Η βασική αιτία της καταστροφής που έγινε στο Μάτι είναι η παντελής έλλειψη οργάνωσης και συντονισμένης αντιμετώπισης των καταστροφών. Δυστυχώς υπάρχουν σχέδια, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο την ώρα του συμβάντος. Πρέπει να κάνουμε δοκιμές επί χάρτου, αλλά και στην πραγματικότητα. Να έχουμε εκπαιδεύσει τους κατοίκους πώς ακριβώς θα μπορέσουν να διαφύγουν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Επίσης, την ώρα που χτυπάει τελικά η καταστροφή, πρέπει να υπάρχει σοβαρός συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών: Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Τροχαίας, Στρατού, Αεροπορίας, Λιμενικού κ.λπ. Ακούμε ότι υπάρχει κέντρο συντονισμού. Αλλά αυτό που είδατε στην τηλεόραση, με κάτι συναρμόδιους υπουργούς γύρω από ένα γραφειάκι να κρατούν σημειώσεις, δεν είναι σύγχρονο κέντρο συντονισμού. Στις χώρες του εξωτερικού τα κέντρα αυτά είναι μια μεγάλη αίθουσα με μια τεράστια οθόνη που προβάλλει φωτογραφίες από δορυφόρους, τους οποίους μπορεί κανείς να ενοικιάσει για όσες ώρες χρειαστεί, και να υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών που θα μπορέσουν να δώσουν έγκαιρα τις σωστές εντολές και κατευθύνσεις. Ακουσα ότι την ώρα της φωτιάς είχαν πρόβλημα στις συχνότητες των ασυρμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση κάποιος στέλνει ένα βανάκι με μια κεραία στην περιοχή για να ενισχύσει τις συχνότητες.
Οι δημοτικές αρχές πρέπει να υποχρεώνουν τους κατοίκους να καθαρίζουν τις περιουσίες τους από ξερόχορτα. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε κουταμάρες «δεν έχει ευθύνη ο δήμος, τα πεύκα καίγονται εύκολα». Αυτά είναι αστειότητες.
Επίσης μας έχουν αφήσει εμάς τους εθελοντές στην τύχη μας και στην καλή μας διάθεση. Είμαστε 20 εθελοντές και διαθέτουμε τρία οχήματα. Εχουμε ζητήσει να μας εντάξουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης των κρατικών δυνάμεων. Να μας εκπαιδεύσουν σωστά, να μας εξοπλίσουν με στολές προστασίας, να μας διαπιστώσουν, να ξέρουν ότι σε περίπτωση ανάγκης είμαστε αυτοί και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τον δήμαρχο της περιοχής, τον κ. Ψινάκη, να μας πληρώνει τουλάχιστον τα καύσιμα των τριών οχημάτων που διαθέτουμε ή να αναλάβει να διορθώνει τις τυχόν βλάβες τους. Δεν ζητούμε χρήματα. Ας μας δώσουν μια κάρτα να πηγαίνουμε σε κάποια συγκεκριμένα βενζινάδικα να γεμίζουμε τα οχήματα ή σε κάποια συνεργεία για τις βλάβες τους. Εχουμε ζητήσει να μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό μας. Δυστυχώς δεν είχαμε καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα».
* Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος είναι ιδρυτής και υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Νέου Βουτζά.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ