Οριακή είναι η λειτουργία κλινικών και τμημάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, κάτι το οποίο αντικρίζει κανείς στο σύνολο των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων του νοσοκομείου, «η αποχώρηση ενός εργαζομένου τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα» ενώ «ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις καλοκαιρινές άδειες». Οπως καταγγέλλουν, η Πνευμονολογική Κλινική αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας.
Στοιχεία που παραθέτουν οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία η πληρότητα που φαίνεται με βάση τις οργανικές θέσεις είναι εικονική, καθώς «οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών καταργήθηκαν με μνημονιακό νόμο και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με τους πρακτικάριους».
Στο γαλακτοκομείο και στην τραπεζαρία του προσωπικού εργάζονται από τρεις μόνιμοι υπάλληλοι, που θα μειωθούν σύντομα σε δύο ανά τμήμα, αφού πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν δύο εργαζόμενοι.
Σοβαρό κίνδυνο διακοπής λειτουργίας αντιμετωπίζει η Πνευμονολογική Κλινική. Η Αιμοδοσία έχει μόνο τρεις οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών (ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση), η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική έχει μόνο τέσσερις οργανικές θέσεις ειδικευμένων (η μία είναι κενή) κ.λπ. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στις περισσότερες κλινικές.
«Η απαράδεκτη κατάσταση καλύπτεται από τους επικουρικούς, τους ειδικευόμενους γενικούς γιατρούς, τους παρατασιούχους ειδικευόμενους, ενώ συχνά 55άρηδες ειδικευμένοι αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όταν ήταν 20 χρόνια νεότεροι».
Σημειώνουν δε ότι παρά τις υποσχέσεις περί «εκδίωξης των εργολάβων», οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται δεκάδες εργολαβικούς εργαζομένους, ενώ συχνά ακόμη και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους χρειάζεται η παρέμβαση του σωματείου.
Οι εργαζόμενοι προβλέπουν ότι η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς θα χειροτερέψει με τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών (ξεκινώντας από 31 Δεκεμβρίου), καθώς και τον κίνδυνο για τους υπόλοιπους επικουρικούς και τους εργαζομένους μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ.
1.619 λιγότεροι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην Υγεία μειώθηκαν κατά 1.619 την τριετία 2015 – 2017, αφού οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις.
Επίσης, μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018.

HeliosPlus