Πανελλαδική 24ωρη απεργία για την περιφέρεια και τετράωρη στάση εργασίας (11:00 – 15:00) για την Αττική, προκήρυξε για την Τρίτη 3 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11:30 το πρωί της Τρίτης έξω από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νόμο, που όπως λένε, θέτει σε κίνδυνο τοεπαγγελματικό μέλλον 12.000 υγειονομικώνπου εργάζονται στις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Με διάταξη που ψήφισε στη Βουλή στο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΜΙ) και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 16, λύονται οι συμβάσεις του Επικουρικού Προσωπικού, πλην γιατρών, και συνάπτονται νέες συμβάσεις από τους φορείς έως 31-5-2019. Ο Νόμος προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως 30/10/2018 για τις θέσεις που υπηρετούσε το Επικουρικό Προσωπικό. Ο διαγωνισμός διενεργείται από το ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1994 (Α’ 28).

«Η Κυβέρνηση απολύει το Επικουρικό Προσωπικό που εργάζεται σήμερα από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου και μάλιστα αναδρομικά από την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επαναπροσλαμβάνεται πάλι από τους φορείς με σύμβαση το αργότερο έως 31/5/2019 (καταληκτική ημερομηνία), για να μην εγείρονται δικαιώματα μονιμοποίησης λόγω της απασχόλησης άνω του 24μήνου αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα αντικατασταθούν από άλλους που θα προσληφθούν από το διαγωνισμό», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τέλος, η Ομοσπονδία λέει ότι στη διάταξη του άρθρου 16 του εν λόγω νόμου δεν γίνεται αναφορά για το πρώην εργολαβικό προσωπικό καθ’ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αθροίζει στο 24μηνο απασχόλησης τις Συμβάσεις Έργου και εργασίας.