• Αναζήτηση
 • Οταν η Δούρου προκαλεί την… Ρένα

  Το 2014 η Ρένα Δούρου έκανε μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία που κατεξοχήν προσπάθησε να συσπειρώσει όλες τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις που υπήρχαν στον ευρύτερο χώρο της Αττικής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το 2014 η Ρένα Δούρου έκανε μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία που κατεξοχήν προσπάθησε να συσπειρώσει όλες τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις που υπήρχαν στον ευρύτερο χώρο της Αττικής.

  Από τη φαρέτρα της στην μάχη ενάντια στις «μνημονιακές κυβερνήσεις» και την απερχόμενη διοίκηση Σγουρού δεν μπορούσαν να λείπουν οι ιδιαίτερα επιθετικές τοποθετήσεις ενάντια στα σχέδια για τους νέους ΧΥΤΑ στην Αττική, ανάμεσά τους και αυτόν του Γραμματικού, οι κάτοικοι του οποίου κάνουν έναν μακρόχρονο αγώνα ενάντια στην κατασκευή του.

  Ήταν 3 χρόνια πριν, στις 27 Ιουνίου 2014, όταν η ήδη εκλεγμένη νέα Περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας σε εκδήλωση στο Γραμματικό για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων υποστήριζε ότι «η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι παράνομη καθώς βρίσκεται πάνω σε ρέμα, γεγονός που  καταδεικνύουν η έκθεση  της  Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού».

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρένα Δούρου δεσμεύτηκε ενώπιον των κατοίκων του Γραμματικού ότι θα αγωνιστεί «για να μην υπάρξει ατιμωρησία», ενώ μάλιστα τους προέτρεψε να επιμείνουν στο δρόμο της μαχητικής αγωνιστικής κινητοποίησης, παρουσιάζοντας τον αγώνα των κατοίκων της Φυλής και της Κερατέας ως σύμβολο αντίστασης και παράδειγμα προς μίμηση.

  Όμως, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κ. Δούρου άρχισε να… ανακρούει πρύμναν για το θέμα της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ και συνολικά για τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Οι αρχικές – και γενικόλογες – προτάσεις για εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης σταδιακά ξεχάστηκαν και λίγο πολύ ξαναγυρίσαμε στο προηγούμενο μοντέλο, ενώ την ίδια στιγμή ειδικά για το Γραμματικό η επιλογή ήταν να προχωρήσει κανονικά το έργο.

  Το Νοέμβριο του 2016 εγκρίθηκε η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής που ολοκλήρωνε την επιστροφή στην προηγούμενη λογική για το ζήτημα των απορριμμάτων στην Αττική: συνέχιση λειτουργίας της Φυλής, ενίσχυση του ΕΜΑΚ Φυλής και συνέχιση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα, νέο κύτταρο στη Φυλή και στο Λατομείο Μουσαμά, άνοιγμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, προώθηση της καύσης, ΧΥΤΑ και στα ανενεργά λατομεία της Αττικής.

  Αποκορύφωμα αυτής της ιδιότυπης αυτοδιοικητικής «κωλοτούμπας» τα όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου απέναντι στις διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων και των κατοίκων η κ. Δούρου τόνισε με περισσή αποφασιστικότητα: «Το Γραμματικό θα ανοίξει και θα ανοίξουν και άλλα τέσσερα. Τελεία, παύλα, παρένθεση», για να προσθέσει ότι «η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε με τις μαύρες σημαίες. Εγώ θα είμαι απέναντι».

  Το ερώτημα είναι, εάν αναλογιστούμε τις δικές της θέσεις στο παρελθόν, εάν θα βρει έναν τρόπο εκτός από το να εγκαινιάσει  τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, να σταθεί και απέναντι κουνώντας και αυτή μια μαύρη σημαία.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk