Μητσοτάκης: Δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών

Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι εάν η συμφωνία προλάβει και ψηφιστεί από τη Βουλή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε «τα περιθώρια ελιγμών που θα έχω περιορίζονται σημαντικά».

Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες για πολιτικό καιροσκοπισμό, αφού η θέση που εξέφραζε η ΝΔ τόσα χρόνια για το πρόβλημα έχει πολλά κοινά σημεία με την λύση που δρομολογείται, απάντησε ότι ποτέ η ΝΔ δεν θα επέτρεπε την εκχώρηση της εθνότητας και της γλώσσας.

«Μελέτησα πολύ και ξαναδιάβασα επιστολές και κείμενα. Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ψήφιζε ποτέ μια τέτοια συμφωνία, δεν θα δεχόταν ποτέ τη διατήρηση αυτών των εργαλείων αλυτρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».

Δριμεία επίθεση, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κ.Μητσοτάκης και για την κατάσταση στην οικονομία.

Επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι «έχουμε τέταρτο μνημόνιο» με νέα -και μάλιστα προψηφισμένα- μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και μηχανισμό αυξημένης εποπτείας. Γεγονότα που δεν συνόδευσαν την έξοδο σε καμία από τις άλλες μνημονιακές χώρες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι λοιπόν προκλητικό η κυβέρνηση να πανηγυρίζει και να διοργανώνει φιέστες.

Τα σφιχταγκαλιάσματα δε των κ.κ Τσίπρα και Καμμένου είναι ακόμη πιο προκλητικά όταν έχει προηγηθεί και το πανηγύρι των Πρεσπών, σημείωσε.

Για τη συμφωνία για το χρέος είπε ότι είναι κατώτερη των προσδοκιών και χειρότερη από αυτή που συμφωνήθηκε το 2012 με τους εταίρους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφού διόγκωσε το χρέος την τελευταία διετία έφερε και μια κακή συμφωνία.

Δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι η όποια λύση συμβάλλει έστω και σε ένα βαθμό στη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο που την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση.

Ειλικρινής ήταν ο κ. Μητσοτάκης και στην ερώτηση εάν μπορεί να ακυρώσει, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου, αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα μέτρα μπορώ να τα απαλύνω, όχι να τα καταργήσω, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Για άμβλυνση των επιπτώσεων για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία μίλησε και σε ότι αφορά τη δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφού, όπως εξήγησε, η νέα κυβέρνηση πρώτα πρέπει να δώσει καλά δείγματα γραφής για να αποκτήσει το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης.

Η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή εκλογών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι μέσα από τις κάλπες ο λαός μπορεί να τοποθετηθεί για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία των Πρεσπών

Την δέσμευσή του πως με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν την διαπραγματεύτηκα τη συμφωνία αυτή, δεν θα την ψηφίσω» τόνισε. Επισήμανε δε πως καταθέτοντας πρόταση μομφής κατέστησα τους πάντες υπεύθυνους για τις πράξεις τους. Όλοι οι βουλευτές ανέλαβαν τις ευθύνες τους.»

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όταν η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί «τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά».

«Ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και την γλώσσα, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε» και αυτές είναι οι βασικές ενστάσεις μας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις των προηγούμενων ημερών τόνισε πως ανέτρεξε σε παλαιότερα κείμενα και κατέληξε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».

Σε ερώτηση εάν θα συμφωνούσε στην περίπτωση που η συμφωνία προέβλεπε τον προσδιορισμό των γειτόνων ως Βορειομακεδόνες και της γλώσσας τους ως βορειομακεδονικής, απάντησε ότι αυτό θα αποτελούσε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ με αυτό που υπέγραψε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει πλήρης εκχώρηση της εθνότηας και της γλώσσας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έντονα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη συμφωνία και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ άδραξε την ευκαιρία για να επισημάνει ότι «είναι παντελώς αχαρακτήριστο το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός χώρας λέει ακροδεξιό όποιον διαφωνεί ή διαφοροποιείται από αυτή τη συμφωνία».

Αναφέρθηκε δε και στα προβλήματα που δημιουργεί η συμφωνία αυτή σε ότι αφορά τις εμπορικές χρήσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη, μιλώντας για άλλη μια απόδειξη της βιασύνης με την οποία έκλεισε η συμφωνία.

«Αλήθεια γιατί τέτοια βιασύνη να υπογραφεί; Και γιατί συνέπεσε η συζήτηση με το τέταρτο μνημόνιο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ανταλλάγματα. Τα ερωτήματα αυτά τα έθεσα και στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν πήρα, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τις φήμες ότι δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό για να στηρίξει τη συμφωνία. «Εγώ αγωνίζομαι για το εθνικό συμφέρον και αν χρειαστεί να διαφωνήσω με εταίρους δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα να το κάνω. Έχω χρέος να κρατήσω τον λαό ενωμένο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι διχάζει τον ελληνικό λαό.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία απάντησε ότι «εκλογές χρειάζονται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για την συμφωνία».

Όσο για το τι είπε στο Βερολίνο, απάντησε ότι «τα ίδια που λέω και στην Ελλάδα, ότι δεν συμφωνώ και δεν θα ψηφίσω την συμφωνία».

Ερωτηθείς για το τι περίμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και επισκέφθηκε απάντησε ότι «δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά του έθεσα ένα συνταγματικό παράδοξο ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει την χώρα χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού του εταίρου».

«Έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο»

«Έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα και ενισχυμένο μηχανισμό εποπτείας, που προσομοιάζει με αυτόν που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση του χρέους είπε: «Το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν διότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα ξέφυγε τα τελευταία χρόνια. Δείτε τι είχε προβλέψει η απόφαση του Eurogroup τo 2012 και θα δείτε ότι είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα».

«Η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα δεν τελειώνουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για προκλητική φιέστα στο Ζάππειο, ενώ θα έπρεπε «να δείξουν σεμνότητα».

«Είναι προκλητικό ο κ. Τσίπρας σφιχταγκαλιαμένος με τον κ. Καμμένο να πανηγυρίζουν για τα νέα δεινά που θα επιφέρουν στους πολίτες και τα οποία μάλιστα τους κρύβουν», τόνισε.

«Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2012», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός πραγματικότητας ο Κ. Μητσοτάκης

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας με νόημα ότι «η πραγματικότητα τον έχει ξεπεράσει».

«Αφού επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί τέταρτου μνημονίου, σαν να μην υπήρξε απόφαση του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και το χρέος, αφού έκανε πάλι την ηχώ του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και αφού επανέλαβε το φαντασιακό σενάριο περί δήθεν ανταλλαγμάτων, τελικά δεν κατόρθωσε να κρύψει την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων για το παρόν, και προτάσεων για το μέλλον της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Προσθέτει, δε: «Ας περιμένει τις εκλογές. Ως τότε, θα έχει ακόμα πολλές ευκαιρίες να εκτίθεται».

ΑΝΕΛ: Κυριάκο, ο χρόνος σου τελείωσε

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν οι ΑΝΕΛ την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Καληνύχτα Κυριάκο. Απέτυχες και πάλι. Ο χρόνος σου τελείωσε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk