• Αναζήτηση
 • Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό

  Συνέντευξη Tύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Συνέντευξη Tύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
  Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

  Η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2,900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό.

  Με την Γερμανία και την Ισπανία, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών.

  Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

  Οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν.

  Από την πλευρά μας τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας.

  Η ΠΓΜΔ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον ολοκληρώσει την συνταγματική της αναθεώρηση


  Ευρωπαϊκή Ενωση ανακτά το ρόλο της στα Βαλκάνια και η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ηγετική δύναμη στην περιοχή. Καλωσορίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών, ως παράδειγμα προώθησης των καλών σχέσεων γειτονίας στην περιοχή μας

  Δεσμεύθηκαν για άμεση στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της προσφυγικής κρίσης

  Ακόμα και η Ιταλία τάχθηκε στο τέλος με τις δικές μας θέσεις

  Αυτό που έχει για μας ιδιαίτερη σημασία είναι πως παρόμοιες συμφωνίες εντός αυτού του πλαισίου της συντονισμένης συλλογικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης θα πλαισιώσουν και άλλες χώρες

  Σ’αυτό το πλαίσιο με την Γερμανία και την Ισπανία η Ελλάδα συμφώνησε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής. Σ’αυτό το πλαίσιο η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2000 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα

  Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να μείνουμε όλοι πίσω επειδή κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουμε όλοι μαζί

  Εμείς τονίσαμε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας.

  Συμφωνήθηκε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί και η Αυστρία οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει σ’αυτή την κατεύθυνση

  Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα η οποία έχει μονομερώς αναστείλει

  Φαίνεται ότι δεν μοιράζεστε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση όλα αυτά που αποτελούν θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν τα μοιραζόμαστε εξίσου, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους «28»

  Υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση και στις δυνάμεις που επιλέγουν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών

  Στο τέλος καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν επιπτώσεις και στην ίδια την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

  Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει σχετικά με δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι πήραν την ταυτότητα, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο πως αν στη δήλωση του αυτή εννοεί ότι έχουν το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας οι βόρειοι γείτονές μας να αυτοπροσδιορίζονται, αυτό είναι απολύτως σωστό. Για να υπογραμμίσει: «Όπως κι εμείς έχουμε το σαφές δικαίωμα να αποκαλούμε τους γείτονες μας Σλαβομακεδόνες ή πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
  Υπογράμμισε ότι «διεθνώς, βάσει της συμφωνίας η ιθαγένεια του γειτονικού μας λαού καθορίζεται σαφώς. Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και καθαρή ως προς αυτό. Εκεί που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο τον όρο «Μακεδόνες» και μάλιστα στα διαβατήρια τους, θα υπάρχει «Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», που θα να αναγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα».

  Σημείωσε ότι όμως το πιο σημαντικό από τις δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι αυτές που αφορούν συνεντεύξεις των κ. Ζάεφ και κ. Ντιμιτρόφ. Στις οποίες, είπε, παραδέχονται ξεκάθαρα, τοποθετούνται, λέγοντας ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά, ότι δεν κατάγονται από αυτή και βέβαια ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

  Σε άλλο ερώτημα, ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι τούτη την ώρα η στάση που αναπαράγει μια λογική διχασμού, είτε για λόγους εσωτερικών προβλημάτων είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα το βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους. «Αυτοί που δημιουργούν επεισόδια είναι μεμονωμένες μειοψηφίες που δεν εκφράζουν αυτούς που διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό», είπε και προσέθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απομονώνει αυτούς τους ακραίους και καταδικάζει αυτές τις πρακτικές». Εξέφρασε την ελπίδα γρήγορα αυτή την αμέριστη καταδίκη να την έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

  Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

  Σχολίασε ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.

  Δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

  Στο μεταξύ, για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.

  Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν και αυτές που δεν το επιθυμούν θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες. Γιατί, σχολίασε, δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν.

  Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αν η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα.

  Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

  Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

  Τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

  Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

  Δεν συγκινήθηκε ο Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

  Στο τηλεφώνημα που έκανε στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

  Ο πρωθυπουργός, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου, κλήθηκε να απαντήσει για το αν ο τούρκος πρόεδρος έχει θέσει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

  «Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Ερντογάν. Εγώ τον πήρα για να τον συγχαρώ και του έθεσα το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντάς του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι στις σχέσεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν πρέπει να αναζητά εχθρούς ανάμεσά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

  Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ερντογάν -συνέχισε ο πρωθυπουργός- «μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα (σ.σ. για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς), του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι».

  Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Το θετικό είναι ότι ο ίδιος μου είπε ότι είναι ευκαιρία να τα πούμε από κοντά στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι εποικοδομητική αυτή η συνάντηση» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk