Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Με Οδηγό τον Διαβήτη» ανοίγει πανιά και ταξιδεύει στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη.
Με μήνυμά της «Ρύθμισε τον διαβήτη σου, Προστάτεψε την καρδιά σου» η εκστρατεία έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ακριτών του Αιγαίου γύρω από τη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη. Εκτός όμως από την πρόληψη, στοχεύει και στη διάγνωση περιστατικών τα οποία μέχρι σήμερα έχουν μείνει αδιάγνωστα μέσω δωρεάν εξετάσεων των ομιλιών και των δρωμένων που θα πραγματοποιηθούν.
«Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια έχοντας στις «αποσκευές» μας προβληματισμούς, επιθυμίες και στόχους. Ο σκοπός της εκστρατείας είναι να σταθεί δίπλα και να ενδυναμώσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη να αφυπνιστούν, να την προλάβουν, να τη διαγνώσουν εγκαίρως και κυρίως να εκπαιδευθούν, ώστε να μάθουν να ζουν μαζί της «ειρηνικά». Στην Ελλάδα σήμερα νοσούν παραπάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και με βάση τις ιατρικές προβλέψεις ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί» αναφέρει στο «Βήμα» η πρόεδρος της ΑΜΚΕ, κυρία Αναστασία Καφούση.

Στα προηγούμενα τρία χρόνια οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε 18 πόλεις και 20 νησιά. «Ολα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι κάθε ηλικίας που κατοικούν σε περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε πηγές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, έχουν γίνει κοινωνοί των στόχων της πανελλαδικής εκστρατείας και έχουν μάθει ότι η νόσος του σακχαρώδους διαβήτη μπορεί και να προβλεφθεί και να ρυθμιστεί, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς ένα άρτιο βιοτικό επίπεδο. Αυτό το οδοιπορικό ζωής και γνώσης έχει «αγκαλιαστεί» από κατασκηνώσεις, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, δήμους και κοινότητες. Συνεχίζουμε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, έχοντας την πεποίθηση ότι το κέρδος των συνανθρώπων μας που θα ενημερωθούν, είναι ανεκτίμητο για την ίδια τους τη ζωή» καταλήγει η κυρία Καφούση.

Τι θα γίνει εφέτος

Από το Σάββατο 12 ως και την Παρασκευή 18 Μαΐου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της εκστρατείας θα ταξιδέψει με ιστιοπλοϊκό σκάφος με προορισμό τα λιμάνια της Αμοργού (12/5), της Δονούσας (13/5), της Σχοινούσας (14/5), της Ηρακλειάς (14/5), της Ιου (15/5), της Κιμώλου (16/5), της Σίφνου (17/5) και της Σερίφου (18/5).
Οι κάτοικοι των νησιών θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης, γλυκοζυλιωμένης, αιμοσφαιρίνης, λιπιδαιμικού ελέγχου, ελέγχου συνδρόμου διαβητικού ποδιού και αρτηριακής πίεσης, υπό την εποπτεία διαβητολόγου, καρδιολόγου, κοινωνιολόγου και επισκέπτη υγείας.
Οι γιατροί που θα συμμετάσχουν στην 4η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης είναι o κ. Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος – διαβητολόγος, η κυρία Ευαγγελία Τσαπατσάρη, κοινωνιολόγος – σύμβουλος ψυχικής υγείας, και ο κ. Πολυχρόνης Γ. Παρασκευάς, παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη.
Η 4η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης πραγματοποιείται με τη χορηγία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, της BOEHRINGER-INGELHEIM, της EURODIETMED, με την υποστήριξη της ASCENSIA, της INTERAMERICAN και της BLUE STAR FERRIES στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

HeliosPlus