Τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης του προγράμματος XANTUS που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology (JACC), επιβεβαιώνουντα χαμηλά ποσοστά αιμορραγιών και τα χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουνριβαροξαμπάνη.

Η ριβαροξαμπάνη είναι ένας από του στόματος αναστολέας του παράγοντα Xa και έχει εγκριθεί για πέντε ενδείξεις σε επτά διαφορετικούς τομείς για την προστασία των ασθενών από φλεβική και αρτηριακή θρομβοεμβολή:

  • πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συστημικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου
  • θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ) σε ενήλικες
  • θεραπεία της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) σε ενήλικες
  • πρόληψη της υποτροπής της ΕΒΦΘ και της ΠΕ σε ενήλικες
  • πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘE) σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου
  • πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική αντικατάσταση γόνατος
  • πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων, μετά από οξύ στεφανιαίο επεισόδιο σε ενήλικες ασθενείς με αυξημένους καρδιακούς βιοδείκτες και χωρίς προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο όταν συγχορηγείται με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ΑΣΟ) ή με ΑΣΟ συν κλοπιδογρέλη ή τικλοπιδίνη.

Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης XANTUS ξεχωρίζουν τα χαμηλά ποσοστά αιμορραγίας και τα χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν θεραπεία με ριβαροξαμπάνη, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά διακοπής της θεραπείας. Συνολικά, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 96% των ασθενών, δεν αναφέρθηκε κανένα από τα ακόλουθα: έκτακτα συμβάντα λόγω θεραπείας όπως αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή, μείζον αιμορραγικό επεισόδιο, εγκεφαλικό, συστημική εμβολή εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος ή θάνατος οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Το πρόγραμμα XANTUS αποτελείται από τις τρεις μεγάλες, διεθνείς, προοπτικές, μελέτες παρατήρησης, την XANTUS, την XANAP και την XANTUS-EL.

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί 2,5 φορές μέχρι το 2050. Λόγω των διαταραχών στη ροή αίματος, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να «ταξιδέψουν» στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, η από στόματος αντιπηκτική αγωγή έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την πλειοψηφία των σχετικών με Κολπική Μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων και οι μελέτες XANTUS, XANAP και XANTUS-EL το επιβεβαίωσαν για τη ριβαροξαμπάνη και σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής.