Με σκοπό την ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών και υπηρεσιών για τις Εξυπνες Πόλεις και τη Δημόσια Διοίκηση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε το πρώτο Central Hackathon.
Πρόκειται για έναν τριήμερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως και τις 13 Μαΐου στην πόλη της Λαμίας.
Οι ευρύτερες θεματικές κατηγορίες πάνω στις οποίες οι 17 ομάδες, που έλαβαν μέρος, κλήθηκαν να αναπτύξουν την ιδέα τους ήταν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-GOV), οι έξυπνες πόλεις, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η αγροδιατροφή.
Ολες οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν 12 μέντορες, με τους οποίους μίλησαν για την εξέλιξη και την εξειδίκευση των εφαρμογών τους.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν οι 14, εκ των οποίων τρεις κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις και τα χρηματικά έπαθλα που «κρύβονταν» πίσω από αυτές.
Μιλώντας στο «Βήμα» σχετικά με το πρώτο Central Hackathon ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Το πιο σημαντικό μήνυμα από αυτή τη διαδικασία που κάναμε, είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες γίνονται κομμάτι της λύσης του προβλήματος. Η πιο ανεξάντλητη δεξαμενή δημιουργικότητας και καινοτομίας είναι η ίδια η κοινωνία. Και ο δικός μας ρόλος ως Περιφέρειας είναι αυτή τη δύναμη να την αναδείξουμε και, γιατί όχι, να την εκμεταλλευτούμε! Πρέπει και εμείς οι πολιτικοί να ξεκολλάμε κάποτε από την πεπατημένη και να αναζητούμε νέες ιδέες και καινούργιους τρόπους. Και έτσι η διαδικασία, γίνεται ουσία. Εχουμε μια «Εξυπνη Περιφέρεια», διότι έχουμε έξυπνους ανθρώπους».

Keyloggers

Το νήμα του Central Hackathon έκοψε πρώτη η ομάδα Keyloggers,με την εφαρμογή Logit. Πρόκειται για μία εφαρμογή καταγραφής των εργασιών σε κάθε σημείο της πόλης και ταυτόχρονα ενημέρωσης του πολίτη για το τι συμβαίνει σε κάθε σημείο ανά πάσα στιγμή.
Οπως σχολιάζει στο «Βήμα» η αρχηγός της ομάδας και φοιτήτρια του ΟΠΑ Χριστίνα Χανιωτάκη, «δεν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές ειδικά στην Ελλάδα οι οποίες να προσφέρουν έναν πλήρη έλεγχο των εργασιών στις εταιρείες που ασχολούνται με την πόλη παρά μόνο λύσεις οι οποίες είτε αφορούν έναν οργανισμό και δημιουργούνται εξ ολοκλήρου για αυτόν, είτε απλής καταγραφής των βλαβών. Πέρα βέβαια από αυτό, η ενημέρωση του πολίτη για το τι συμβαίνει στην πόλη του είναι επίσης κάτι το οποίο λείπει από αντίστοιχες λύσεις. Εξυπνες πόλεις, πλήρης ενημέρωση πολιτών και έλεγχος κάθε σημείου, χωρίς να χάνεται χρόνος σε πολλαπλά τηλεφωνήματα και έρευνες για το τι έχει συμβεί σε μία τοποθεσία».
Μαζί με τους Πέτρο Δημητρακόπουλο, επίσης φοιτητής του ΟΠΑ, και Δημήτρη Φιλίππου, Web Developer, δημιούργησαν την εφαρμογή για έξυπνες πόλεις και κέρδισαν το ποσό των 3.000 ευρώ.
«Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα τα οποία αποκομίσαμε στον διαγωνισμό είναι ότι είδαμε τις δυνατότητές μας και τι μπορούμε να κάνουμε σαν ομάδα σε περιορισμένο χρόνο. Καταφέραμε και υλοποιήσαμε από το μηδέν μία εφαρμογή σε λιγότερο από δύο μέρες, αναπτύξαμε το επιχειρηματικό μας πλάνο, αναζητήσαμε ανταγωνιστές και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, ερευνήσαμε τον κλάδο και γενικά είδαμε τα όριά μας. Στην τελική παρουσίαση εστιάσαμε στο πρόβλημα και ύστερα στη λύση την οποία προτείνουμε» εξηγεί η Χριστίνα Χανιωτάκη, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι για τη θέση που λάβαμε καθώς υπήρχαν και άλλες εξίσου ωραίες και καινοτόμες ιδέες, αλλά αυτό που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι είναι ότι από την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, που είχαμε απλώς μία περιγραφή της ιδέας, κίνησε το ενδιαφέρον πολλών μεντόρων και μας ζήτησαν να το προχωρήσουμε πιλοτικά σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς».

UnBlockFood

Με τον τομέα της αγροδιατροφής αποφάσισε να ασχοληθεί η ομάδα «UnBlockFood». Οι Ιωάννα Κελεμάτη και Ηλίας Χαματίδης, φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαζί με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια επίσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φωτεινή Τουτάρα, σχεδίασαν μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθεί την πορεία ενός συγκεκριμένου προϊόντος, μέσω ενός RFID Tag που βρίσκεται πάνω στο προϊόν καθώς και να το βαθμολογεί.
Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία ενός προϊόντος από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση.
Οπως περιγράφει η Ιωάννα Κελεμάτη, «ο χρήστης σκανάρει το προϊόν που τον ενδιαφέρει και του εμφανίζεται μια λίστα με πληροφορίες που αφορούν τον παραγωγό καθώς και όλους τους ενδιάμεσους εμπόρους μέχρι και εκείνη τη στιγμή. Η εφαρμογή μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες όχι μόνο για τις επιπλέον πληροφορίες που παρέχει, αλλά και γιατί υλοποιείται με τη χρήση της τεχνολογίας Blockchain, συγκεκριμένα με BigchainDB, η οποία προσφέρει διαφάνεια, αξιοπιστία και ασφάλεια».
Οι UnBlockFood κέρδισαν τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 1.500 ευρώ. «Αποκομίσαμε πολλές γνώσεις καθώς ήρθαμε σε επαφή με εξειδικευμένους ανθρώπους του χώρου που μας βοήθησαν να αναπτύξουμε την ιδέα μας και να τη συνδέσουμε με τις ανάγκες τις αγοράς. Αισθανόμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη θέση που λάβαμε και ήταν μια μοναδική εμπειρία» καταλήγει η Ιωάννα Κελεμάτη.

Cen-Sensus

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου του Central Hackathon ανέβηκε η ομάδα Cen-Sensus με τους Ιωάννη Καρακικέ, υποψήφιο διδάκτορα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Nικόλαο Ροζή, φοιτητή του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να παρουσιάζουν μια δομημένη πλατφόρμα διαβούλευσης, η οποία βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο Delphi.
Η πλατφόρμα φιλοξενεί ταυτόχρονα ένα ή περισσότερα εναρκτήρια θέματα στα οποία οι χρήστες της εφαρμογής καλούνται να αποτυπώσουν την άποψή τους, στις εναλλακτικές που δίνονται, σε δύο γύρους διαβούλευσης.
Η καινοτομία της πλατφόρμας «έγκειται στο γεγονός πως δομεί με συγκεκριμένο τρόπο την Ηλεκτρονική Διαβούλευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντας άμεσα ποσοτικοποιημένα αποτελέσματα ως προϊόν διαβούλευσης μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει εύκολα σε αυτή μέσα από το έξυπνο τηλέφωνό του. Ενισχύει τη διαδραστικότητα Διοικητικών Αρχών και πολιτών, καλλιεργεί τη συμμετοχικότητα και προάγει τη συναίνεση» υπογραμμίζει o Ιωάννης Καρακικές.
Η πλατφόρμα Cen-Sensus εκτός από την τρίτη θέση κέρδισε και το ποσό των 1.000 ευρώ αλλά μάλλον αυτά που εισέπραξαν ήταν πολύ περισσότερα.
«Το Central Hackathon ήταν σίγουρα μια επιτυχημένη από όλες τις απόψεις διοργάνωση τόσο οργανωτικά όσο και επί της ουσίας. Εμείς ως διαγωνιζόμενοι ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους-μέντορες διαφόρων ιδιοτήτων που όλοι προσέφεραν με τις συμβουλές τους από τη δική τους οπτική στην ιδέα μας, και συμμετείχαμε σε θεματικά workshops πάνω στην καινοτομία και το επιχειρείν. Η θέση και το έπαθλο που λάβαμε ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας, αν και ο ανταγωνισμός ήταν ισχυρός καθώς πολλές ακόμα αξιόλογες καινοτόμες εφαρμογές υλοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης» καταλήγει ο Ιωάννης Καρακικές.

HeliosPlus