Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμπεριφέρθηκε ως «πολέμαρχος του καναπέ», σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό χαρακτηρισμό, ούτε ως κλασικός αντιπολιτευόμενος πολιτικός και δεν βιάστηκε να αποδώσει ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά, μολονότι η ΝΔ θα ζητήσει επίμονα και καταλογισμό και τιμωρία όσων ευθύνονται.
Επισκέφθηκε το Μάτι και τη Ραφήνα, μίλησε με κατοίκους, με εθελοντές, με πυροσβέστες και διασώστες, χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους. «Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές» σημείωσε στη γραπτή του δήλωση, αλλά δεν μίλησε για αυτά που τον συγκλόνισαν όπως η συνάντησή του με έναν πεντάχρονο εγκαυματία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που του είπε με ύφος βαθιάς ωριμότητας «κάηκα γιατί δεν φορούσα μπλούζα»· και είχε δίκιο, κανένας δεν είπε στους κατοίκους της περιοχής πώς να προφυλαχθούν στοιχειωδώς από τη φωτιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να τοποθετηθεί δημοσίως την ερχόμενη εβδομάδα και εκεί θα δώσει το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα του απέναντι στην εθνική τραγωδία.
Επτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Ωστόσο την Παρασκευή, με τη λήξη του τριήμερου πένθους, η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη έθεσε επτά ερωτήματα που προϊδεάζουν για ένα καυτό μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Μέγαρο Μαξίμου. Με αφορμή την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κυρία Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πρόσθεσε στην ανικανότητά της να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και απύθμενο θράσος. Δεν ακούστηκε ούτε μια συγγνώμη, κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς».
Ζήτησε επίσης σαφείς απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή όταν όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού; Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι; Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 και γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους; Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Γιατί την ώρα της πυρκαγιάς αποβιβάζονταν οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και εκτρέπονταν προς το Μάτι; Γιατί οι επιτελείς διαβεβαίωναν τον Πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο ήταν σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;
Στη ΝΔ πιστεύουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Τόσκα, Γιάννη Καπάκη, Ρένας Δούρου και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρη Τερζούδη.
Δεν θα μείνουν όμως μόνο σε αυτά, καθώς αναγνωρίζουν ότι προέχουν άλλα πράγματα για να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.
Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ μελέτησαν τι έγινε στην Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και στην Πορτογαλία μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές. Στην πρώτη περίπτωση εκταμιεύθηκαν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης 1,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη επετράπη να ανακατευθυνθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ στις πληγείσες περιοχές με ελαχιστοποίηση της κρατικής συμμετοχής.
Η ανταπόκριση της Κομισιόν ήταν άμεση. Η αρμόδια επίτροπος Κορίνα Κρέτσου δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους και την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες από την πυρκαγιά στην Αττική.
Προτάσεις για καλύτερη «θωράκιση»

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ακόμη από τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Συνολάκη, ο οποίος ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο πολιτικής προστασίας της χώρας μας με ομάδα συνεργατών που θα συγκροτήσει εκείνος. Πρότεινε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, να ζητήσουν από κοινού από το Ιδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο.
Ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε θετικά την πρότασή του και κατόπιν αντιπρότεινε να συμμετάσχει και η ΝΔ στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αντιμετωπίσει την πρόταση αυτή σαν προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ