Σταθερή αξία η συνύπαρξη με τα σκουπίδια

Πριν από 20 χρόνια καθώς μια ομάδα ελλήνων τουριστών περιδιαβάζαμε έκθαμβοι την Καππαδοκία ρωτήθηκε από τον επικεφαλής ενός ολλανδικού γκρουπ από ποια χώρα προερχόμαστε.

Πριν από 20 χρόνια καθώς μια ομάδα ελλήνων τουριστών περιδιαβάζαμε έκθαμβοι την Καππαδοκία ρωτήθηκε από τον επικεφαλής ενός ολλανδικού γκρουπ από ποια χώρα προερχόμαστε. Και όταν το πληροφορήθηκε σχολίασε φωναχτά: Δηλαδή από την πιο βρώμικη χώρα της Ευρώπης. Μπορεί να ήταν αγενέστατος, αλλά μάλλον απέδιδε την πραγματικότητα. Και αυτή η άθλια εικόνα της χώρας μας παραμένει αναλλοίωτη, παρά τους διάφορους σχεδιασμούς και τις επαγγελίες όλων των κυβερνήσεων. Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη χάρις στην απραξία των αρμοδίων και τη συμβολή των πολιτών, που πετούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν προκαλώντας, εκτός από ρύπανση, δυσοσμία, πυρκαγιές στα δάση, δεκάδες εκατομμύρια πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις παράνομες χωματερές με τις οποίες είναι διάσπαρτη η χώρα.
Ζήσαμε προ ημερών το ατέλειωτο σίριαλ της χωματερής στη Φυλή. Διαπρέπει ως ένα από τα αναίσχυντα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και της περιφερειάρχου Δούρου, που είχαν επαγγελθεί αριστερή διαχείριση των αποβλήτων, η οποία αποδεικνύεται μία από τα ίδια. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ηγείτο των εκστρατειών όπως στην Κερατέα για να μην πραγματοποιηθεί καμία αντιρρυπαντική επένδυση.
Και να σκεφθεί κανείς ότι εδώ και δεκαετίες έχουν δοθεί αλλού λύσεις, που όχι μόνο εξαφανίζουν τα σκουπίδια αλλά και τα χρησιμοποιούν και ως πρώτη ύλη για ανακύκλωση (π.χ. χαρτιού, μπαταριών, πλαστικών κ.ο.κ.) ή για παραγωγή ενέργειας. Σε μία από τις επισκέψεις μου στη Σουηδία μάς επεδείχθη πώς από μέσα από τις κουζίνες των σπιτιών απορροφώνται τα σκουπίδια των νοικοκυριών τα οποία με υπόγειο δίκτυο αγωγών διοχετεύονται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας. Το 99% των σουηδικών αποβλήτων αξιοποιείται για παραγωγή ενέργειας. Πραγματοποιούνται μάλιστα εισαγωγές αποβλήτων και από άλλες χώρες για τον ίδιο σκοπό. Εδώ στην Ελλάδα με τον εξυπνότερο λαό του κόσμου, ο οποίος εξήγαγε τόσον πολιτισμό ώστε δεν του έμεινε καθόλου για εγχώρια κατανάλωση, διαπρέπουμε σε αφθονία χωματερών που εκτός από τη βρώμα και τη νοσηρότητα προκαλούν κάθε καλοκαίρι και ουκ ολίγες πυρκαγιές στα δάση μας. Μαζί με τα οικιακά απόβλητα πετιούνται κάθε τόσο στους σκουπιδοτενεκέδες και τα πολυάριθμα σχέδια και οι πομπώδεις επαγγελίες αντιμετώπισης του προβλήματος που μένουν πάντα στα χαρτιά. Ακόμα και σήμερα ελάχιστοι δήμοι έχουν ξεκινήσει, έστω πιλοτικά, τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων που είναι το 40% των σκουπιδιών. Την ευρηματικότητά τους την εξαντλούν σε συμπαιγνία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη στατιστική εξαφάνιση του μεγαλυτέρου αριθμού χωματερών, οι οποίες ανεπισήμως εξακολουθούν να ζουν και βασιλεύουν. Καθώς το ψέμα είναι δευτέρα φύση για τον Ελληνα είναι φυσικό να τον αντιγράφουν οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί άρχοντες. Ο πανευρωπαϊκός θαυμασμός για τον κ. Τσίπρα, που ευδοκίμησε ψευδόμενος, τον αναδεικνύει σε πρότυπο για μίμηση.
Ας μην απογοητευόμαστε όμως. Προ ημερών βρέθηκε επιτέλους λύση για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών επιχειρηματιών. Μετέχει πλην του Δημοσίου ο Ομιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με επένδυση 168 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 66 θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ. Ανάλογο σχέδιο προωθείται για τα απορρίμματα της Ηπείρου και πάλι με σύμπραξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα το επιτρέψουν οι τοπικές κοινωνίες;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk