• Αναζήτηση
 • Αντιδρά η ΟΤΟΕ στα σχέδια των τραπεζών για μειώσεις προσωπικού

  Την αντίδραση της ΟΤΟΕ προκάλεσε δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», στο οποίο γίνεται λόγος για την ανάγκη μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στις τράπεζες έως και κατά 10.000 την ερχόμενη τριετία, με στόχο να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την αντίδραση της ΟΤΟΕ προκάλεσε δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», στο οποίο γίνεται λόγος για την ανάγκη μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στις τράπεζες έως και κατά 10.000 την ερχόμενη τριετία, με στόχο να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των τραπεζοϋπαλλήλων, το τελευταίο χρονικό διάστημα το Προεδρείο της ΟΤΟΕ πραγματοποιεί συναντήσεις με τις Διοικήσεις των Τραπεζών για θέματα, που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις.
  Από τις συναντήσεις αυτές γίνεται φανερό πλέον, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, «ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών, που έγινε βίαια τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί την αφετηρία διαμόρφωσης νέων στρατηγικών από τους νέους μετόχους και τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών (ξένοι στην πλειοψηφία τους). Στρατηγικές που επιλέγουν «εύκολες λύσεις», προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της απασχόλησης και φυσικά χωρίς έναν σχεδιασμό, που να υπηρετεί την πραγματική οικονομία και τις μεγάλες επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
  Κατά την ΟΤΟΕ, «θύματα αυτών των στρατηγικών επιλογών των τραπεζών σχεδιάζεται να είναι και πάλι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, δεδομένου ότι – σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο από κορυφαία τραπεζικά στελέχη – επιδιώκεται οι θέσεις εργασίας να μειωθούν περαιτέρω κατά 5.000 έως 10.000 στα επόμενα δύο με τρία χρόνια».
  Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «η προσπάθεια δηλαδή να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι τράπεζες, εστιάζεται στη μείωση των θέσεων εργασίας και όχι σε στρατηγικές ανάπτυξης με αύξηση των χρηματοδοτήσεων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας».
  Και προσθέτει πως «ο τραπεζικός κλάδος έχει πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική κρίση. Από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2017 τα καταστήματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 1.679 και έγινε μείωση του προσωπικού κατά 18.251 εργαζόμενους, ενώ η περαιτέρω μείωση (καταστημάτων και εργαζομένων) και το 2018 συνεχίζεται, κάτι που δεν έχει συμβεί σε τέτοια έκταση σε καμία χώρα της Ευρώπης».
  Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως «η εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού έχει ανέλθει συνολικά στα 1,4 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά γίνονται ξανά στόχος οι εργαζόμενοι – αυτή τη φορά και με απειλές απολύσεων με την δικαιολογία ότι «τα νούμερα… δεν βγαίνουν»».
  Και τονίζει πως «πίσω από τα νούμερα όμως υπάρχουν οι άνθρωποι και προφανώς για κάποιους δεν παίζει κανέναν ρόλο ακόμα κι αν θυσιαστούν μερικές χιλιάδες ακόμη, ενώ.. η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει…»
  Προειδοποίηση σε κυβέρνηση και κόμματα
  Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΤΟΕ καλεί τις τράπεζες και την κυβέρνηση «να ανταποκριθούν σε έναν διάλογο αναζήτησης πραγματικών λύσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη και την προστασία της απασχόλησης. Προειδοποιούμε όλους εκείνους που διαμορφώνουν στις Τράπεζες αντεργατικές στρατηγικές, να μην τολμήσουν».
  Επιπλέον, καλεί «την Κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να πάρει θέση απέναντι σε στρατηγικές και σχεδιασμούς, που όχι μόνο δεν υπηρετούν την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα οδηγούν σε νέες κοινωνικές εντάσεις».
  Και τέλος, καλεί «τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση στο πρόβλημα των «εύκολων λύσεων», που επιλέγουν οι τράπεζες και να απαιτήσουν στρατηγικές πραγματικής στήριξης της οικονομίας με τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων με προοπτική και μέλλον».
  Οικονομία