• Αναζήτηση
 • Τράπεζα Πειραιώς: QE και πιστοληπτική αξιολόγηση κλειδιά για έξοδο στις αγορές

  Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup ενισχύουν την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, ωστόσο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς το ύψος του χρέους παραμένει υψηλό και οι ελληνικές αποδόσεις διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup ενισχύουν την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, ωστόσο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς το ύψος του χρέους παραμένει υψηλό και οι ελληνικές αποδόσεις διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
  Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι το spread της ελληνικής 10ετίας διαμορφώθηκε το Ιούνιο στις 365 μ.β. περίπου 128 μ.β. υψηλότερα από το spread των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων.
  Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν τα κίνητρα στις αγορές για υψηλότερες αποτιμήσεις (χαμηλότερο κόστος δανεισμού) εντοπίζονται στην εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου αλλά και την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
  Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η S&P προχώρησε σε έκτακτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «B+» με σταθερές προοπτικές από «B».
  Σε αντίστοιχες ενέργειες αναμένεται να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι οίκοι, ωστόσο η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση απέχει τουλάχιστον 4 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση (Investment Grade).
  Πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς αναγνωρίζει πως οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και η ολοκλήρωση του τρίτου οικονομικού προγράμματος, αποδείχθηκαν θετικές για την αγορά ομολόγων στην οποία αντισταθμίστηκαν οι ζημιές και εξισορροπήθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα που προκλήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
  Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας έφτασε στα τέλη Ιουνίου τις 492 μονάδες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του Δείκτη σημείωσε πτώση κατά 72 μ.β. φτάνοντας στο 3,8%.
  Στην περίπτωση που η θετική δυναμική συνεχιστεί δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια για νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ στο άμεσο διάστημα, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

  Οι κίνδυνοι παραμένουν
  Πάντως, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν πως οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την αγορά ομολόγων εξακολουθούν να εντοπίζονται στις εντάσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, όπως και στην ενίσχυση της αποστροφής κινδύνου των αγορών, κάτι που είναι ενδεικτικό του κλίματος κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.
  Στα εταιρικά ομόλογα η εικόνα δεν είναι εξίσου θετική όπως με τις κρατικές ομολογιακές εκδόσεις. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης εταιρικών ομολόγων παρουσιάζει αντιστροφή της ανοδικής τάσης των προηγούμενων μηνών μετά και την αβεβαιότητα που έχει σχηματιστεί στην περίπτωση της Intralot.
  Ενδεικτικά, από τις 8 Μαΐου και κατά την περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με την Folli Follie, τα δύο ομόλογα της Intralot με λήξη το 2021 και 2024 εμφάνισαν ζημιές της τάξης του 14% και 20,4% αντίστοιχα.
  Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,82% φτάνοντας τις 133,6 μονάδες στα τέλη Ιουνίου καθώς οι δύο παραπάνω εκδόσεις αποτελούν περίπου το 10% της συνολικής σύνθεσής του.
  «Παρά την αντιστροφή της αρνητικής δυναμικής του εταιρικού δείκτη στα μέσα Ιουνίου η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική με τις πιέσεις στα εταιρικά ομόλογα να συνεχίζονται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς.
  Στην ίδια ανάλυση αναφέρει πως «εκτός από τις αποτιμήσεις της αγοράς για την Intralot, η αρνητική δυναμική του δείκτη μπορεί να αντικατοπτρίζει και την ενδεχόμενη αποφυγή ανάληψης ρίσκου από πλευράς των διεθνών επενδυτών σε οικονομίες με ομόλογα χαμηλής επενδυτικής αξιολόγησης στα πλαίσια της γενικότερης τάσης risk-off λόγω παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας και κλιμάκωσης των εμπορικών διενέξεων μεταξύ των ΗΠΑ και των παραδοσιακών της εμπορικών εταίρων».
  Οικονομία