Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του ιατρικού τουρισμού, αφού διαθέτει σειρά από πλεονεκτήματα που το επιτρέπουν, όπως είναι για παράδειγμα το συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του ιατρικού προσωπικού, μαζί με τις σύγχρονες υποδομές υγείας.
Ωστόσο στον τομέα αυτόν λείπει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου. Με στόχο λοιπόν την ανάδειξη της χώρας μας σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, ενώσαμε τις δυνάμεις του ιατρικού κόσμου, της επιστημονικής κοινότητας, της Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων από τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, του τουρισμού, της αναψυχής και της ευεξίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ) και με σημαντικές δυνάμεις από τον κλάδο της Υγείας και του Τουρισμού, επιχειρεί με σταθερά και ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Για το επόμενο λοιπόν χρονικό διάστημα έχουν προγραμματιστεί σημαντικές διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες θα φέρουν τη χώρα μας στο επίκεντρο αυτής της αγοράς.


Διεθνή συνέδρια

Ανάμεσα σε αυτές είναι το διεθνές συνέδριο ιατρικού τουρισμού IMTJ Medical Travel Summit 2018 (21-24 Μαΐου 2018), στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, στο οποίο θα συμμετάσχουν παράγοντες από την παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Κορυφαίοι ομιλητές από όλον τον κόσμο θα δώσουν το παρών στη διοργάνωση με σκοπό να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου.
Θα ακολουθήσει η διοργάνωση ημερίδας στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, στις 9 Ιουνίου 2018, με τη συνεργασία του απόδημου Ελληνισμού.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει να ενημερώσουμε τον απόδημο Ελληνισμό, επισκεπτόμενοι σημαντικές πόλεις-κέντρα, στα οποία ακούγεται δυνατά η φωνή της πατρίδας μας.
Διργανώσαμε συνέδρια για τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως η Νέα Υόρκη, το Μόντρεαλ, το Σικάγο και η Μελβούρνη.
Παράλληλα δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει σημαντικές επαφές με κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, σε χώρες της Ασίας (Ινδία, Κίνα κ.τ.λ.), της Αμερικής και της Ευρώπης, στις οποίες διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον.
Συνεχίζουμε με νέες σημαντικές πρωτοβουλίες. Τον ερχόμενο μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου διοργάνωση στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, την Κω (23-24 Ιουνίου). Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο για τον τουρισμό υγείας, με κορυφαίους ομιλητές από όλον τον κόσμο.
Η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας και όσο περνάει ο καιρός εδραιώνει πλέον τη θέση της στην απαιτητική αυτή αγορά.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού.