Συνάντηση Θεοδωράκη – Μογκερίνι για το μεταναστευτικό

Με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευεωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στις Βρυξέλλες.

Με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευεωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, στην Τουρκία, αλλά και οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, μετά τον προεκλογικό πυρετό, θα «επιστρέψει» με συναινετική διάθεση προς την Ευρώπη, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε ότι ο όποιος ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα.

Για το μεταναστευτικό, συμφώνησαν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της τα βάρη των αυξημένων ροών, αλλά και καμία χώρα της ΕΕ δεν δικαιούται να απέχει των ευθυνών της. Επιπλέον, πρέπει η Ευρώπη να συνεργαστεί στενά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, έτσι ώστε να μειωθούν σταδιακά οι λόγοι που ωθούν τους πολίτες τους στη μετανάστευση.

Επίσης, συμφώνησαν ότι η διεύρυνση της Ευρώπης στα δυτικά Βαλκάνια -γεγονός που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Λουξεμβούργο- είναι προς όφελος της ασφάλειας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας, όσο και των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε στους έλληνες δημοσιογράφους: «Είμαστε σε μία κρίσιμη εθνικά συγκυρία με νέα τετελεσμένα στην Τουρκία και είναι υποχρέωσή μας να έχουμε μία συνεχή επαφή και συζήτηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να προωθούμε τα πατριωτικά μας δίκαια. Τόνισα στην κ. Μογκερίνι ότι η ασφάλεια στην περιοχή, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, πρέπει να είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk