Το άκουσμα και μόνο της λέξης «Ελλάδα» φέρνει στον νου των Ιαπώνων τον τόπο όπου γεννήθηκαν η δημοκρατία και η φιλοσοφία. Εναν τόπο για τον οποίο τρέφουμε συλλογικά ως έθνος μεγάλο σεβασμό. Πέραν τούτου όμως οι χώρες μας αποτελούν δυο μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις με πρωτιές στην παγκόσμια κατάταξη. Χαίρομαι ιδιαιτέρως λοιπόν που θα έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ την όμορφη χώρα σας σε λίγες ημέρες.
Αν και γεωγραφικά οι χώρες μας απέχουν πολύ μεταξύ τους, μοιραζόμαστε ωστόσο πολλές κοινές αξίες, όπως τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα η Ελλάδα και η Ιαπωνία είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και δίνουμε μεγάλη σημασία στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και γενικότερα στους διεθνείς κανόνες για ελεύθερες και ανοιχτές θάλασσες.
Οπως θα γνωρίζετε, υπάρχουν διάφορες προκλήσεις κατά του Διεθνούς Δικαίου τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη. Είναι εμφανές λοιπόν ότι η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω ως έμπρακτο παράδειγμα της προσήλωσής μας στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και για το καλό επίπεδο της συνεργασίας μας τις κοινές δηλώσεις του Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα όπου οι κυβερνήσεις μας εξέφρασαν τη βούλησή τους για συνεργασία προς την εδραίωση του Διεθνούς Δικαίου και στη θάλασσα.
Η Ιαπωνία, βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, προσπαθεί να προωθήσει μια πρωτοβουλία που ονομάζει «Στρατηγική για έναν Ελεύθερο και Ανοιχτό Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό». Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση των κανόνων για ελεύθερες και ανοιχτές θάλασσες θα φέρει σταθερότητα και ευημερία χωρίς διάκριση για όλους και για αυτόν τον λόγο θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τις χώρες οι οποίες συμφωνούν με την πρωτοβουλία μας.
Παράλληλα, θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια καινούργια δράση της Ιαπωνίας που έχει την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια». Τα τελευταία χρόνια δίνουμε μεγάλη σημασία στα Δυτικά Βαλκάνια, διότι πιστεύουμε ότι η σταθερότητα της περιοχής αυτής παίζει μεγάλο ρόλο για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει τη συνοχή της ΕΕ, η όποια πλέον αποτελεί στρατηγικό και οικονομικό εταίρο της. Επίσης υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της ΕΕ και είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τις υποψήφιες χώρες ώστε να προωθήσουν τις απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής η Ιαπωνία προσπαθεί να προωθήσει συνομιλίες με διάφορες βαλκανικές χώρες έχοντας διορίσει έναν διπλωμάτη στον βαθμό του πρέσβη που ασχολείται αποκλειστικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης σκοπεύουμε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με τις χώρες αυτές μέσω της αποστολής εμπειρογνωμόνων και της διοργάνωσης σεμιναρίων σε διάφορους τομείς, όπως η πρόληψη των φυσικών καταστροφών και η προώθηση των επενδύσεων και του εμπορίου. Θα θέλαμε λοιπόν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία έχει πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις στον βαλκανικό χώρο.
Εφέτος τον Αύγουστο το Πρόγραμμα Οικονομικής Υποστήριξης για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί και ευελπιστούμε να δούμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Να επισημάνω επίσης ότι πρόσφατα η ΕΕ και η Ιαπωνία υπέγραψαν τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης. Ελπίζω η συμφωνία αυτή να συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Επίσης πιστεύω ότι η Συμφωνία Στρατηγικής Σχέσης της Ιαπωνίας και της ΕΕ που υπεγράφη παράλληλα θα αποτελέσει μια βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
Ταυτόχρονα στον τομέα του πολιτισμού το καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων είναι εμφανές από το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που μαθαίνουν τα ελληνικά και τα ιαπωνικά αντίστοιχα συνεχώς αυξάνεται ενώ ερευνητές και από τις δύο χώρες συνεισφέρουν και αυτοί με το έργο τους στις διμερείς σχέσεις μας.
Οι χώρες μας θα έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν το 2019 την επέτειο των 120 χρόνων από τη σύναψη της διμερούς Συνθήκης Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας.
Παράλληλα, η Ιαπωνία ασχολείται συστηματικά με την προετοιμασία των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της ιαπωνικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα συνεχώς να αυξάνεται.
Αξιοποιώντας όλες αυτές τις ευκαιρίες λοιπόν θα θέλαμε να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
* Ο κ. Καζουγιούκι Νακάνε είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ