Ουαί υμίν… υποκριταί

Ισως να μην το προσέξατε, αλλά πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ποια διαθέτει περισσότερη (ή μεγαλύτερη, εάν προτιμάτε)… υποκρισία.

Ισως να μην το προσέξατε, αλλά πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική (φωτογραφία) έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ποια διαθέτει περισσότερη (ή μεγαλύτερη, εάν προτιμάτε)… υποκρισία. Και τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για υπέρμετρη υποκρισία. Γίνεται δηλαδή μια κατάχρηση (κυρίως από πλευράς κυβέρνησης) της φράσης του Χριστού «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί» όταν ο Ιησούς οργισμένος κατήγγειλε τους γραμματείς και τους φαρισαίους ως υποκριτές επειδή διύλιζαν τον κώνωπα και κατάπιναν την κάμηλο. Ας δούμε όμως πρώτα τις κυβερνητικές υποκρισίες, έτσι όπως τις καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Υποκρισία Νο 1:
Εναν μόλις χρόνο πριν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης (αυτός που απειλεί ότι θα κατεδαφίσει 3.000 αυθαίρετα) έβαζε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην έγκριση της πολεοδομικής μελέτης στη Ραφήνα. Αυτής δηλαδή που σήμερα ο Πρωθυπουργός αλλά και ο ίδιος ο υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο έλεγαν ότι έγινε αυθαίρετα και ότι φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Υποκρισία Νο 2:
Ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών με εξαιρετικά επείγον αίτημά του (στις 17/2/2015) ζητούσε αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαιρέτου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας. Εν συνεχεία, ο τότε υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε (στις 29/10/2015) την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δημοτική Ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας.
Υποκρισία Νο 3:


Είναι η καλύτερη, και για τον λόγο αυτόν σας την άφησα τελευταία: Η Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί… συγγνώμη για όσα τραγικά συνέβησαν με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, επειδή ήταν κυρίως απασχολημένοι με το Μνημόνιο και (άκουσον-άκουσον) ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στον Πρωθυπουργό, ο οποίος τους τοποθέτησε υπουργούς (Κοτζιάς και Τόσκας)! Η Κίνηση «Πράττω» δεν σταματά εδώ, αλλά αναλαμβάνει, όπως σημειώνει, και την… πολιτική ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση (πλην όμως ούτε κάνει λόγο για παραιτήσεις). Το ωραιότερο είναι ότι δύο μέλη της Κίνησης «Πράττω», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης, βρέθηκαν με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις δηλώσεις τους στη δίνη του κυκλώνα με τις πυρκαγιές. Ζητήθηκε η παραίτησή τους, πλην όμως απλώς σφυρίζουν αδιάφορα αναλαμβάνοντας μόνο την πολιτική ευθύνη.
Οταν η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για υποκρισίαΠρώτα απ’ όλα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι η υποκρισία της ξεπερνάει κάθε όριο και ότι κάθε ημέρα που περνάει βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και στην ανευθυνότητα. Αυτό που φαίνεται ότι ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ (και εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση) είναι, όπως σημειώνει, η… διγλωσία της ΝΔ και συγκεκριμένα η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε από το 2007 κατεδάφιση των αυθαιρέτων, ενώ ο Μάκης Βορίδης δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ελλάδα έχει παντού αυθαίρετα και δεν πρέπει να αναζητηθούν στη δόμηση οι αιτίες της καταστροφής.
***
Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κατηγορεί τη ΝΔ για υποκρισία τονίζοντας ότι «δεν μπορεί το κόμμα των αναψυκτηρίων και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί «ηλίθια» την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να μας κουνάει το δάκτυλο αποκαλύπτοντας δήθεν έγγραφα φωτιά» (εννοεί τα έγγραφα με τους κ.κ. Βούτση και Κουρουμπλή). Ετσι, η μάχη τής… υποκρισίας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί κατά πάσα πιθανότητα για πολύ ακόμη.
ΥβριςΑυτό με το «αναψυκτήριο» που αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού η ΝΔ το θεωρεί ύβρι και προσβολή για ένα νεκρό στέλεχός της. Το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο.
Ο «ξεχασιάρης» ΦλαμπουράρηςΕνώ ο «πόλεμος» κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη καλά κρατεί (σε ζητήματα διαφθοράς και πιστοληπτικής γραμμής), ένα νέο λαμπρό πεδίο αντιπαράθεσης ήρθε να προστεθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο Γιάννης Στουρνάρας από τη Σύρο, όπου βρίσκεται σε διακοπές, άκουσε τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να ευχαριστεί ονομαστικώς Ιδρύματα, τράπεζες, επιχειρήσεις, κράτη, ακόμη και ιδιώτες για τη συνεισφορά τους προς τους πυρόπληκτους. Ξέχασε όμως να αναφέρει την Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, πρόσφερε πέντε εκατ. ευρώ, καθόλου μικρό ποσό, και όμως ο υπουργός Επικρατείας ξέχασε να την αναφέρει.
Ακούει η… Αλόννησος;
Κάποιοι επιστήθιοι φίλοι τού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επιμένουν να λένε ότι ο υπουργός βρίσκεται ήδη στην Αλόννησο όπου διατηρεί εξοχική κατοικία στον Μεγάλο Μουρτιά. Δεν ξέρω από πού αντλούν τέτοιες «κακόβουλες» πληροφορίες για τον υπουργό Εξωτερικών. Εγώ θυμάμαι τον κ. Κοτζιά να λέει πως δεν πρόκειται να φύγει για διακοπές εάν προηγουμένως δεν λύσει το… Αλβανικό. Το Αλβανικό παραμένει άλυτο, συνεπώς ποίος ο λόγος να ξεκινήσει τις καλοκαιρινές διακοπές του, τη στιγμή μάλιστα που (ξανα)ανοίγει το Κυπριακό και θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη Νέα Υόρκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οχι, επιμένουν, οι Συριζαίοι σύντροφοί του, βρίσκεται στην Αλόννησο την οποία επισκέπτεται επί σειρά ετών και, όπως αναφέρουν κάτοικοι του νησιού, είναι απλός, ευγενικός και διακριτικός ως άνθρωπος, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και πηγαίνει στο νησί για να χαλαρώσει και να απολαύσει ήσυχες διακοπές, μακριά από τις αυξημένες υποχρεώσεις και το βαρύ του πρόγραμμα στην Αθήνα.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk