Ωρα τελικών απόψε (19.00, Cosmotesport) καθώς ξεκινάει στο ΟΑΚΑ το γαϊτανάκι του τίτλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Οι πρωταθλητές του Τσάβι Πασκουάλ έχουν σημαντικό προβάδισμα, όχι μόνο λόγω του αβαντάζ έδρας αλλά και επειδή το τελευταίο δίμηνο βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, σε αντίθεση με τον αντίπαλό τους που ψάχνει να βρει τα πατήματά του. Η πίεση θα είναι μεγάλη τώρα και στους δύο αντιπάλους, δεδομένου ότι έχουν μείνει χωρίς τίτλο ως τώρα και χωρίς καν να πάνε στο φάιναλ φορ –αν και με πλεονέκτημα έδρας -, συνεπώς είναι λογικό να θέλουν να… εξαγνιστούν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά…

«Το Βήμα» δίνει… ασίστ σε έναν από τους πιο έμπειρους τεχνικούς της Basket League, που μάλιστα είχε περάσει και από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού πριν από λίγα χρόνια, σε τελικούς και πάλι. Ο Αρης Λυκογιάννης, που ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη τετραετία στη Ρόδο με τον Κολοσσό, αναλύει το ζευγάρι των «αιωνίων» και αποκαλύπτει ότι το πρωτάθλημα θα πάρει η ομάδα: «Που θα δείξει έμπρακτα στο γήπεδο ότι το θέλει πιο πολύ και που θα κάνει σωστά όλες τις μικρές λεπτομέρειες οι οποίες τελικά κάνουν και τη διαφορά» επισημαίνει ο 49χρονος τεχνικός που αφουγκράζεται στην ατμόσφαιρα την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για άνετη επικράτηση, όμως εκφράζει τις ενστάσεις του.
«Πράγματι η εικόνα των δύο ομάδων τον τελευταίο καιρό, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού, έχει αφήσει σε πολύ κόσμο την αίσθηση ότι οι τελικοί θα είναι εύκολη υπόθεση. Προσωπικά περιμένω ανταγωνιστικούς τελικούς, αντάξιους της φήμης και της ικανότητας των δύο ομάδων. Δίνω βέβαια ένα μικρό αβαντάζ στον Παναθηναϊκό ακριβώς λόγω του πλεονεκτήματος έδρας αλλά και της αγωνιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αλλά από την άλλη πλευρά περιμένω και την αντίδραση του Ολυμπιακού. Εχει χάσει τον τελικό Κυπέλλου από την ΑΕΚ, ενώ δεν μπόρεσε να περάσει στο φάιναλ φορ αν και είχε πλεονέκτημα έδρας. Του έχει απομείνει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και γι’ αυτό λέω ότι αναμένω την αντίδρασή του. Βέβαια, και ο Παναθηναϊκός έχασε στον ημιτελικό του Κυπέλλου από την ΑΕΚ και αποκλείστηκε και αυτός από το φάιναλ φορ, αν και με πλεονέκτημα έδρας. Αρα επίσης έχει μοναδικό πλέον στόχο το πρωτάθλημα. Απλά, νομίζω, η πίεση είναι λίγο παραπάνω στον Ολυμπιακό που κινδυνεύει να μείνει για δεύτερη χρονιά χωρίς τίτλο, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε πάρει πέρυσι το νταμπλ».

Πού θα «χτυπήσουν» οι ομάδες

Οι τραυματισμοί είχαν πλήξει αρκετά τις δύο ομάδες εφέτος και ο Αρης Λυκογιάννης ελπίζει: «Να δούμε τελικούς με πλήρεις τους δύο αντιπάλους. Καθώς, αν τους λείπουν βασικοί παίκτες, μπορεί να αλλάξει εντελώς η εικόνα τους. Φανταστείτε, ο μη γένοιτο, να μην παίζει ο Καλάθης στον Παναθηναϊκό ή ο Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό, πόσο διαφορετική θα είναι η κάθε ομάδα».
Ποιο είναι όμως το σημείο που θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» κάθε ομάδα; «Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πρώτο παιχνίδι και αν ο Παναθηναϊκός κάνει το 1-0 θα μεγαλώσει το ήδη υπάρχον αβαντάζ του. Είναι λογικό οι γηπεδούχοι να θέλουν να τρέξουν και να βγάλουν αιφνιδιασμούς. Κάτι που δίνει εύκολους πόντους και βάζει στην εξίσωση και τον κόσμο που «ξυπνάει» ιδιαίτερα με αυτό το στυλ μπάσκετ. Το γεγονός ότι έχει ένα σταθερό κορμό παικτών βοηθάει και στη χημεία που έχουν στο παιχνίδι τους. Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να χαλάσει τη δημιουργία του Καλάθη και να τον πάει πιο πολύ στο ατομικό παιχνίδι, δίνοντάς του και κάποια σουτ. Επίσης Καλάθης και Σπανούλης, πάνω στους οποίους θα εστιάσουν οι άμυνες των δύο ομάδων, μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα».
Σχετικά με την πίεση των προπονητών και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Αρης Λυκογιάννης παραδέχεται ότι: «Συνήθως σε αυτό το κομμάτι ένας ξένος προπονητής όπως ο Τσάβι Πασκουάλ έχει πλεονέκτημα γιατί δεν διαβάζει ή δεν καταλαβαίνει όλα αυτά που γράφονται σε τόσες εφημερίδες και σάιτ που ασχολούνται με το μπάσκετ. Αλλά νομίζω ότι είναι πλέον τέτοια η εμπειρία των προπονητών αλλά και των παικτών, που μπορούν να το διαχειριστούν όπως και τα social media. Στην ανάγκη θα κλείσουν για λίγο τα δεδομένα στο κινητό τους».

Με δύναμη από τον πάγκο

Πολύ σημαντικό στοιχείο θεωρεί ο έμπειρος τεχνικός και τους παίκτες που θα έρθουν από τον πάγκο: «Είδατε πώς άλλαξε τον αγώνα στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ ο Αντετοκούνμπο, που έδωσε ενέργεια με την άμυνά του, πέτυχε και δύο μεγάλα σουτ και άλλαξε όλον τον ρυθμό. Από τον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει λύσεις και ο Μπράουν που δεν έπαιξε πολύ με τον Προμηθέα, αλλά έχει ικανότητες. Ολοι οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πολύ σημαντική για τον Ολυμπιακό είναι η θέση 4 γιατί εκεί έχει δύο πολύ μεγάλες απώλειες.Αφενός τον Τιλί που έδινε μεγάλη βοήθεια, αλλά και τον Αγραβάνη που τον θεωρώ εξίσου μεγάλη απώλεια γιατί έχει ικανότητα να παίζει σε δύο θέσεις, 4-5, και έχει και το περιφερειακό σουτ. Αντίθετα, τώρα, κουράζεται περισσότερο ο Πρίντεζης, αν και αναμένεται να βγει μπροστά και ο Παπαπέτρου. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να δώσει λύσεις ο ελληνικός κορμός της δεύτερης γενιάς, δηλαδή Παπαπέτρου, Μάντζαρης, Παπανικολάου, σε επίθεση και άμυνα».

«Ο Ρίβερς είναι ικανότατος σουτέρ και θα είναι μεγάλο όπλο για τον Παναθηναϊκό εάν μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα στον ώμο που του δυσκολεύει τη μηχανική του σουτ. Επίσης θεωρώ ότι θα παίξει αρκετά και ο Σίνγκλετον, ενώ κομβικός είναι ο Τζέιμς Γκιστ που διαβάζει εξαιρετικά τα pick & roll είτε με hedge out, είτε με αλλαγές, είτε μένοντας λίγο πιο πίσω. Περιμένουμε μεγάλα παιχνίδια με τους δύο μονομάχους να προσπαθούν να σπάσουν τον ρυθμό του αντιπάλου» καταλήγει ο Αρης Λυκογιάννης, που έκλεισε μια γεμάτη τετραετία στον Κολοσσό («κάνοντας δυνατές φιλίες και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν ότι βλέπαμε παίκτες μας, Ελληνες και ξένους, να βελτιώνονται από την ομάδα μας και να κάνουν το μεγαλύτερο βήμα») και ετοιμάζεται για το νέο βήμα στην καριέρα του («ανοιχτός σε όλα, με το κίνητρο και το όραμα να παίζουν όμως πρωτεύοντα ρόλο»).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ