Ωρα στέψης απόψε (19.00 –Cosmote Sport 4) στο OAKA με τον νικητή του 5ου τελικού να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ. Ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός είναι και το μεγάλο φαβορί καθώς επιστρέφει στην έδρα του, η οποία αναμένεται κατάμεστη αφού οι φίλοι του θέλουν να πανηγυρίσουν ένα ακόμα πρωτάθλημα κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο.
Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός, έχοντας ανεβάσει την ψυχολογία του στα ύψη μετά τον εμφατικό τρόπο με τον οποίο ισοφάρισε τη σειρά των τελικών (2-2) την περασμένη Πέμπτη, θέλει να πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία του.
Να κατακτήσει πρωτάθλημα στον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ. Στις πέντε προηγούμενες προσπάθειές του δεν πλησίασε καν στον στόχο, χάνοντας σχετικά άνετα τέσσερις φορές από τον Παναθηναϊκό (79-63 το 2001, 89-76 το 2007, 90-76 το 2008 και 82-71 το 2014) και μία από την ΑΕΚ (79-70 το 2002).

Το αήττητο και η χαμένη ευκαιρία

Οι Πειραιώτες ξέρουν ότι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία μετά το μπρέικ στον πρώτο τελικό να κάνουν το 2-0 στην έδρα τους και τώρα θα κυνηγήσουν ένα μικρό θαύμα.
Οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν χάσει ποτέ 5ο τελικό στην έδρα τους, έχοντας 5/5, τέσσερις φορές με τον Ολυμπιακό (στα παιχνίδια που προαναφέραμε) και μία φορά με τον ΠΑΟΚ (68-58 το 1998).
Ολα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι το μεγάλο φαβορί να διατηρήσει τα πρωτεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα οποία πήρε πέρυσι από τον Ολυμπιακό στον 5ο τελικό στο ΣΕΦ!

Τα φάουλ και οι ξεκούραστοι πόντοι

Αυτή είναι μια νοοτροπία που δεν άρεσε στον κόουτς των Πρασίνων, που ήθελε να τελειώσουν την υπόθεση «τίτλος» στο ΣΕΦ, αλλά αμέσως μετά το τέλος του αγώνα τον χρησιμοποίησε ως παράδειγμα προς αποφυγή εν όψει της τελικής μάχης.
Το βίντεο δούλεψε στο φουλ τις δύο τελευταίες ημέρες, με τον τεχνικό του Τριφυλλιού να επισημαίνει τα λάθη στους παίκτες του και ιδιαίτερα κάποια εύκολα φάουλ (στάθηκε σε αυτό το θέμα και στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα) που έστελναν τους αντίπαλους παίκτες πολύ εύκολα στις βολές και σε ξεκούραστους πόντους.
Ο Νικ Καλάθης είναι το βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό και είναι αλήθεια πως έκανε το δεύτερο χειρότερό του παιχνίδι στους τελικούς (μετά τον πρώτο τελικό), μένοντας μάλιστα μόλις στις 2 ασίστ, πράγμα σπάνιο για τον χαρισματικό άσο και ηγέτη της ομάδας του.
Επίσης, οι ψηλοί των πρωταθλητών Ελλάδας δεν μπήκαν ποτέ στην εξίσωση, με αποτέλεσμα ο Τζαμέλ Μακ Λιν των Ερυθρολεύκων να κάνει… παρέλαση κάτω από τα καλάθια και ακόμα και ο αρνητικός Μιλουτίνοφ να μαζέψει 8 ριμπάουντ.
Ο Κρις Σίνγκλετον έκανε το χειρότερό του παιχνίδι στους τελικούς, ενώ ο Τζέιμς Γκιστ χάθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς να μπορέσουν να δώσουν αξιόπιστες λύσεις ούτε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ούτε και ο Ζακ Ογκαστ.
Μόνο ο Ματ Λοτζέσκι (που έχει ανεβάσει στροφές μετά τον πρώτο τελικό) και ο Μάικ Τζέιμς ήταν σε ρυθμό κρατώντας τον Παναθηναϊκό μέσα στο παιχνίδι στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά ως εκεί, καθώς με δύο παίκτες δεν μπορείς να νικήσεις έναν τέτοιο τελικό.
Ο Τσάβι Πασκουάλ περιμένει από τους παίκτες του την άμυνα του δεύτερου και του τρίτου τελικού, όπου ο Ολυμπιακός έβαλε 66 και 58 πόντους αντίστοιχα, και η οποία είχε δουλέψει ρολόι για το Τριφύλλι κυρίως με αλληλοκάλυψη και ομαδική δουλειά.

Πλουραλισμός στην επίθεση με πέντε

Ο συνάδελφός του στον Ολυμπιακό Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε πολύ με τους ξένους της ομάδας και δη τους Αμερικανούς μετά τον τρίτο τελικό και δεν ήταν τυχαίο ότι την Πέμπτη στο ΣΕΦ ο Τζαμέλ Μακ Λιν έκανε την πρώτη του ουσιαστικά εμφάνιση στους τελικούς και μια από τις καλύτερες μέσα στη χρονιά, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Μπράιαν Ρόμπερτς, με τους δύο μάλιστα να έχουν και θαυμάσια συνεργασία σε αρκετές φάσεις.
Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός είχε πλουραλισμό στην επίθεση, με πέντε παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων (Μακ Λιν 20, Ρόμπερτς 16, Σπανούλης 13, Πρίντεζης 12, Στρέλνιεκς 11) και άλλους δύο να πλησιάζουν (Παπανικολάου 9, Μάντζαρης 7), καθώς έπαιξε πολύ πιο γρήγορα τις επιθέσεις του, μην επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να προλάβει να οργανωθεί τόσο καλά.
Αυτό θα ήθελε ο κόουτς Σφαιρόπουλος να το δει και στο ΟΑΚΑ, ιδιαίτερα από δύο κομβικούς παίκτες του, τον αρχηγό (Σπανούλης) και τον υπαρχηγό (Πρίντεζης), που ουσιαστικά έδωσαν το έναυσμα από το πρώτο ημίχρονο στον 4ο τελικό.
Ο Ολυμπιακός θέλει το δημιουργικό παιχνίδι του Σπανούλη που όμως, όταν έχει βοήθεια σε αυτό το κομμάτι όπως είχε την Πέμπτη (Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς και Πρίντεζης είχαν από 3 ασίστ έκαστος), μπορεί να πάρει περισσότερες ουσιαστικές επιθέσεις πάνω του χωρίς να εξαντλείται και στους δύο τομείς.

Το κλειδί για τους Πειραιώτες

Ομως και ο κόουτς Σφαιρόπουλος πρέπει να δώσει και πάλι χρόνο στους Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς (παίζουν και μαζί καλά) και να μειώσει το ροτέισον εάν, για παράδειγμα, δει γρήγορα ότι Μιλουτίνοφ και Μπράουν παραμένουν εντελώς εκτός πνεύματος τελικών.
Το κλειδί για τους Πειραιώτες απόψε είναι εάν θα καταφέρουν να κρατήσουν την πνευματική τους συγκέντρωση για αρκετά λεπτά. Αν τα καταφέρουν, θα έχουν τύχη να μείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου, αλλιώς θα έχουμε και πάλι μια άνετη επικράτηση του Παναθηναϊκού, όπως έχει γίνει ως τώρα σε όλους τους 5ους τελικούς όπου οι
Πράσινοι φιλοξένησαν τους Ερυθρόλευκους.
Οι γηπεδούχοι έχουν και έναν έξτρα λόγο να θέλουν τόσο πολύ το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, καθώς θέλουν να το αφιερώσουν στον αείμνηστο ηγέτη τους Παύλο Γιαννακόπουλο που έφυγε ακριβώς πριν από μία εβδομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ