Αν και κινδυνεύει να «καεί» ως ημερομηνία –αφού δεν του αρέσουν του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) οι πληροφορίες που δεν ελέγχει -, ωστόσο μαθαίνω από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται) ότι ο ανασχηματισμός έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου. Την ημέρα δηλαδή που θα γίνει η έξοδος από τα μνημόνια. Ο Πρωθυπουργός αντί να πάει στο Καστελλόριζο (όπως υπολόγιζε πριν από την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής), θα συγκαλέσει εκείνη την ημέρα το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και με τη βοήθεια της ΕΡΤ θα ανακοινώσει την έξοδο από τα μνημόνια. Στην αρχή, όπως με πληροφόρησαν, δεν ήθελε να ακυρώσει το Κστελλόριζο, το οποίο θεωρούσε συμβολικό, αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις (και φιέστες) θα ξεσήκωναν τον κόσμο και όχι μόνον την αντιπολίτευση.
***
Τώρα τι είδους ανασχηματισμός θα είναι αυτός, ούτε ο… ίδιος ακόμα γνωρίζει, έτσι πελαγωμένος όπως είναι μόνος του στο Μαξίμου. Ολα αυτά που διάφοροι αφήνονται να διαρρεύσουν περί του ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν παραμένουν απλώς εικασίες (κυρίως των ενδιαφερομένων). Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του (πιο στενός δεν γίνεται) μου είπε επί λέξει ότι «ο Τσίπρας δεν πήρε ακόμα στυλό και χαρτί για να γράψει και να σβήσει ονόματα. Απλώς, είναι στη φάση που δέχεται εισηγήσεις». Εισηγήσεις όμως από ποιους; Από όλους αυτούς που παραμένουν στο Μαξίμου και θεωρούνται υπεύθυνοι για το επικοινωνιακό φιάσκο της κυβέρνησης;
***
Η ίδια πηγή μου είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός πέραν του ανασχηματισμού θέλει να ανακοινώσει και μια δέσμη αποφάσεων που θα περιλαμβάνει θεσμικές και υπηρεσιακές αλλαγές για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Να είστε βέβαιοι πως δεν επρόκειτο να κάνει τίποτε από όλα αυτά εάν δεν συνέβαιναν τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική. Τώρα αναγκάζεται επειδή έχει επίγνωση ότι η φονική πυρκαγιά αποτελεί πλέον την κορυφαία απειλή για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του.
***
Το όλο οικοδόμημα που έκτισε με το σύνθημα της πρώτης φοράς αριστερής διακυβέρνησης αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει. Και το χειρότερο; Οπως οι γνωρίζοντες μου περιγράφουν, η κατάσταση δεν πρέπει να θεωρείται αναστρέψιμη. Και τούτο διότι δεν έχει χρόνο, το ρολόι μετράει αντίστροφα. Εως τώρα, όπως του καταλογίζουν οι επιστήθιοι κομματικοί φίλοι του, απέφυγε τις ουσιαστικές ρήξεις στην κοινωνία και (το σημαντικότερο) προχώρησε σε δεξιά στροφή ώστε η κυβέρνησή του να δώσει στους «μέσα» την εικόνα υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και στους έξω την εικόνα του «καλού και πρόθυμου μαθητή». Η δε επικοινωνιακή στρατηγική του κατέρρευσε πλήρως με τους 90 νεκρούς στην Ανατολική Αττική.
Παραιτήσεις και καρατομήσεις με… δόσεις
Τελικά ούτε την υπόσχεση πως δεν πρόκειται να κάνει δεκτές παραιτήσεις, ούτε να προχωρήσει σε καρατομήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 27 Ιουλίου, όταν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, δεν κράτησε. Και παραιτήσεις (διάβαζε Τόσκας και Καπάκης) έκανε δεκτές και σε καρατομήσεις (διάβαζε αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής) προχώρησε. Μόνο που τις έκανε με… δόσεις.
Ο άνθρωπος του Παππά
Οι αντικαταστάτες των παραιτηθέντων και των καρατομηθέντων δεν έγιναν (κατά την αντιπολίτευση) με αξιολογικά κριτήρια. Η ΝΔ, συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «κολλητούς» και ότι οι τοποθετήσεις γίνονται με κομματικά κριτήρια. Ως παράδειγμα έχουν τις νέες ηγεσίες της Πυροσβεστικής και Αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν, λένε, να είναι άμοιροι των ευθυνών τους οι υπαρχηγοί που σήμερα έγιναν αρχηγοί. Δεν είχαν κι αυτοί επιχειρησιακές ευθύνες; Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Ως διάδοχος του (παραιτηθέντος) γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη τοποθετήθηκε ένας απόστρατος αεροπόρος με πολιτική δράση έως τώρα δίπλα στον Νίκο Παππά. Διότι ο νέος γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης πέρασε από το ΥΠΕΘΑ στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά τοποθετήθηκε (από τον κ. Παππά) γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής.
Εναν απόστρατο έψαχνανΤο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση, διά του Νίκου Παππά, έψαχνε εδώ και καιρό έναν απόστρατο στρατιωτικό για να τοποθετήσει στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Εγινε μάλιστα σχετική πρόταση στον τότε αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Ζιαζιά, ο οποίος την είχε απορρίψει. Και τίθεται το ερώτημα: Μπορεί ένας απόστρατος να τρέξει τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, έτσι όπως θα έχει αναβαθμιστεί;
Διακοπές χωρίς βουτιές για τον Κυριάκο
Τώρα θα πείτε τι είδους διακοπές κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που πάει μόνον ένα Σαββατοκύριακο στα Χανιά, δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του, ούτε για μια βουτιά στο Μαράθι, όλη την ώρα βρίσκεται στο τηλέφωνο και επιστρέφει το Κυριακή το βράδυ (με την τελευταία πτήση της Aegean) στην Αθήνα. Ετσι έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο και δεν θα πήγαινε καθόλου εάν ο γιος του Κώστας δεν είχε προσκαλέσει φίλους του από το εξωτερικό, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έκανε το τραπέζι και κουβέντιασε μαζί τους. Μαθαίνω ότι είναι συντετριμμένος με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, και αυτό που λέει στους συνομιλητές του είναι ότι ο Τσίπρας θα αναγκασθεί να συρθεί σε εκλογές και ότι ο ίδιος και το κόμμα του δηλώνουν έτοιμοι «για το απροσδόκητο των εξελίξεων».

HeliosPlus