Με απεργιακές κινητοποιήσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία απαντούν οι υγειονομικοί στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων τους.

Όπως καταγγέλλουν, με διάταξη που πέρασε σε νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας, λύονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών και συνάπτονται νέες συμβάσεις από τους φορείς έως 31-5-2019.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει για αύριο, Τρίτη, 24αωρη απεργία στα Νοσοκομεία της περιφέρειας και 4ωρη στάση εργασίας (11 πμ – 3 μμ) στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αθήνας. Στις 11:30 πμ της Τρίτης οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά) καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στην αυριανή στάση εργασίας των υγειονομικών από τις 11:00 πμ μέχρι τέλος βάρδιας (3 μμ).

«Την εβδομάδα που μας πέρασε και μετά την δημοσιοποίηση του σκεπτικού των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων με βάση το οποίο οι συνάδελφοι οδηγούνται στην απόλυση, η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε μια μνημειώδη τροπολογία που αφορά μόνο στο επικουρικό προσωπικό πλην του ιατρικού. Πέραν των λαθών και των παραβλέψεων της ίδια της τροπολογίας, π.χ. αναφέρεται μόνο στην απόφαση 305/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά συγκεκριμένο Νοσοκομείο και όχι στο σύνολο των περιπτώσεων, πέραν του ότι είναι ¨κατώτερη¨ ακόμη και παρόμοιων κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως η αντίστοιχη προκήρυξη 3Κ/2018 για το προσωπικό καθαριότητας στους ΟΤΑ, πέραν του ότι διαχωρίζει το ιατρικό από το υπόλοιπο προσωπικό με τους επικουρικούς γιατρούς αυτών των προκηρύξεων να βλέπουν άμεσα το δρόμο της απόλυσης, ουσιαστικά νομοθετεί με βάση δυο εκλογικές ημερομηνίες: το τέλος του Οκτώβρη του 2018 και το τέλος του Μάη του 2019, στοχεύοντας μόνο στην εκλογική ομηρία και των επικουρικών-συμβασιούχων και των χιλιάδων που θα έχουν κάνει αίτηση στον αντίστοιχο διαγωνισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, η τροπολογία δεν προβλέπει:

– Καμιά αυξημένη μοριοδότηση για το επικουρικό προσωπικό και παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ν.2190/94.

– Την σύσταση οργανικών θέσεων με νομοθετική ρύθμιση στις περιπτώσεις που είναι καλυμμένες ή έχουν καταργηθεί.

– Υποχρεώνει το προσωπικό σε νέες συμβάσεις με ανοικτό το ενδεχόμενο αυτός ο χρόνος να μην

προσμετρηθεί ως προϋπηρεσία (κάτι αντίστοιχο ακολουθήθηκε στους ΟΤΑ).

Επίσης, σημειώνουν ότι περιέχει ασάφειες που πρέπει να διευκρινιστούν, για την έκταση του προσωπικού που καλύπτει, δηλαδή, αν αφορά το σύνολο του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία ή μόνο αυτό που συμπλήρωσε 24μηνο.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τροπολογία δεν εξασφαλίζει ούτε την πληρωμή, ούτε την παραμονή στην εργασία αυτών που σήμερα εργάζονται, ούτε το σύνολο των εργαζόμενων, αφού δεν ξέρουμε πόσες και ποιες θέσεις θα προκηρυχθούν», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και ζητούν την μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου, την αύξηση των οργανικών θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου και την κάλυψη τους με μόνιμο προσωπικό.

Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη των σωματείων που θα πραγματοποιηθεί σύριο, Τρίτη, στις 16:30 μμ στο δώμα του «Ευαγγελισμού».