• Αναζήτηση
 • Ζάεφ: Κάνει λόγο για «μακεδονικό στρατό»

  Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ΑΝΕΛ να επιμένουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ισχύει προτού κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, στη γειτονική χώρα ωστόσο, το όνομα «Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς το συνοδευτικό «Βόρεια» είναι πλέον συνηθισμένο.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ΑΝΕΛ να επιμένουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ισχύει προτού κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, στη γειτονική χώρα ωστόσο, το όνομα «Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς το συνοδευτικό «Βόρεια» είναι πλέον συνηθισμένο.
  Η εκστρατεία υπέρ του «ναι» στη συμφωνία, ξεκίνησε άτυπα από τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ωστόσο «ξεχνά» να αναφέρει την ονομασία που είχε αποφασιστεί πριν από μερικές ημέρες.
  Σε δηλώσεις του την Τετάρτη σε ορκωμοσία στρατιωτών δήλωσε: «Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».

  Θεωρώντας δεδομένη την είσοδο της χώρας του στη Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος είπε ότι έστω και μία χώρα να αντιδράσει δεν θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική βουλή σε δύο χρόνια, οπότε μέχρι τότε η «Βόρεια Μακεδονία» δεν ισχύει.
  Τον διαψεύδει όμως ο κ. Ζάεφ ο οποίος έκανε λόγο και για «μακεδονικό στρατό».

  Μεγάλη ευκαιρία

  «Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας», είπε ο Ζάεφ.Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Radmila Sekerinska, η πρόσκληση του ΝΑΤΟ που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, θα σημαίνει την αρχή μιας εποχής σταθερότητας και ασφάλειας στην χώρα μας.

  «Είστε μέρος της πρώτης ομάδας ενός συνόλου 375 νέων επαγγελματιών στρατιωτών που θα ενταχθούν στον Μακεδονικό Στρατό αυτή την χρονιά. Ξεκινάτε την καριέρα σας σε κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων, εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού του στρατού. Σε μια περίοδο στην οποία η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ», τόνισε η Radmila Sekerinska, χρησιμοποιώντας… παρόμοιο λεξιλόγιο με τον Ζόραν Ζάεφ.

  Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ζάεφ για τον «μακεδονικό στρατό»

  Την αναγκαιότητα να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για το «Μακεδονικό» υπογραμμίζουν πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις σημερινές αναφορές του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικού στρατού».

  Σαν να άκουσαν για πρώτη φορά τον Ζάεφ να αποκαλεί «Μακεδόνες» τους συμπατριώτες του, από το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών».

  «Και τούτο διότι στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ‘στρατός της Βόρειας Μακεδονίας’» αναφέρουν.

  Βέβαια, το δεδομένο είναι πως ο Ζάεφ μετά την συμφωνία του με τον Τσίπρα συνεχώς ξεχνά το Βόρεια και πάντα μιλά για Μακεδονία όπως και για τα υπόλοιπα παράγωγά της.

  Μιλώντας ενώπιον στρατιωτικών, έκανε λόγο για «μακεδονικό στρατό», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ήδη την ΠΓΔΜ ως κράτος – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

  «Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk