• Αναζήτηση
 • Έντονος προβληματισμός και βαρύ κλίμα μετά το νέο τουρκικό «όχι» για τους δύο στρατιωτικούς

  Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη νέα -πέμπτη κατά σειρά- άρνηση του τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη νέα -πέμπτη κατά σειρά- άρνηση του τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

  Παρά τη χαραμάδα ελπίδας για απελευθέρωσή τους που άφησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το δικαστήριο, επικαλούμενο τη συνέχιση των ερευνών των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά των Μητρετώδη και Κούκλατζη, διέταξε τη συνέχιση της κράτησής τους.

  «Με τον Αλέξη Τσίπρα συμφωνήσαμε να κάνουμε και οι δύο προσπάθεια, με καλή πρόθεση» είχε δηλώσει ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση, κατά την οποία πάντως δεν παρέλειψε να συσχετίσει την υπόθεση με αυτή των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

  Καρπούς για κάποια πρόοδο στο θέμα της απελευθέρωσής τους άφηνε και η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μετάθεση των δυο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή. Έτσι, το δικαστήριο της Τουρκίας θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση αποφυλάκισής τους με το σκεπτικό ότι διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

  Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί κυρίως γιατί οι Τούρκοι έλεγαν ότι δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση διαμονής στη χώρα.

  Πολλά ερωτηματικά, πάντως, στην υπόθεση γεννά η επίκληση του δικαστηρίου για έρευνες στα κινητά των δύο στρατιωτικών, καθώς θεωρείται αδιανόητο μετά από τέσσερις και πλέον μήνες να μην έχουν ολοκληρωθεί.

  Οποιαδήποτε έρευνα τεχνικής άποψης δεν θα μπορούσε να διαρκεί περισσότερες από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι είτε «ετοιμάζουν» κάποιο θέμα με το περιεχόμενο του κινητού είτε επικαλούνται συνεχώς διάφορα θέματα για να παρατείνουν την προφυλάκισή τους και μάλιστα χωρίς να έχει ανακοινωθεί γιατί κατηγορούνται.
  Η κατάθεση
  «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», είπε στην κατάθεση του ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου στην Αδριανούπολη ο Άγγελος Μητρετώδης, ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

  Αυτές ήταν οι καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

  Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» και ζήτησε τη συνέχιση της εξέτασης του σχετικού ψηφιακού υλικού σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι «η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος».

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

  Τέλος, παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

  Πάντως, σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται.

  Βαρύ κλίμα

  Τις τελευταίες μέρες το βαρύ κλίμα στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών το επιβεβαιώνει και το περιβάλλον τους, το οποίο εκφράζει φόβο για μακρά παραμονή τους στις φυλακές.

  Βεβαίως, παράγοντες που επισκέφθηκαν και είδαν τους δύο Έλληνες στην Αδριανούπολη, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επιβεβαίωναν μέχρι πρότινος πως διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο. Σήμερα όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι οικογένειες των δύο εκπέμπουν SOS.

  Οι αντοχές και η υπομονή εξαντλούνται παρά τη σθεναρή και χαμηλών τόνων στάση που οι γονείς τους έχουν επιδείξει ως τώρα.

  Οι πιέσεις συνεχίζονται

  Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε μετά τη χθεσινή  απόφαση του δικαστηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, «οι πιέσεις προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα».

  Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, ο κ. Κουβέλης κατέκρινε το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη».

  «Για τον λόγο αυτόν έχω μιλήσει και για βαρβαρότητα δικαίου, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Αυτό είναι το δίκαιο -σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα τα οποία είναι εντελώς ξένα προς τον δικαϊκό πολιτισμό» πρόσθεσε.

  Ξεκαθάρισε δε, για ακόμα μια φορά πως δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, για τους οποίους, όπως σημείωσε, η χορήγηση πολιτικού ασύλου από την ελληνική Δικαιοσύνη έγινε σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk