• Αναζήτηση
 • ΔΝΤ: Ευάλωτες σε ενδεχόμενη νέα κρίση οι ελληνικές τράπεζες

  Ευάλωτες παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες σε ενδεχόμενη αντιστροφή των συνθηκών στην οικονομία, εκτιμά το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ευάλωτες παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες σε ενδεχόμενη αντιστροφή των συνθηκών στην οικονομία, εκτιμά το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
  Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας κεφαλαιακών μαξιλαριών, αλλά και επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω περισσότερων μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, πωλήσεων και διαγραφών κόκκινων ανοιγμάτων.
  Επιπλέον, το Ταμείο καλεί τις αρχές να συνεχίσουν να βελτιώνουν το νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ κάνει αναφορά στην πρόοδο που έχει καταγραφεί στα τελευταία τρίμηνα μετά την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις στη διακυβέρνηση των εσωτερικών μονάδων των τραπεζών και στον τομέα του risk management.
  Οι οικονομολόγοι του Ταμείου κάνουν αναφορά στον αναβαλλόμενο φόρο, σημειώνοντας ότι το ποσοστό που αντιπροσωπεύει επί των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών είναι υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί.
  Παράλληλα, μιλούν για τον πολιτικό κίνδυνο που παραμένει και απειλεί τις τράπεζες λόγω του ρίσκου μείωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών.
  Αναφερόμενο στα τελευταία stress tests στα οποία συμμετείχαν οι ελληνικές τράπεζες νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι στο δυσμενές σενάριο για 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρέθηκε κάτω από το 7,5% – 8%.
  Εκτιμά δε ότι εάν αυτά τα επίπεδα λαμβάνονταν υπόψιν ως όριο ελάχιστων κεφαλαίων, τότε θα μπορούσε να προκύψει μία ανάγκη νέων εκδόσεων μετοχών με στόχο την άντληση μεταξύ 1,3 έως 1,9 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
  Πάντως, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι σαφή εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου θα υπάρξουν μέχρι τις αρχές του 2019.
  Τότε θα είναι έτοιμη η τελική έκθεση αξιολόγησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), λαμβάνοντας υπόψιν και νέα στοιχεία στα οποία θα αποκτήσει πρόσβαση το επόμενο διάστημα.
  Αναφορικά με τα capital controls, επισημαίνεται από το ΔΝΤ πως οι αρχές έχουν έναν οδικό χάρτη για την περαιτέρω χαλάρωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της ρευστότητας και την κατάσταση της οικονομίας.
  Σημειώνουν δε πως πρόθεσή τους είναι η ταχεία άρση των περιορισμών, χωρίς περιττές καθυστερήσεις, που θα ήταν επιζήμιες όσον αφορά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk