• Αναζήτηση
 • Βόρεια Ελλάδα: Θύελλες φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών

  Τεταμένο είναι το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες στην Βόρεια Ελλάδα. Αφότου έγινε η συμφωνία για την ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας», η τοπική κοινωνία θυμίζει καζάνι που βράζει.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τεταμένο είναι το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες στην Βόρεια Ελλάδα. Αφότου έγινε η συμφωνία για την ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας», η τοπική κοινωνία θυμίζει καζάνι που βράζει.

  Την  ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πεσμένα τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στους νομούς της Μακεδονίας, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης βγήκαν στους δρόμους.

  Επί δύο ημέρες, από εχθές Κυριακή, γίνονται συνεχείς διαμαρτυρίες για το ζήτημα της ονοματοδοσίας. Χθες ξεκίνησε διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, με τους διαδηλωτές να έχουν μαζί τους… κρεμάλες και με συνθήματα όπως «Στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια». Έξω από το προξενείο της ΠΓΔΜ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

  Ένταση δημιουργήθηκε και έξω από τα γραφεία των ΑΝΕΛ, όταν οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τα ΜΑΤ. Αντίστοιχα σκηνικά διαδραματίστηκαν και έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αλλαγή τόπου εκδήλωσης

  Η προγραμματισμένη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Πνευματικό Κέντρο Τούμπας προσέκρουσε σε βράχο, όπου «βράχος» υπήρξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που ήδη από εχθές εξέδωσαν ανακοίνωση για να προειδοποιήσουν «Τσιπροκαμμένοι τελειώσατε».

  Έτσι, η προγραμματισμένη εκδήλωση για το Μακεδονικό μεταφέρθηκε στον χώρο της ΔΕΘ. Εκτός από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ανακοίνωση κατά της εκδήλωσης και κάλεσμα σε διαμαρτυρία έκανε και το ΚΙΝΗΜΑ ΣΦΥΡΙΖΩ, όπου με πιο… ειρηνικές διαθέσεις ζήτησε από τους διαδηλωτές: «Πάρτε τη σφυρίκτρα σας και ελάτε μαζί μας, να σφυρίξουμε ειρηνικά έξω από το συριζα!»

  Η διαμαρτυρία που μεταφέρθηκε, όπως και ο χώρος της εκδήλωσης, στην ΔΕΘ «ντύθηκε» στα χημικά.

  Επεισόδια στη ΔΕΘ – Αποδοκιμασίες κατά Μηταφίδη

  Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές έσπασαν την κεντρική σιδερόπορτα και ξεκίνησαν πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών με πρόθεση να εισβάλουν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Τα ΜΑΤ απάντησαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

  Τα επεισόδια εξελίχθηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk