Η ExxonMobil κλείδωσε όλα όσα απαιτούνται για την πραγματοποίηση των δύο τουλάχιστον κρίσιμων γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, στα μέσα Νοεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου 2019.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπεσαν και οι υπογραφές με τις οποίες εξασφαλίζεται για δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού θα γίνουν με υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό που έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν από το γεγονός ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι και η εξειδίκευση για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Η ExxonMobil έχει συνεργαστεί σε διάφορες περιπτώσεις με επιτυχία με την εν λόγω εταιρεία που διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτρύπανων.
Σύμβαση
Την ίδια ώρα, στη Μάλτα η Medserv, που αποτελεί κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει σύμβαση «με μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου» για την παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία θα δημιουργήσει πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Η Medserv είχε εξυπηρετήσει και τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων για τις κύριες υπεργολαβίες, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum προχωρά στο τελικό στάδιο, που είναι οι αιτήσεις και η έκδοση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειών για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.
Οι άδειες θα αφορούν σε τρεις γεωτρήσεις, αν και πλήρως προγραμματισμένες είναι οι δύο γεωτρήσεις -στον στόχο «Δελφίνη», όπως και σε έναν εκ των στόχων «Ανθεία» και «Γλαύκος». Ανάλογα με τα γεωλογικά δεδομένα που θα τυγχάνουν επεξεργασίας κατά τη διάρκεια των δύο γεωτρήσεων και των αποτελεσμάτων, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα γίνει αμέσως ή όχι και τρίτη γεώτρηση.