Τα άτομα που πίνουν περισσότερο από το φυσιολογικό ενδεχομένως να «φιλοξενούν» στο στόμα τους ένα ανθυγιεινό μείγμα βακτηρίων, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Microbiome.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Συστήματος Υγείας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι συγκριτικά με τα άτομα που δεν πίνουν αλκοόλ, εκείνοι που πίνουν σχετικά πολύ έχουν λιγότερα καλά βακτήρια στο στόμα τους. Επίσης, «φιλοξενούν» περισσότερα κακά βακτήρια, περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο.

Οι ερευνητές ενισχύουν τη θεωρία ότι μια ανισορροπία στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για περιοδοντική νόσο και φθορά των δοντιών και ίσως και εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, του πεπτικού σωλήνα, αλλά και καρδιοπάθειας.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει ήδη σχετιστεί με υψηλότερη συχνότητα περιοδοντικής νόσου και καρκίνου κεφαλής-τραχήλου, αφού υπάρχουν αποδείξεις ότι αλλάζει το βακτηριακό μείγμα στο στόμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από στοματικές πλύσεις που είχαν κάνει 1.044 ενήλικες στις ΗΠΑ στο πλαίσιο δύο διαρκών εθνικών μελετών για τον καρκίνο. Εξ αυτών, περίπου το ένα τέταρτο δεν έπιναν αλκοόλ. Το υπόλοιπο 59% ήταν μετριοπαθείς πότες και το 15% έκαναν βαριά χρήση.

Ως «βαριά» χρήση ορίστηκε η κατανάλωση πάνω από ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες, ημερησίως.

Οι πότες και ειδικά αυτή που έκαναν κατάχρηση έτειναν να έχουν λιγότερα οξυγαλακτικά βακτήρια, τα φιλικά βακτήρια που συνήθως εμπεριέχονται στα συμπληρώματα προβιοτικών. Επίσης, είχαν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων «κακών» βακτηρίων, όπως τα Bacteroidales,Actinomycesκαι Neisseria.

Βέβαια, οι ειδικοί σπεύδουν να σημειώσουν ότι το στοματικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, το βούρτσισμα των δοντιών, η οδοντιατρική φροντίδα, το εισόδημα και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνουν ότι προς το παρόν είναι άγνωστο πόσα άτομα από την ομάδα αυτών που έκαναν βαριά χρήση αλκοόλ είχαν εξάρτηση. Τα εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ έχουν αξιοσημείωτες διαφορές από αυτούς που κάνουν λογική χρήση και αυτούς που δεν πίνουν ποτέ.