• Αναζήτηση
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η εκλογική κολοκυθιά

  Οι θεωρίες συνωμοσίας και αποστασίας που διακινεί τελευταίως η κυβέρνηση έχουν ενεργοποιήσει νέα σενάρια

  Οι θεωρίες συνωμοσίας και αποστασίας που διακινεί τελευταίως η κυβέρνηση έχουν ενεργοποιήσει νέα σενάρια εκλογών. Ως τώρα υπήρχαν Συριζαίοι (βουλευτές και στελέχη) που ζητούσαν εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, δηλαδή με την έξοδο από τα μνημόνια. Πρότειναν μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να εξαγγείλει τις πρόωρες εκλογές στη ΔΕΘ, ώστε να μην πάει η κυβέρνηση σε εκλογές με μειώσεις συντάξεων. Ανάμεσα σε αυτούς που ήθελαν εκλογές το φθινόπωρο, πέραν της Ομάδας 53+, ήταν και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Τελευταίως όμως οι πάντες άλλαξαν γνώμη. Και σε ένα μόνο συμφωνούν…
  nnn
  Οτι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ζητούν πλέον δημοσίως, το συζητούν παντού, ακόμα και στους διαδρόμους της Βουλής. Και το λένε και στους νεοδημοκράτες για να το εμπεδώσουν, ώστε να μην περιμένουν  εκλογές εντός του τρέχοντος έτους. Εδώ θα πρέπει να ανοίξω μια παρένθεση και να προσθέσω τούτο…
  nnn
  Ο πρώτος που μίλησε για διπλές εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκαλώντας μάλιστα και τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου που έως τότε επέμενε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Τώρα όμως το Μέγαρο Μαξίμου με τα νέα σενάρια για εκλογές τον Μάιο όχι μόνο δεν ενοχλείται αλλά δείχνει να τα προκρίνει.
  nnn
  Κυκλοφορεί όμως και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο επίσης διακινούν οι Συριζαίοι με τη σημείωση ότι είναι «το μοναδικό σενάριο που τρομάζει τη ΝΔ»! Ποιο είναι αυτό; Τριπλές εκλογές τον Μάιο, ήτοι εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα λένε ότι μπορεί εύκολα να τακτοποιηθεί νομοθετικά η ημερομηνία και αντί να διεξαχθούν τον Οκτώβριο οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεξαχθούν τον Μάιο. Και γιατί όμως να «τρομάζει» η ΝΔ;
  nnn
  Κατά τους Συριζαίους οι τριπλές εκλογές διασπούν την προσοχή των ψηφοφόρων αλλά και των υποψηφίων. Η ΝΔ (όπως και τα άλλα κόμματα) ποιον θα πρωτοπρολάβουν να στηρίξουν; Τον υποψήφιο βουλευτή, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή ή τους υποψήφιους περιφερειάρχες, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους; Αφήστε που οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως αναφέρεται σε νομοσχέδιο που εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή, κάτι που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
  nnn
  Στη ΝΔ θεωρούν αυτά τα σενάρια αστεία (όπως αστείες θεωρούν τις κυβερνητικές θεωρίες περί συνωμοσίας και αποστασίας). Λένε για παράδειγμα ότι όποτε ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές θα τις χάσει και καλό θα είναι να τις προκηρύξει όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε (σ.σ.: εδώ δίνουν και συμβουλές προς τον κ. Τσίπρα) να περισώσει όσα περισσότερα μπορεί από την Αριστερά.  Εκείνο που λένε μετ’ επιτάσεως είναι ότι η «εκλογική τύχη» που είχε έως τώρα ο κ. Τσίπρας τον εγκαταλείπει και εάν αποφασίσει τελικά να προκηρύξει τριπλές εκλογές θα τις χάσει και τις τρεις.


  «Να τα… ξεψηφίσουμε»

  Πυρ και μανία είναι ο Ν. Φίλης για το θέμα της περικοπής συντάξεων και του αφορολογήτου και δεν χάνει ευκαιρία να θέτει το θέμα. Το έκανε και στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής όπου εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Λ. Σέμπου, μετά το «φιάσκο» που είχε σημειωθεί με τον προτεινόμενο προ καιρού Ευ. Μαρίνο, η υποψηφιότητα του οποίου απεσύρθη άρον-άρον. Παρουσία λοιπόν του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλου, ο κ. Φίλης άστραψε και βρόντηξε λέγοντας ότι οι όροι που υπήρχαν πέρυσι, όταν προνομοθετούσε η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση των δανειστών την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, δεν συντρέχουν πλέον και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υλοποιηθούν.
  nnn
  «Οι αριθμοί από τα έσοδα και τον προϋπολογισμό είναι διαφορετικοί» είπε. Μάλιστα δεν ήταν καθόλου διθυραμβικός για τη ρύθμιση του χρέους που πήρε τελικά η χώρα από το Eurogroup, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει για το χρέος η ρύθμιση που περιμέναμε από τους εταίρους πέρυσι», δηλαδή ο γαλλικός μηχανισμός που προέβλεπε ρήτρα ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι «δεν υπάρχει το ΔΝΤ που ζητούσε όλες αυτές τις περικοπές». Τι μένει κατά τον Φίλη; Οτι «πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις για να μην περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο». Σε όσους τον ρωτούν πώς θα γίνει αυτό αφού τα μέτρα είναι ψηφισμένα, ο κ. Φίλης απαντά: «Να τα ξεψηφίσουμε».
  Οι τέσσερις σωματοφύλακες του καραμανλισμού

  Χαράς ευαγγέλια για τους τρεις της «Κίνησης», για τη διαγραφή του Κ. Μίχαλου από τη ΝΔ. Τόσο η Κατερίνα Πακακώστα όσο και οι Ευ. Αντώναρος και Ν. Καραχάλιος κριτικάρουν την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να τον διαγράψει, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία μειωνόταν με τις αποχωρήσεις από τους ΑΝΕΛ. Μάλιστα ο κ. Καραχάλιος προεξοφλεί ότι ο κ. Μίχαλος θα ενωθεί μαζί τους στην «Κίνηση» (έτσι ονομάζουν προσωρινά τον νέο φορέα που ίδρυσαν) και έτσι οι διαγραφέντες από τον κ. Μητσοτάκη θα γίνουν τέσσερις: «Οπως οι τέσσερις σωματοφύλακες του καραμανλισμού» λέει.

  HeliosPlus

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk