«Μικρό» παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη των ομολόγων στο QE «βλέπει» η Morgan Stanley, καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει, με δεδομένη την εκτίμηση της Κομισιόν ότι το χρέος θα ακολουθήσει καθοδική πορεία, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας η ευρωτράπεζα να κάνει αυτό το βήμα.
Το παράθυρο ωστόσο μπορεί να είναι «μικρό» αναφέρει, καθώς μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεδομένης της αξιολόγησης της οικονομίας σε επίπεδο κατώτερο της επενδυτικής βαθμίδας κάτι τέτοιο ( η είσοδος στο QE) μοιάζει απίθανη.
Σε μακροπρόθεσμο διάστημα το μονοπάτι του χρέους εμφανίζεται περισσότερο αβέβαιο, παρατηρούσε η Morgan Stanley. Αν κάποιος κάνει πρόβλεψη για τα επόμενα 40 χρόνια, είναι ευνόητο το πόσο πιο αβέβαια μπορεί να είναι αυτά τα στοιχεία και, ειδικότερα, το πόσο ευάλωτα γίνονται τα συμπεράσματα σε ότι αφορά τις υποθέσεις. Κλειδί πάντως για την πορεία του χρέους αποτελεί η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η κυκλική ανάκαμψη θα αρχίσει να αποκτά σταδιακά κάποια δυναμική. Όμως εκτός από τον οικονομικό κύκλο, η δυνητική ανάπτυξη αποτελεί τη λύση στο υψηλό χρέος που είναι αντικείμενο προσοχής για δεκαετίες. Η ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση αποτελεί το «κλειδί» της λύσης.