• Αναζήτηση
 • Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

  Στα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της τραγωδίας που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική αναφέρθηκε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Τα πρώτα επόμενα βήματα και μέτρα (έως ότου υπάρξει η πλήρης καταγραφή) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που σχεδιάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

  «Στην έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Δυτική και Ανατολική Αττική», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, από τον οποία θα χρηματοδοτηθούν και τα έργα αποτακάταστασης, καθώς όπως είπε υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για προσφορά βοήθειας τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών για την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων η παράταση της υποβολής δηλώσεων εισοδήματος, την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ του 2018, την παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες.

  Όπως είπε ήδη 188 μηχανικοί του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή των ζημιών και αύριο θα προστεθούν σε αυτούς ακόμα 120.

  Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών.

  Ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, στις πληγείσες περιοχές για την αποτελεσματική αστυνόμευση.

  Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για επιπλέον μέτρα και βοήθεια στους πληγέντες, από τα προβλεπόμενα από το νόμο τα οποία θα ανακοινωθούν όπως υποστήριξε τις επόμενες μέρες, με την αποτίμηση της κατάστασης.

  Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο Εργασίας:

  – Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

  – Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

  – Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

  Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2104819001.

  Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων

  Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών.

  Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

  Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4μμ, η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων και τη λήψη μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές.

  Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναυάρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk