήταν «πολύ μικρότερη των μέτρων που ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν με το τρίτο μνημόνιο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk