• Αναζήτηση
 • Συνελήφθησαν πατέρας και γιος για αρχαιοκαπηλία

  Για αρχαιοκαπηλία συνελήφθησαν πατέρας και γιος ηλικίας 75 και 45 ετών, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, την Παρασκευή στην Κάτω Αχαΐα του Νομού Αχαΐας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Κάτω Αχαΐα, πατέρας και γιος ηλικίας 75 και 45 ετών αντίστοιχα, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.

  Οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν μετά τη διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο Έλληνες στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας.

  Σε έρευνα που έγινε σε σιδηρουργείο ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τρεις εικόνες μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας, ένας ανιχνευτής μετάλλων, χάρτης με σημειώσεις, έξι καραμπίνες, πιστόλι κρότου λάμψης και πλήθος αβολίδωτων φυσιγγίων.
  Ειδικότερα, οι δύο άνδρες είχαν στην κατοχή τους:
  • Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει την «Γέννηση της Θεοτόκου» Διαστάσεων 41Χ32 εκ., μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.
  • Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει τον «Ιησού Χριστό» με αρχιερατική ενδυμασία διαστάσεων 52Χ41 εκ., χρονολογούμενη στον 18ο αιώνα, μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.
  • Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει την «Παναγία δεόμενη» διαστάσεων 50Χ39 εκ., μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.

  Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του νόμου περί όπλων.

  Από την αστυνομία διευκρινίζεται ότι οι κατασχεθείσες εικόνες, επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

  Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk