• Αναζήτηση
 • Ανάπτυξη με κράτος πρόνοιας και κοινωνική οικονομία

  Η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ενέκρινε πέραν των εξαιρετικά θετικών μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Αυτό το σχέδιο έχει ως θεμέλιό του τη δημοσιονομική σταθερότητα και ως υποδομή την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους - Υγεία - Παιδεία - κοινωνική προστασία.

  Ανάπτυξη με κράτος πρόνοιας και κοινωνική οικονομία | tovima.gr
  Η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ενέκρινε πέραν των εξαιρετικά θετικών μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Αυτό το σχέδιο έχει ως θεμέλιό του τη δημοσιονομική σταθερότητα και ως υποδομή την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους – Υγεία – Παιδεία – κοινωνική προστασία. Το ενδιαφέρον εδώ συνίσταται ότι για πρώτη φορά η κατοχύρωση και η ενίσχυση της εργασίας (συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, επεκτασιμότητα κ.τ.λ.) τίθενται ως βασικός άξονας της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Είναι αυτές οι πολιτικές που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη ολιστική ανάπτυξη της οικονομίας με όρους οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντολογικούς. Μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
  Παραλάβαμε το 2015 μια οικονομία κατεστραμμένη, με ανεργία στο 27%, ένα κοινωνικό κράτος υπό διάλυση και κατεστραμμένο το  του πλούτου της χώρας. Συνθήκες που προκύπτουν ύστερα από έναν πόλεμο.
  Ημασταν πεπεισμένοι ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν ήταν απότοκο μόνο άλλης μιας κρίσης του καπιταλιστικού προτύπου αλλά επακόλουθο των διεφθαρμένων και αντικοινωνικών πολιτικών που εφάρμοσαν στη χώρα για δεκαετίες αυτοί που μέχρι χθες πίεζαν για νέα μνημόνια και προληπτικές γραμμές στήριξης. Για εμάς η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους είναι όρος για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση.
  Αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας δεν είναι χαμένα χρήματα, όπως ισχυρίζονται ο ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, αλλά κοινωνική επένδυση η οποία έχει θετικό αποτύπωμα και στην οικονομική ανάπτυξη. Επενδύσαμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην άρση των αποκλεισμών, στη μείωση του κοινωνικού ελλείμματος. Υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, Υγεία – Παιδεία – κοινωνική προστασία όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία και δικαιωθήκαμε διότι έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή από 1,03 έως 1,68.
  Παραλάβαμε το 2015 προϋπολογισμό πρόνοιας 790 εκατ. ευρώ, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη, τον κάναμε 1,83 δισ. ευρώ το 2018 και θα τον φτάσουμε στα 3 δισ. ευρώ το 2019. Θεσμοθετήσαμε την Κάρτα Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 600.000 συμπολίτες μας, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα 150.000 ζεστών σχολικών γευμάτων κάθε μέρα, ανοίξαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για χιλιάδες παιδιά δωρεάν (από 79.000 το 2015 σε 120.000 εφέτος), φέραμε την επιδότηση ενοικίου για 1.300.000 πολίτες, εισαγάγαμε προγράμματα για αστέγους, στηρίξαμε την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τα άτομα με αναπηρία. Κυρίως όμως δημιουργήσαμε μια μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση με δέκτη και πομπό τα 240 Κέντρα Κοινότητας. Εκεί ο πολίτης, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, μπορεί να πληροφορηθεί, τις υπηρεσίες, τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ. Επιπλέον, μπορεί να υποβάλει αίτημα για τα επιδόματα που δικαιούται, το οποίο μεταβιβάζεται ταυτόχρονα στον ΟΠΕΚΑ και αυτόματα γίνεται η πίστωση χρημάτων στον λογαριασμό του.
  Στον πυρήνα της στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας βρίσκεται η διαρκής ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών δομών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία, όπως εμείς τις οραματιζόμαστε.
  Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τα επόμενα μεγάλα βήματα για την «εντατική ωρίμαση» της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στην Ελλάδα. Ενισχύουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο δίνει έμφαση στη συλλογικότητα, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα και στη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Ενα επιχειρηματικό μοντέλο ανθεκτικό στις κρίσεις, που αλλάζει τις σχέσεις εργασίας.
  Είμαστε βέβαιοι ότι η μετάβαση στο κοινωνικό επιχειρείν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτόν, δημιουργούμε άμεσα περίπου 90 Κέντρα Στήριξης για τις ΚΑΛΟ σε όλη την Ελλάδα για την ενίσχυση όλων όσων επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ή να βελτιώσουν τη δική τους, ένα έργο προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, ενώ τους επόμενους 4 μήνες θα έχουμε έτοιμη την πρόσκληση για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων επιχειρήσεων ΚΑΛΟ με προϋπολογισμό που αναμένεται να φτάσει περίπου τα 30 εκατ. ευρώ.
  Η επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια βρίσκει την κυβέρνηση με όραμα και σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με στρατηγική για την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων με αριστερό πρόσημο, έχοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και στόχο την οριστική εκρίζωση του χρεοκοπημένου μοντέλου που κληρονομήσαμε από το παλαιό καθεστώς. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό που σήκωσε το βάρος της πολυετούς αυτής κρίσης.
  Η κυρία Θεανώ Φωτίου είναι αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk