• Αναζήτηση
 • Ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης, το χρέος και …το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

  Αμηχανία ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δ. Παπαγιαννάκου στην ειδική συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα το χρέος και την απομείωσή του.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Αμηχανία ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δ. Παπαγιαννάκου στην ειδική συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα το χρέος και την απομείωσή του.
  Παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καθώς και ξένων και Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο κ. Παπαγιαννάκος αναφέρθηκε εκτενώς στο …πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, ως γνωστόν, κατέληξε στο τρίτο οδυνηρό μνημόνιο του Αυγούστου 2015. Εμβρόντητοι οι βουλευτές των κομμάτων τον άκουγαν να αναφέρεται στις διεκδικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας με τον τρόπο του να καταδείξει ότι οι στόχοι εκείνοι μπορεί να μην επιτεύχθηκαν πλήρως, αλλά επιτεύχθηκαν έστω εν μέρει. Αναφερθείς στα 4 + 1 ζητήματα που έθετε προς διεκδίκηση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εστίασε στα εξής:
  1. Να σταματήσουμε την λιτότητα, την άγρια δημοσιονομική προσαρμογή, ή τουλάχιστον να την περιορίσουμε. Όταν ξεκινήσαμε τα πλεονάσματα ήταν στο 4,5%. Σήμερα είναι στο 3,5%.
  2. Να συζητήσουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Διαγραφή λέγαμε τότε αλλά ήταν μια διεκδίκηση.
  3. Να λυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με bad bank.

  4. Λέγαμε ότι θα κάναμε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

  5. Λέγαμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση
  «Ως κυβέρνηση αυτά ακριβώς διεκδικήσαμε και τα διεκδικήσαμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει», είπε, ενώ αναγνώρισε ότι «είναι πολιτικά ευαίσθητο για τους εταίρους μας το να υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους και κατ’ επέκταση μείωση των δημοσιονομικών στόχων». Πάντως, είπε ότι «το διεκδικήσαμε μέχρι τελικής πτώσεως, ζητήσαμε και την γνώμη του ελληνικού λαού και μέχρι εκεί πήγε».
  «Ήταν ένας συμβιβασμός η συμφωνία και από την δική μας πλευρά και από των ευρωπαίων διότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μειώθηκαν από 4,5% πλεονάσματα στο 3,5% και δόθηκαν υποσχέσεις για το χρέος που έγιναν πράξη στην ολότητά τους», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις από τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Βλάχο, ο οποίος ρώτησε τον προεδρεύοντα Ν. Μανιό: «Τι είναι αυτό τώρα; Τι ακούμε;».
  Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Παπαγιαννάκο και τα περί προγράμματος της Θεσσαλονίκης τον ρώτησε: «Ζείτε στην Ελλάδα;». «Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε», σχολίασε εκείνος ενώ ο κ. Μανιός αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές προκειμένου να τον σταματήσει καθώς είχε ήδη υπερβεί τον χρόνο του ενώ μόλις είχε φτάσει στα γεγονότα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Πάντως πρόλαβε να πει μια φράση πριν αποχωρήσει. Ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
  Από την πλευρά του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ECON του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σημείωσε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ορόσημο για την Ευρώπη που απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται σοβαρές κρίσεις» και τόνισε ότι «θα είναι μια μη αντιστρέψιμη πορεία και μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα, για όλους του Έλληνες». Όπως είπε, το πακέτο που αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος είναι θετικό και καταδεικνύει ότι το αυτό «είναι πλήρως βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». «Το 2032 αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα για το χρέος. Και αυτό είναι τμήμα του πακέτου. Είναι ένα καλό πακέτο που διανοίγει σημαντικές ευκαιρίες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει «να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος». «Μπορούμε να χαρούμε όλοι αυτή την στιγμή για την Ελλάδα», κατέληξε.
  Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια και αυτό δεν πρέπει να το μειώνουν και να το μηδενίζουν ιδιαίτερα αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια». Όμως σημείωσε ότι «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση και να επουλώσουμε βήμα – βήμα τις πληγές», ενώ εστίασε στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης με περισσότερες επενδύσεις για μείωση της ανεργίας και στα υγιή δημόσια οικονομικά.

  Από την πλευρά της ΝΔ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γ. Κύρτσος χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλό το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των νέων μέτρων» αφού από το αρχικό τριετές περάσαμε σε μια 8ετή μνημονιακή περίοδο με μια άτυπη διετή συνέχεια. Βέβαια είπε ότι «η συμφωνία έχει θετική διάσταση καθώς περιορίζει τις ετήσιες τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις μέχρι το 2032 και συμβάλει στην σταθεροποίηση του γενικότερου πλαισίου», αλλά όπως εξήγησε, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, «θα μεγαλώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk