Επενδυτική Τράπεζα: Ενεργός ρόλος στην άντληση κεφαλαίων από επιχειρήσεις

«Παρούσα» στις μεγαλύτερες επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, λειτουργώντας ως σύμβουλος, ανάδοχος κλπ. σε μια σειρά επιτυχημένων συναλλαγών.

«Παρούσα» στις μεγαλύτερες επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, λειτουργώντας ως σύμβουλος, ανάδοχος κλπ. σε μια σειρά επιτυχημένων συναλλαγών.
Η πιο πρόσφατη είναι η έκδοση του εταιρικού ομολόγου του ομίλου B&F Ενδυμάτων, όπου η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ήταν εκ των συντονιστών και κύριων αναδόχων.
Σε μια περίοδο όπου η κεφαλαιαγορά έχει διακυμάνσεις και το περιβάλλον είναι ασφυκτικό, μία ελληνική επιχείρηση κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται (25 εκατ. ευρώ) για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη, αξιοποιώντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Η έκδοση εταιρικών ομολόγων της BSB ήδη εισήχθη προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Πρόκειται για μια ακόμη μη εισηγμένη εταιρεία που θα κάνει χρήση αυτής της αγοράς του Χ.Α., ώστε να υποστηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Μερικές εβδομάδες πριν (Μάιος 2018) ήταν η επιτυχής έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου της Coral, ύψους 90 εκατ. ευρώ, με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος να είναι εκ των αναδόχων της Δημόσιας Προσφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 342,14 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 3,80 φορές.
Το άνοιγμα αυτής της νέας αγοράς έγινε το 2016, με την πρώτη έκδοση ομολόγων μη εισηγμένης εταιρείας της Housemarket (θυγατρικής της Fourlis, που λειτουργεί τα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), οι τίτλοι της οποίας εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Επενδυτική ήταν ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς και σε αυτή την έκδοση.
Επίσης, η Επενδυτική ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος της NRG Global Energy Trading στην συμφωνία με την Motor Oil, που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου 2018, μια εκ των λίγων ιδιωτικών συναλλαγών που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.
Είχαν προηγηθεί η επιτυχής ομολογιακή έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2018), όπου η Επενδυτική είχε το ρόλο αναδόχου, όπως και πριν από ένα χρόνο οι μεγάλες εκδόσεις των 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ (Μάρτιος 2017) και των 300 εκατ. ευρώ του ομίλου Μυτιληναίος (Ιούνιος 2017), όπου και πάλι η Τράπεζα ήταν εκ των αναδόχων.
Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε δύο σημαντικές συναλλαγές.
Πρώτον, στην πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους, στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη, αντί 45 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, εκτός από την έλευση ενός σημαντικού επενδυτή στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τους οποίους θα αναβαθμίσει, επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, η Τράπεζα είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει υποβάλλει βελτιωμένη οικονομική προσφορά για το 100% της ΕΕΣΣΤΥ, ύψους 22 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των Marfin Bank Romania και της συμμετοχής της CPB στη Lombard Bank Malta, όπου η Επενδυτική λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk