Την αποκάλυψη ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι πριν ακόμα υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης έκαναν οι δικηγόροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Η Οζέλ Φελίνείπε συγκεκριμένα ότι «πριν ζητήσουν επίσημα την αποφυλάκιση τους, ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του εισαγγελέα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο».

Ο δικηγόρος Χακάν Γιαλτσιντούγ τόνισε «ήταν έκπληξη για μας το αίτημα του Εισαγγελέα. Όμως μετά διαπιστώσαμε πως σήμερα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες και γι’ αυτό κατατέθηκε το αίτημα του Εισαγγελέα».

Μπορεί, λοιπόν, στις τουρκικές αρχές να χρειάστηκαν πέντε και πλέον μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις έρευνες, ωστόσο οι λόγοι της ξαφνικής αποφυλάκισής τους σχετίζονται και με τον τούρκο πρόεδρο.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι οι δραματικές εξελίξεις με την τουρκική οικονομία και τη σύγκρουση Τραμπ με Ερντογάν. Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν δώσει λίστα με 15 άτομα που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ο πάστορας Μπράνσον, γερμανοί πολίτες κ.λπ.

Είτε λοιπόν ο Ερντογάν κάνει «κωλοτούμπα» κι επιχειρεί προσέγγιση με τη Δύση, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αποφυλακίσεις που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, είτε θέλησε να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ. Ότι δηλαδή απελευθερώνει δύο Ελληνες που αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν κάποιο έγκλημα σε αντίθεση με τον πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία και για συμμετοχή στο δίκτυο των Γκιουλενιστών.

Αν ο Ερντογάν θελήσει να έρθει σε σύγκρουση συνολικά με τη Δύση, τότε η κίνηση καλής θέλησης θα μείνει μέχρι εδώ. Αν στρίψει το τιμόνι για να γλιτώσει μια οικονομική κατάρρευση, θα κάνει τις κινήσεις που ενδείκνυνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγεί και το πολιτικό του γόητρο.

Ένας δεύτερος λόγος ίσως να σχετίζεται με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρισκόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το πραξικόπημα.

Ενας τρίτος λόγος, που σίγουρα η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά, είναι να έχει γίνει κάποιο είδος συναλλαγής με την Αγκυρα που αφορά τους μουφτηδες στη Θράκη. Μόλις πριν από μερικές ημέρες πέρασε από τη Βουλή η σχετική τροπολογία για να παυτούν οι δύο διορισμένοι μουφτήδες, ρύθμιση που ικανοποίησε απόλυτα την Αγκυρα.

Σε καμιά περίπτωση, πάντως, η απελευθέρωση δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Μόνον οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πράξουν κάτι τέτοιο και η συγκυρία ευνόησε τις θετικές εξελίξεις. Ισως η απελευθέρωση να δείχνει ότι ο Ερντογάν μπορεί να είναι πανίσχυρος στη χώρα του, αλλά βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο στις σχέσεις του με τις άλλες χώρες.